Augustus 2008: Poen uit de spaarkraan, naakt mensenvlees, een rondleiding door Watt Augustus 2008: Poen uit de spaarkraan, naakt mensenvlees, een rondleiding door Watt

3VOOR12 blikt terug

, Erik Zwennes

Augustus 2008: Poen uit de spaarkraan, naakt mensenvlees, een rondleiding door Watt

3VOOR12 blikt terug

Erik Zwennes ,

Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. Augustus 2008 was de maand dat Lowlands zijn wortel begroef, de subsidiekraan druppelde en men Spinvis maar weinig concreet bevond.

3VOOR12 blikt terug

Augustus was de maand waarin:
...de Olympische Zomerspelen plaats vonden.
...de wereld kennis maakte met Sarah Palin.
...het Groningse dorpje Lutjegast geteisterd werd door een windhoos.
Maar boven alles was augustus natuurlijk de maand van Lowlands 2008. De kaartverkoop verliep dit jaar weer sneller dan ooit. Om zwarthandelaars toch een beetje de middelvinger te tonen, gingen op het laatste moment 500 achtergehouden kaarten in de verkoop.

Met minder grote, maar wel veel hete namen, waren de voortekenen in ieder geval goed. Nu maar hopen dat de podiumtenten de aangekondigde storm doorstaan. Dat bleek geen enkel probleem. Sterker, het goede weer maakte een editie met veel naakt mensenvlees mogelijk. Op één enkele stortbui na werd men enkel doorweekt van diverse lichaamssappen bij het hitsige N*E*R*D in de Alpha. Andere succesverhalen werden geschreven door ondermeer Sigur Ros, Elbow, onze eigen De Jeugd van Tegenwoordig en Lucky Fonz III. The Ting Tings schreven hun eigen succesverhaal. Want niet Elbow en ook niet Editors, maar het Britse duo verkocht op Lowlands de meeste exemplaren van hun album.

Was er dan niets verdrietigs te melden rondom Lowlands 2008? Toch wel, want na drie jaar dienst te hebben gedaan als meetingpoint is de iconische Lowlandswortel terug de grond in gedrukt. De Lowlandsganger zal vanaf dit jaar moeten daten bij een ruim tien meter hoog kunstwerk genaamd Prolong.

Dan iets anders: geld! In het zorgeloze pre-kredietcrisistijdperk regende het er van. Althans, we hebben het hier wel over geld voor popmuziek; het regende dus traditiegetrouw ook weer veel dode mussen. Maar, de prozarockers van De Kift ontvingen na twintig jaar een behoorlijke financiële erkenning. De band krijgt in de nieuwe subsidieronde 230.295 euro per jaar. Dat is flink meer dan voorheen en zelfs meer dan de band überhaupt aanvroeg.

Andere begunstigden van de subsidieronde zijn de festivals Motel Mozaïque, Amsterdam Dance Event en Sonic Acts. Het verantwoordelijke fonds besloot het totale bedrag te verdelen over minder instellingen, om zo een ‘gezonde dynamiek, evenwicht en verscheidenheid’ in de sector te krijgen en de duurzaamheid van de gesubsidieerde podiumkunsten veilig te stellen. Andere aanvragers uit de popsector staan met lege handen. Bij festivals ZWXW en Metropolis zag het fonds onvoldoende artistieke visie evenals bij het Fries Productiehuis Popcultuur en Productiehuis West-Nederland. State-X schiet tekort op het gebied van cultureel ondernemerschap. Geniaal warhoofd Spinvis, die een aanvraag deed met zijn instelling Crescendo, werd beoordeeld als 'te weinig concreet.'

Ook het TAX-videoclipfonds pakt poen voor 2009 en 2010. Niet meer bij OC&W, maar vanaf nu bij twee stimuleringsfondsen. Met de investeringen moet wel beter resultaat worden behaald. “Tussen de gemaakte clips zit een aantal dat gewoon niet goed is,” zei Arjen Davidse in zijn rol als commissielid van het fonds. In zijn rol als hoofd Pop van Muziek Centrum Nederland (MCN ) behoedde hij bandfestival de Popronde van de ondergang. Vanwege een negatief beoordeelde subsidieaanvraag leek het landelijke initiatief te stranden. MCN wil vanaf volgend jaar met kennis, mankracht en geld de Popronde meer diepgang geven en de continuïteit garanderen.

Over de continuïteit van festival London Calling hoeft men zich geen zorgen te maken. Paradiso besluit zelfs twee opwarmdagen vóór de najaarseditie te plakken. Ook geen enkele zorgen voor de dancefestivals Mysteryland en Voltt Loves Summer. 3VOOR12 doet in augustus, in woord en beeld, verslag van twee zeer geslaagde evenementen op het Floriadeterrein. Al snel hierna stromen de dj-sets binnen. Gaat dat luisteren!

In augustus ook veel hiphopnieuws. Goed nieuws was er voor Pete Philly & Perquisite. Zij ontvingen de prestigieuze en lucratieve Amsterdamprijs voor hun grensoverschrijdende muzikale prestaties. Dit jaar was er geen prijs voor Turk. Na speculaties over partijdigheid binnen de jury van de Grote Prijs besluit de rapper uit de competitie te stappen. "Ik weet hoe het hiphop publiek in elkaar zit, voor mij is de lol er vanaf," aldus Turk. De medewerkers van hiphopzender Lijn 5 hebben er nog wel lol in, maar niet meer op Radio 5. De zender verhuist naar FunX. Besloten wordt dat Lijn 5 de hiphoppoot van het bredere FunX moet vormen.

En verder in augustus? Een verrassende digitale rushrelease van het derde album van Bloc Party. Poogt GroenLinks Amsterdam inzicht te krijgen in het zerotolerance beleid van politie en justitie. En geeft Ted Langenbach, enthousiast en nog vol goede moed, 3VOOR12 een rondleiding door het nieuw te openen Rotterdamse Poppodium Watt. Maar over de affaire Watt zul je in de volgende maandoverzichten veel meer lezen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12