Ghost Trucker wil meer doen dan alleen liedjes schrijven

Roald van Oosten: "Ik wil zoveel mogelijk meemaken."

Roald van Oosten wil meer dan alleen gitaar spelen in een bandje, liedjes opnemen en die avond aan avond spelen. Met zijn band Ghost Trucker staat hij tijdens het Holland Festival op de planken met slagwerkgroep Track, de nieuwe single Under The Stars krijgt een geanimeerde videoclip en Van Oosten zelf gaat de samenwerking aan toneelgezelschap De Veenfabriek. "Ghost Trucker wil meer dan alleen liedjes schrijven."

Roald van Oosten: "Ik wil zoveel mogelijk meemaken."

Met je rockband een plaat opnemen, zo veel mogelijk spelen in de vaderlandse clubs, jeugdhonken en buurtfestivals, en na een jaartje weer de studio in voor een volgend album. Een veel te conservatieve manier van werken, vindt Roald van Oosten van Ghost Trucker. Al ging het er bij zijn vorige band Caesar wel op die manier aan toe. Met zijn jongste band uit hij zich op artistiek gebied het liefst zo breed mogelijk. Dus er is een getekende videoclip gemaakt bij nieuwe single Under The Stars, de band staat op het Holland Festival en Van Oosten gaat in augustus werken met het Leidse theatergezelschap De Veenfabriek.

Om te beginnen met die videoclip: daar heeft een bevriende tekenares de afgelopen vier maanden overuren voor gedraaid. De kunstenares heeft vele duizenden tekeningen gemaakt. “Zij heeft vier maanden lang in haar eentje vier minuten tekenfilm getekend”, vertelt Van Oosten. “Een krankzinnige onderneming, maar het is echt heel mooi geworden. We zijn er meteen mee geselecteerd voor een tentoonstelling in Den Bosch over de Nederlandse videoclip, dus is het filmpje meteen in het museum te zien.”

Daarnaast is Ghost Trucker op 9 juni op het Holland Festival te zien. Dit op uitnodiging van het Leidse theatergezelschap De Veenfabriek, dat een eigen festival binnen het Holland Festival houdt. Ghost Trucker geeft er een optreden met de slagwerkgroep Track, met muzikanten van de Veenfabriek. Van Oosten vindt het prettig zijn muziek eens in een andere setting als die van het Holland Festival te maken. Met Caesar lag zo’n bredere aanpak minder voor de hand. “Met die band zaten we toch vooral in de rockhoek, die is wat conservatiever. Dat geldt ook voor de houding van pers en publiek. Zo van: ‘doe nou maar gewoon waar je goed in bent, en verder niks.’ Ik doe dit om zoveel mogelijk dingen mee te maken en het liefst niet steeds dezelfde. Met Ghost Trucker willen we meer doen dan alleen liedjes schrijven. We willen zoveel mogelijk samenwerken met anderen, zoals met die tekenares of met vj’s.”

Met die houding is het niet vreemd dat Van Oosten vanaf augustus ook aan de slag gaat op het toneel, als speler en muzikant bij een theatervoorstelling van De Veenfabriek. “Misschien word ik wel boom met gitaar.” Dat wil niet zeggen dat Ghost Trucker alweer in de ijskast ligt.
Want tussen de bedrijven door wordt er ook nog gewerkt aan een nieuwe Ghost Trucker-plaat. Voor het theateravontuur met de Veenfabriek heeft Van Oosten nog een paar maanden de tijd om nieuwe nummers te schrijven. “Er zijn al wat nummers af, we zijn nu aan het repeteren en demo’s aan het maken. Het is echt een fijne creatieve tijd. In november of december hopen we op te gaan nemen.”

Luister naar het hele interview met Roald van Oosten in Dubbel Check.