Bong-Ra en GEM brengen met The Giants Of Húsavík IJsland naar Noorderslag

"De dag na thuiskomst zaten we alweer samen in de kroeg"

Fiona Fortuin ,

17 januari 2009 heeft 3VOOR12 in de eigen zaal op Noorderslag wederom het beste van de nieuwe muziekoogst staan. In aanloop naar het festival spreken we de namen op het mooie affiche. Een interview met The Giants Of Húsavík.

"De dag na thuiskomst zaten we alweer samen in de kroeg"

Op de redactie noemen we ze voor het gemak maar The Dukes of Hazzard. Dan weet iedereen wie we bedoelen; een nieuwe Nederlandse band waarvan de officiële naam niet meteen blijft hangen, The Giants Of Húsavík. Nog maar weinig mensen kennen deze band, ook is er nog maar weinig over ze te vinden. De MySpace telt nul vrienden, het aantal optredens geeft dezelfde stand aan en er is tot nu toe één interview met ze verschenen, in de Fret. Een artikel dat door één van de bandleden zelf is geschreven: Maurits Westerik. Begin september reisde de Utrechtse GEM zanger met zijn stadsgenoot breakcore producer Bong-Ra naar IJsland. Voor het project In A Cabin With verbleven ze er tien dagen om aan een album te werken. 17 januari staan ze voor het eerst samen op het podium, op het 3VOOR12-podium op Noorderslag.

Maurits Westerik en Bong-Ra. Een zanger bekend om zijn melodieuze, frisse popliedjes en een compromisloze breakcore producer. Op papier doet deze combinatie je één ding afvragen: is het mogelijk? Een gewaagde keuze van Jason Kohnen, de persoon achter Bong-Ra, was het in ieder geval. Hij nodigde Maurits uit mee te doen aan het project. "Ik vroeg juist Maurits omdat we muzikaal totaal verschillende dingen doen", zegt hij. "Dat zou alleen maar verrassend uit kunnen pakken." Toch had het anders af kunnen lopen. Dat de twee bij terugkomst wel foto's hadden om te tonen, maar geen muziek om te laten horen. Omdat het verschil in ideeën te groot was. "Al hadden we al voor vertrek het gevoel dat er een muzikale klik tussen ons was", zegt Maurits. Dat is nu zeker. De bandnaam blijft wellicht niet meteen hangen, de twee nummers op die verder lege MySpace van The Giants of Husavik doen dat wel. Het is noch Bong-Ra, noch GEM dat je hoort, maar zwevende elektronica met akoestische gitaar. De stem van Maurits is herkenbaar, maar anders dan je gewend bent. Ingehouden en laag.

IJsland stond bij beiden bovenaan de verlanglijst. Jason: "We waren tot het besluit gekomen om sferische muziek maken. Met dat in het achterhoofd wilden we we wel eens kijken of de natuur op IJsland daadwerkelijk zoveel invloed heeft op je muziek, zoals vaak wordt beweerd. Na één dag was het ons duidelijk. Het komt echt door de omgeving dat muzikanten als Sigur Rós en Múm die dromerige sound hebben." Maurits: "Als je op IJsland aankomt, treed je een andere wereld binnen. Die wereld is zo indrukwekkend en inspirerend. We hadden eigenlijk afgesproken om op de tweede dag te beginnen aan onze muziek. Maar toen we na aankomst onze spullen hadden opgezet, gingen we direct aan de slag. Het voelde zo anders. Op dat gevoel kun je goed muziek maken."

De studio bevond zich in de kelder van hun logeeradres in Sandgerði, een klein vissersdorpje 50 kilometer ten oosten van Reykjavik. Het huis was van een jongen waar ze via via mee in contact waren gekomen. Maar hoe en via wie precies, dat weten ze niet meer. De huiseigenaar wordt nog altijd als 'vaag' omschreven. "Het was een soort trol", voegt Maurits daar aan toe. Negen dagen lang wisten ze niets van hem, behalve dat hij bij de Pizzahut werkte in de hoofdstad. Steeds was hij twee dagen weg, aan het werk, en weer twee dagen thuis. "Maar we wisten eigenlijk nooit wanneer hij nou wel of niet thuis was", vertelt Jason. "Als hij binnenkwam, ging hij meteen naar zijn kamer op de bovenste etage. Eén dag nam hij ons mee op tour, toen hield hij niet op met praten. Maar zodra we thuiskwamen, verdween hij weer naar zijn kamer. Pas de laatste avond kwam hij naar beneden om te vragen wat we eigenlijk aan het doen waren en gaf hij ons pizza's die hij had meegenomen van zijn werk." Maurits: "Maar hij vond de muziek wel heel goed. Uiteindelijk."

Niet alleen muzikaal heeft de trip naar IJsland de twee dichterbij elkaar gebracht, ook op persoonlijk vlak hebben ze elkaar gevonden. Jason: "Absoluut. In een vies stinkkamertje sliepen we samen in een tweepersoonsbed. Dat was heel erotisch, ik heb er nog wilde dromen van. Maar sowieso, als je muziek maakt met iemand, op een plek vrij afgeloten van de buitenwereld, kom je al snel dichter tot elkaar. Dan merk je gaandeweg dat er een vriendschap ontstaat." Maurits: "We hebben ongelooflijk veel gelachen. Te veel, tot diep in de nacht. De dag na thuiskomst zaten we alweer samen in het café."


Luister naar het gehele interview hier!

Het album van The Giants Of Húsavík komt uit in januari en is dan via de site van In A Cabin With gratis te downloaden.

17 januari 2009 is The Giants of Husavik onderdeel van de 3VOOR12 programmering op Noorderslag. Met daarnaast Steen, Daily Bread, Paulusma en Eklin (voorheen Adept).