3VOOR12 draait (week 40): Lucky Fonz III, Les Savy Fav en Control 3VOOR12 draait (week 40): Lucky Fonz III, Les Savy Fav en Control

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 40): Lucky Fonz III, Les Savy Fav en Control

De favorieten van de redactie

Lucky Fonz is door zijn tweede moeder een tijdje verborgen gehouden. Nu mocht de redactie hem ook eens over zijn bolletje aaien. Hij mag blijven als hij soms ook even lacht. Les Savy Fav doet het vooral goed rond het spreekwoordelijke Cup-a-soup moment, iedereen wakker schuren en prikken. Control is voor ná werktijd in de fijne kussens van het filmhuis, inspirerend.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Beirut – The Flying Cup Club (Badabingrecords/V2)


De top 10:


1. Lucky Fonz III – Life Is Short (MyStreetIsMine/PIAS)
Eerlijk is eerlijk, Otto is zo straat als Kempi. (Erik Zwennes)
Ondanks de stemmige sfeer ook te huur voor feesten en partijen. (Atze de Vrieze)

2. Les Savy Fav – Let’s Stay Friends (Wichita/V2)
Mooie comeback. (Atze de Vrieze)
Het heeft even geduurd, maar het was het wachten waard. (Bart Snoeren)

3. Control van Anton Corbijn, gezien: 4 oktober, Nederlands Film Festival
De film der films, nu al. Elk beeld is raak. (Jacinthe Versteeg)
Mooi sober. En waar hebben ze die acteur toch vandaan geplukt? (Bart Snoeren)

4. Beirut – The Flying Cup Club (Badabingrecords/V2)

Dit is echt heul goehoed! Album van volgende week én nu in de luisterpaal. (Erik Zwennes)

5. Band Of Horses - Cease To Begin (Subpop / Konkurrent)
De popband voor mensen die van jam bands houden. (Niels Post)

6. Boy Ler – Lord Palf (Dying Giraffe Recordings)

Boy Ler weet het ultieme jaren tachtig–instrument, de saxofoon, weer volledig op te hippen. (Jacinthe Versteeg)

7. The Bloody Honkies - The Gospel Of (cd Sonic Rendevous)
Zet het bier koud, de stoelen aan de kant en draai de volumeknop open. Hier komen de beste bintenrockers uit Nederland! (Robert Lagendijk)

8. Michael Hurley - El Dorado (cd The Ancestral Swamp; Gnomonsong Recordings/Konkurrent)
Alsof de duivel uitgedreven moet worden. De snaren net te hard aangeslagen. De schoonheid van imperfectie. (Leonieke Daalder)

9. Holy Fuck – LP (Young Turks, release 22 oktober)
Je noemt je band natuurlijk niet zo als je dat niet waar kunt maken! (Atze de Vrieze)

10. Steve Earle - Washington Square Serenade (New West/Sonic Rendezvous)

Say no more en luister naar City of Immigrants (en de rest). (Chris Kijne)


De lijstjes


RON VAN DER STERREN DRAAIT:


Pete Philly & Perquisite - live in Tivoli, 4-10-2007
De zegetocht van PP&P langs de Nederlandse podia is nog lang niet voorbij. Gisteren weer een zwetend uitverkocht Tivoli. En na afloop zelf cd's verkopen en signeren en het succes proeven. Hierna de grotere zalen, festivals, dan de theatertour en in 2009 het dance circuit met de remixes. Ik hoop 't.

Tjeerd - live in Tivoli, 4-10-2007

Sommigen kennen hem misschien als de zanger van Voicst, anderen als die gast die bij iedereen 't podium opkruipt om 'n minuutje van de show te stelen. Gisteren gedoogden Pete & Pete hem ook weer. Geen konijnenpak deze keer, wel n regencape, paraplu en accordeon, genoeg voor een hilarisch moment.

Patrick Watson - Close To Paradise (album, V2)

Beirut is mooi, maar Watson heeft t deze week toch gewonnen. Er gebeurt simpelweg teveel om 't in 1 week allemaal te bevatten.


NIELS POST DRAAIT:

Band Of Horses - Cease To Begin (Subpop / Konkurrent)
"Band of Horses, however, is the jam band for people who love pop music", kwam ik ergens tegen. Of de popband voor mensen die van jam bands houden zou ik daar aan willen toevoegen. Prachtige plaat.

David Gilmour Girls - Vultures (Relish / Vultures)
Wordt nog steeds elke draaibeurt beter. En afgelopen zaterdag in Studio 80 op de releaseparty ook live heel erg goed.

Feist - 1,2,3,4 live bij David Letterman
http://www.youtube.com/watch?v=sDoIefGowZk
Ik was helemaal geen fan. Maar na dit gezien te hebben lijkt er voor mij geen ontkomen meer aan.


JACINTHE VERSTEEG

Control van Anton Corbijn, gezien: 4 oktober, Nederlands Film Festival

Eindelijk heb ik 'm gezien! Control, het regiedebuut van Anton Corbijn, gebaseerd op de biografie van Ian Curtis. De film der films, nu al. Elk beeld is raak. De acteur die Curtis speelt - Sam Riley – gaat heel erg groot worden.

Boy Ler – Lord Palf (Dying Giraffe Recordings)
Lord Palf, het prachtige tweede album van Boy Ler, doet denken aan the National en Tindersticks. Loodzwaar, maar met genoeg luchtige momenten om naar adem te happen. Boy Ler weet het ultieme jaren tachtig –instrument – de saxofoon – weer volledig op te hippen.

Superfurry Animals – Hey Venus! (Rough Trade)
Vrolijkmakende hippiemuziek uit Wales. Aaibaar zonder het scherpe randje te verliezen.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Beirut – The Flying Cup Club (Badabingrecords/V2)
http://flyingclubcup.com/
De plaat had mij al overtuigd, maar de alternatieve liftsessies op de site laat nogmaals horen én zien hoe goed die composities in elkaar zitten. Dit is echt heul goehoed! Album van volgende week én nu in de luisterpaal.

Hot Chip – I Became a Volunteer/Shake a Fist (singles, DFA/EMI)

http://www.myspace.com/hotchip
Twee nummers die (mogelijk) op de nieuwe plaat komen, zijn gelekt. I Became a Volunteer is vooral weer erg terug naar de debuutplaat: een rustig, maar broeiend seksnummer. Swing a Fist, de nieuwe single, is echt futuristisch. Dit nummer is belachelijk weird, verontrustend en speels. Halverwege een droge break waar de nerdy zanger Alex Taylor de luisteraar een nieuw truckje laat horen… ik verklap verder niets.

Lucky Fonz III – Life Is Short (MyStreetIsMine/PIAS)
http://www.myspace.com/luckyfonziii
Is dat nou verstandig, dat vasthouden van ‘haar kindjes’ door Leonieke Daalder? (Zie DRAAIT van vorige week) Normaal krijg je dan van die verwende, schuchtere ettertjes die het niet redden in de echte wereld. Eerlijk is eerlijk, Otto is zo straat als Kempi. Ik heb al minimaal 26 gelegenheden bedacht waarbij deze plaat prima tot zijn recht komt. Gelegenheid #18 bijvoorbeeld, in de mondhygiënehoek van de Dirk. Woensdag 10 oktober releasefeest in de kleine Paradiso. Fonz: “Komt allen! Mijn gemoedsrust hangt er van af!”


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

The Bloody Honkies - The Gospel Of (cd Sonic Rendevous)
Vers van de pers! Ooit zocht ik ze als Hollandse Nieuwe op in Lichtenvoorde: The Bloody Honkies. Een jaar later en hun debuut The Gospel Of ploft als een betonblok op de deurmat. Zet het bier koud, de stoelen aan de kant en draai de volumeknop open. Hier komen de beste bintenrockers uit Nederland! Yeah! Geen slecht nummer.

Supermayer - Save The World (cd Kompakt/N.E.W.S.)
Superpitcher plus Michael Mayer is Supermayer. Als je het in Keulen wilt horen donderen moet je eens naar Save The World luisteren. Poppy techno of slimme disco, wat mij betreft mag het allebei. Hier en daar met zang, maar nergens plat. Denk aan de samenwerking van Mathew Herbert en Roisin Murphy. Dat gaat erin als braadworst!

Guts - ‘Le Bienheureux’ (cd Wax On Records/Wallboomers)
Guts maakt vrolijke sampletunes met een reggae- en hiphopgevoel. Kijk niet te lang naar het stomme hoesje, maar pop die schijf in je speler en laat je meevoeren door deze funky Franse Spanjool.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Lucky Fonz III – Life Is Short (PIAS)
“Is everybody happy?”, vroeg Lucky Fonz III op Noorderslag aan zijn publiek. Op het schaapachtige “Yeah”, volgde een ironisch “Wacht maar tot jullie mijn liedjes gehoord hebben.” Je moet de pretoogjes van Lucky Fonz er af en toe even bij denken, maar in al hun eenvoud pakken zijn liedjes je mooi wel in. Ondanks de stemmige sfeer ook te huur voor feesten en partijen.
http://www.myspace.com/luckyfonziii

Holy Fuck – LP (Young Turks, release 22 oktober)
Je noemt je band natuurlijk niet zo als je dat niet waar kunt maken! Al na twee minuten blazende rockgroove met vuile elektronische effecten mag de eerste kreet er uit. Met een zucht en een goedkeurende glimlach: Holy Fuck!
http://www.myspace.com/holyfuck

Les Savy Fav – Let’s Stay Friends (Wichita/V2)
De New Yorkse indierockers van Les Savy Fav hebben er zes jaren over na kunnen denken wat ze de wereld nog te bieden hadden, en die tijd hebben ze kennelijk niet verspild. Mooie comeback.
http://www.myspace.com/lessavyfav


FIONA FORTUIN DRAAIT

Pearl Jam - Immagine in Cornice (DVD/ Warner Vision)
Kopje thee, lange vingers erbij en dan twee uur lang kijken naar de nieuwste dvd van de hand van werelds beste band. Ik had dus een topavond gister. De dvd is een live registratie van de vijf concerten die ze vorig jaar in Italie deden, afgewisseld met backstage beelden die een Eddie Vedder tonen die zich afvraagt of de grote problemen in de wereld opgelost kunnen worden, als je honderd machtigste personen bij elkaar in een afgesloten ruimte zet- ja, een hoofdbreker!, Mike McCready die uitleg geeft over zijn tattoo's en Jeff Ament die een ommetje maakt op zijn skateboard. En dan afsluiten met Love Boat Captain. Mooi hoor!

Mixmag - Josh Wink's Acid Classics (cd)
Halverwege de jaren tachtig was daar ineens Acid House: de tweede Summer Of Love, raves, smiley's. Ter ere van het 20-jarige bestaan heeft het Engelse tijdschrift Mixmag Josh Wink gevraagd zijn halu-klassiekers op een cd'tje te zetten. Ik heb zelf de periode niet meegemaakt- ik kon net aap, noot, mies schrijven-, maar tijdens het luisteren van alle klassiekers achter elkaar (o.a A Guy Called Gerard, KC Flightt, Tyree) en voldoende inlevingsvermogen kan ik op zo'n moment die belachelijke smiley's best waarderen. Mocht dit nummer van Mixmag nog bij jouw betere sigarenboer in de schappen liggen, pak dan die kans. Het toverwoord: gratis! (oke, als je het blad koopt twv een tientje).

Signal - Robotron (cd/ Raster- Noton)
Robotron kreeg ik als tip, die ik in beginsel flut vond. Maar nu, een maand later, ben ik de tipper (het is een haar) zeer dankbaar. Het is een kwestie van doorzetten. Af en toe weer eens opzetten en dan langzaam doordrongen worden van het feit dat dit heel goed is: heel erg abstract en heel erg minimaal, experimenteel, psychedelisch. Ik wil hier graag als extra tip meegeven: ga er eens goed voor zitten.


BART SNOEREN DRAAIT:

Anton Corbijn - Control @ NFF Utrecht

Wauw, van het begin tot het eind mooie beelden. Het verhaal over het leven van Ian Curtis wordt droog verteld, zonder opsmuk, wat de film voor mij extra goed maakt. Mooi sober. En waar hebben ze die acteur toch vandaan geplukt? Ga maar snel je bioscoopkaartje reserveren!

Babyshambles - Delivery (single) (EMI)
Afgelopen week hoorde ik dat Kate Moss het tegenwoordig doet met Jamie van The Kills. niet getreurd Pete! wacht maar rustig op je "delivery" en blijf vooral dit soort liedjes maken, dan maakt Corbijn misschien over 20 jaar ook een pracht documentaire over jou en wat zal die jongen van The Kills dan jaloers zijn!

Les Savy Fav - Let's Stay Friends
(Wichita/V2)
Het heeft even geduurd, maar het was het wachten waard. prachtige plaat vol noisy experimentele hoekige rock, maar met gouden melodieën.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Alela Diane - The Pirates Gospel (cd release eind oktober; Fargo/Munich)
Alsof je teruggaat in de tijd, toen het leven nog eenvoudig was. Maar ook hard. Met een zangeres met een stem die sust maar ook kan snijden als een mes. Hartverscheurend mooi.

Michael Hurley - El Dorado ( cd The Ancestral Swamp; Gnomonsong Recordings/Konkurrent)
Van eenzelfde eenvoud. Met geweldig akoestisch gitaarspel. Alsof de duivel uitgedreven moet worden. De snaren net te hard aangeslagen. De schoonheid van imperfectie,

Mekons - Dark Dark Dark (cd Natural; Low Noise Music/Konkurrent)

Ze zijn in bloedvorm. Zingen en spelen alsof ze bezeten zijn. Wars van trends zoals altijd. Maar opeens toch heel actueel. Niet omdat de Mekons hip willen zijn, maar omdat ze ingehaald worden door wat nu hot is.


CHRIS KIJNE DRAAIT:

Steve Earle - Washington Square Serenade (New West/Sonic Rendezvous)

Big Steve lapt het hem weer: gevlucht uit het benepen midden naar de ruimdenkende periferie van New York nam Steve Earl een CD-lange ode op aan de ruimdenkendheid zoals die vorm green in het Greenwich Village van de vroege jaren zestig. Say no more en luister naar City of Immigrants (en de rest).

Eric Taylor - Hollywood Pocketknife (Blue Ruby Music & Records)
De beste verhalenverteller uit de Americana leent ons opnieuw zijn bronzen stemgeluid. In combinatie met briljante instrumentatie genoeg voor weer een klein nuurtje kippenvel

Krista Detor- Cover Your Eyes (Tightrope)
Af en toe verdwaald ze zomaar in Ierland, maar de Calforimische Detor maakt de verwachtingen na haar debuut-CD meer dan waar. Let op de uitlijsten, la Detor is on her way here…

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12