Tweede album Aux Raus bijna af

Luuk: “Evergreens, gothic en wereldmuziek”

Aux Raus zit in de studio. Het tweede album is bijna af en kentverrassende invloeden en samenwerkingen. Daarnaast laat het duo zich kneden door een Duitser en enkele Fransen, is er bijna een nieuwe video en bakken ze Hollandse patathouse met taartbakker Vjièze Fur.

Luuk: “Evergreens, gothic en wereldmuziek”

Een eigen studio. Het lijkt ideaal voor een band die een plaat opneemt, maar het heeft ook nadelen. Zo heb je minder haast en kost niet elke minuut studiotijd keiharde euro’s. “Een simpele beslissing duurt bij ons ongeveer een week,” zegt beatmaker en gitarist Luuk Bouwman. “Soms moeten we echt even afstand nemen wanneer we weer lopen te mierenneuken over bepaalde geluidjes.” Toch nadert album nummer twee van gabberpunkduo Aux Raus voltooiing. Volgens Luuk is het album bij vlagen veel harder en sneller dan het debuut This Is How It Works. “Maar er staan ook heuse evergreens op en sfeervolle gothic en wereldmuziek invloeden.” Begin september hoopt de band de opnames af te ronden.

Bouwman en zanger Bastiaan Bosma werkten voor een ‘tropisch doomnummer’ samen met de Nederlandse Argentijn Dick El Demasiado. Daarnaast strikten ze The Locust gitarist Bobby Bray voor enkele rake schreeuwen en gitaareffecten. Een derde samenwerking zit nog in de pijpleiding, maar beloofd volgens Luuk een potentiële wereldhit te worden. Na de opnames van het album gaan de heren direct aan de slag met beats voor een nieuw project van Vjièze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig. Coevorden Soundsystem gaat de band heten en volgens Luuk moet rekening worden gehouden met het hardste uit Mokum; “pure Hollandse knallende patathouse.”

Het nieuwe album van Aux Raus zal naast een Nederland en Mexicaanse release zeer waarschijnlijk ook in Frankrijk uitkomen. Het jonge Franse label Scandale Records nodigde de heren uit voor een feest en bleek enthousiast. Voor een compilatie vroegen ze de Duitser T. Raumschmiere en het hippe Franse The Toxic Avanger remixen te maken van respectievelijk Rasthof Deutschland en Wire. “De nummers klinken heel goed. Vooral het lompe van T. Raumschmiere is geweldig,” lacht Luuk. De remixen zullen waarschijnlijk nog op vinyl uitkomen. Daarnaast liggen er dus plannen om het debuut, en later het nieuwe album, in Frankrijk uit te brengen.

Maar nu moet echt eerst de laatste hand worden gelegd aan de laatste nummers. “Ja, én de clip bij de nieuwe single Cop. Die hebben we geschoten in Austin, Texas toen we daar waren voor SXSW. Het lijkt misschien rustig wat betreft Aux Raus, maar dit is een belangrijke tijd,” aldus Luuk. “Daarna gaan we keihard terugkomen,” roept Bastiaan op de achtergrond.