Sticks maakt graag grappen over serieuze zaken Sticks maakt graag grappen over serieuze zaken

"Ty is een kunstenaar, Rico en ik zijn ook niet onverdienstelijk"

Sticks maakt graag grappen over serieuze zaken

"Ty is een kunstenaar, Rico en ik zijn ook niet onverdienstelijk"

Je kan je voorstellen dat Opgezwolle rapper Sticks het wel even rustig aan wilde doen na het overweldigende jaar 2006. Maar anderhalf jaar na Eigen Wereld maakte hij het album Fakkelteit, samen met zijn Opgezwolle maat Delic. Op dit moment is hij op tour, samen met Typhoon. Atze de Vrieze in gesprek met Sticks over Typhoon, over zijn persoonlijke teksten en over de worsten van de HEMA.

"Ty is een kunstenaar, Rico en ik zijn ook niet onverdienstelijk"

"Ik stond pas bij de HEMA een rookworst te bestellen, maakt een klein meisje van 14 ineens een foto van me met haar mobiel”, vertelt Sticks. “Dan denk je wel: dat was bij Vloeistof nog niet.” Het derde album Eigen Wereld van zijn groep Opgezwolle werd vorig jaar bedolven onder de vijfsterrenrecensies. Van een favoriet van de underground groeide het trio uit Zwolle in één klap uit tot vaandeldragers van de Nederlandse hiphop. Of, zoals Sticks het zelf graag noemt: Fakkelbrigadiers. Anderhalf jaar later laat Sticks zijn maatje Rico even achter zich. Afgelopen maand verscheen Fakkelteit, een soloplaat van Sticks met beats van Opgezwolle-collega Delic. Op dit moment maakt Sticks de Nederlandse podia onveilig, zij aan zij met een andere rapper uit het Zwolse kamp: Typhoon.

Sticks is verrast door alle positieve geluiden rond Eigen Wereld, maar toch ook weer niet. “Onze teksten waarschuwen mensen vaak om niet met elke hype mee te lopen en opeens ben je zelf een hype. Bizar toch? Het is schitterend om te horen dat mensen Eigen Wereld een te gekke plaat vinden. Ik ben het ook wel met ze eens. Eigen Wereld staat met twee andere platen in de top drie van wat er ooit is gemaakt. Ja, je kijkt me nu lachend aan zo van: ‘wat een arrogante opmerking’. Maar ik maak geen platen om vervolgens te zeggen: best tof. Als ik een plaat uitbreng, ben ik trots. En dat geldt ook voor Delic en Rico.” Twee seconden moet Sticks nadenken op de vraag of hij Fakkelteit dan ook een betere plaat vindt dan Eigen Wereld. Het antwoord is ondubbelzinnig ja. “Fakkelteit is mijn persoonlijke visie op dingen. Het is mijn eigen versie van een Opgezwolle-plaat. En dus vind ik hem ook toffer.”

Officieel mag Sticks in de Fakkelteit-tour dan wel alleen op het podium staan, maatje Rico is er vaker wel bij dan niet. Het trouwe Opgezwollepubliek heeft ook Fakkelteit in de armen gesloten. En dan is er nog de band met tourgenoot Typhoon, die verder gaat dan een gezamenlijk platenlabel. Sticks en Typhoon kennen elkaar uit de Zwolse scene en zaten samen met onder meer Typhoons broer Blaxtar in de groep Rude Teenz. Het was Sticks die Typhoon bij labelbaas Kees de Koning afleverde. Hij was nauw betrokken bij Typhoons langverwachte debuutplaat Tussen Licht en Lucht, die eerder dit jaar verscheen. Het album werd lovend onthaald.

Sticks is niet bang om zich persoonlijk op te stellen. Maar hij doet dat totaal anders dan Typhoon. Hij zal nooit proberen de onderste steen boven te krijgen of zijn ziel op tafel leggen. Hij roert belangrijke onderwerpen aan, maar nooit te lang en nooit tot op het bot. “Dat vind ik het mooist”, zegt hij. “Vaak is dat omdat ik niet echt een oplossing heb. Ik wil ook niet te lang stil staan bij dingen. Ik wil het krachtig kwijt in maximaal vier zinnen, of in een rap van 16 regels. Meestal schrijf ik in de studio, op gevoel. Wat je op dat moment bezighoudt, komt naar boven. Dat kunnen meerdere dingen zijn in één tekst.”

De makkelijkste techniek is dan er maar gewoon een grap over te maken. Die truc beheerst Sticks als geen ander. Cabaretier Hans Teeuwen geldt als zijn belangrijkste voorbeeld, maar een rapper hoeft geen komiek te zijn. “Ik hoor dat zelf wel het liefst, maar het hoeft niet persé. Ik vind het lekker: even aankaarten en dan bam. Fok het.
Maar het is net wat je wilt. Ik kan heel goed naar het album van Typhoon luisteren. Ty is een kunstenaar, Rico en ik zijn ook niet onverdienstelijk. Het is mooi dat hij het op zijn manier doet en wij op de onze.” Je zou haast zeggen dat Typhoon voor dit moment de ideale partner is voor Sticks. “Nee, nee. Met Typhoon ben ik op tournee en ik spreek hem op het moment heel vaak. Maar Rico blijft. Rico is nummer 1. Van hem heb ik de fijne kneepjes geleerd. Rico en Delic all day.”

Fakkelteit van Sticks & Delic is verschenen bij Top-Notch/PIAS. Sticks tourt samen met Typhoon tot het eind van het jaar door heel Nederland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12