Goedkopere bands zorgen voor goedkoper Werchterdagje

"Met een lager budget, mag een kaartje minder kosten"

Ook al is het Belgische Rock Werchter sinds 2003 een vierdaagse, je bent niet verplicht om vier dagen te gaan. Dagkaarten kopen kan ook, al zijn die relatief duurder. Opvallend is wel dat het festival alleen voor de toegang op zaterdag 6 euro minder entree heft. 3VOOR12 betaalt met de komst van Klaxons en LCD Soundsystem met liefde zes euro meer en zocht uit hoe dit kan.

"Met een lager budget, mag een kaartje minder kosten"

De dag- en weekendticketprijzen voor Rock Werchter 2007 zijn met twintig tot dertig procent verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Voor vier dagen op het grootste festival bij onze zuiderburen ben je 160 euro kwijt, voor drie van de vier losse festivaldagen 75 euro. Opvallend genoeg hoeft het dagjesmens voor de zaterdag iets minder diep in de buidel te tasten. Op zaterdag 30 juni zijn de dagkaarten namelijk met 69 euro, zes euro goedkoper dan de tickets voor de overige dagen. Met 3VOOR12-lievelingen als Klaxons, The Good, The Bad And The Queen en LCD Soundsystem op de zaterdagaffiche zou 3VOOR12 juist met liefde zes euro meer neerleggen voor een kaartje.

Dus is de vraag aan woordvoerster Nele Bigaré van Rock Werchter: waarom zijn die zaterdagtickets goedkoper? in Nederland zouden we zoiets natuurlijk nooit doen. De Belgen dus wel. “Dat is onze eerlijke, Belgische mentaliteit”, zegt Bigaré lachend. De lichte prijsverlaging wil dus helemaal niet zeggen dat die dag voor geen cent deugt. “Er is helemaal niets mis met die zaterdag. Omdat het budget op zaterdag minder hoog is, mag een dagkaart ook minder kosten. De totalen van de gages op de andere dagen vielen hoger uit, zodat het totale pakket op zaterdag blijkbaar iets goedkoper is. Op de andere dagen hebben we duurdere klappers als Pearl Jam en Metallica, maar bands op de zaterdag als Snow Patrol, The Killers, Keane of The Chemical Brothers zijn ook fantastisch.”

Dat alle ticketprijzen op een volgende editie nog eens lager komen te liggen, ziet Bigaré niet gebeuren. “We proberen de prijzen zo eerlijk mogelijk te bepalen, maar vooral de groepen worden ieder jaar duurder. Dat is logischerwijs de reden dat de prijzen hoger liggen dan vroeger, maar dat is niet alleen bij ons zo.” De ticketprijzen voor Rock Werchter stijgen ongetwijfeld verder als zoveel grote bands als Metallica graag naar Werchter blijven komen. Want hoe geliefd het festival volgens Bigaré ook is bij artiesten, ze vragen vast geen een ton minder omdat ze in het Vlaamse land zo verwend worden. Bigaré: “We hebben op de een of andere manier een ontzettend goede naam opgebouwd bij de artiesten. Ze worden altijd ontzettend in de watten gelegd. En natuurlijk vinden ze ons publiek erg fijn.”

Rock Werchter 2007 vindt plaats van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli. De dagkaarten voor de zondag met onder anderen Metallica, Faithless en Tori Amos zijn al uitverkocht.

Beluister het hele interview met Nele Bigaré in Dubbel Check.