Marien Nicotine na ruim 11 jaar Aper af Marien Nicotine na ruim 11 jaar Aper af

Amerikaanse fan wil huis verkopen en plek innemen

Marien Nicotine na ruim 11 jaar Aper af

Amerikaanse fan wil huis verkopen en plek innemen

Marien Nicotine stapt uit punkformatie The Apers. Na ruim 11 jaar is het genoeg geweest. Hij gaat zich toeleggen op grafische- en audioklussen en een nieuw studioproject. The Apers is nu op zoek naar een nieuwe gitarist. Een fan uit Amerika heeft zich al aangeboden.

Amerikaanse fan wil huis verkopen en plek innemen

“Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken. Het is klaar!“, Marien van The Apers klinkt stellig, maar ook nog niet helemaal doordrongen van zijn keuze. Na ruim 11 jaar spelen bij The Apers stopt de 29-jarige gitarist. De afgelopen vier jaar werd de zin om te toeren steeds minder: “Ik vind het toeren echt het minste aan het bandleven. Mensen zullen gek opkijken, want juist het toeren is het meest rock’n’roll, maar ik werd het goed zat.”

“Als een optreden in Noord-Holland lijkt op dat in Milaan of de VS, dan is de spanning weg. Ik kon er simpelweg geen voldoening meer uit halen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb altijd gelachen met de jongens. Okay, het slapen op de grond wordt in de loop der jaren wel vervelender.” Het overzicht is Marien een beetje kwijt, maar de 700 shows moet hij toch zeker gehaald hebben. Hij roemt de contacten over de hele wereld en zijn vriendschap met de vier andere bandleden (gitarist Jerry verliet de band in 2005). “Ik houd van die gasten. De band heeft mij een rijker mens gemaakt, zeker weten.” .

Kevin Aper, bassist en frontman van The Apers, zag het vertrek van Marien al wel een tijdje aankomen: “Het laatste jaar had Marien al minder zin in het touren. We weten het nu een paar weken.” De band is al bezig met de zoektocht naar een vervanger. Een Amerikaanse kandidaat bood zichzelf spontaan aan via Myspace. “Hij had ons ooit in de VS zien spelen en gaf aan dat hij zijn leven daar toch wel zat was. Hij wilde zijn huis wel verkopen en zich bij de band aansluiten”, grinnikt Kevin. Ondanks het bijzondere aanbod blijft de band toch nog even doorzoeken. The Apers hopen vóór de laatste show van Marien, 24 november, een vervanger te vinden. “Maar het zal niet makkelijk zijn iemand te vinden die de leegte op kan vullen”, zegt Kevin.

Marien hoopt nog wel verbonden te blijven aan The Apers. Volgens Kevin zal dat ook zo zijn, maar beiden zien in dat een liveband als The Apers geen ‘halve leden’ kent. Kevin: “Dit is wel echt een andere samenwerking. We gaan nog zeven nummers met Marien opnemen, maar dan breekt er een nieuwe fase aan. Kijk, het is net als met een ex-vriendin: je zegt dat je nog eens samen wat gaat eten, maar verliest elkaar toch uit het oog.”

De scheidende Aper Marien zal zijn grafische werkzaamheden voor NRC-Next voortzetten. Daarnaast is hij ook steeds meer bezig met tunes voor reclame en televisie. “Ik heb nog samen met enkele anderen de tune voor ‘de Wedstrijden’ bij Talpa gemaakt.” Samen met Simon Baken (o.a. Lulabelles) schrijft Marien aan nummers die ze proberen te slijten en misschien ooit nog op plaat zullen uitbrengen. “Maar live spelen doe ik niet meer, dat is echt klaar!”, aldus Marien Nicotine.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12