Slimste jongetje Typhoon wil niet alleen maar sociaal betrokken zijn Slimste jongetje Typhoon wil niet alleen maar sociaal betrokken zijn

Winnaar Grote Prijs sleutelde drie jaar aan zijn debuut

Slimste jongetje Typhoon wil niet alleen maar sociaal betrokken zijn

Winnaar Grote Prijs sleutelde drie jaar aan zijn debuut

Het debuut van rapper Typhoon komt 18 juni uit. Hij won in 2004 de Grote Prijs van Nederland en sleutelde vervolgens drie jaar aan zijn plaat, die Tussen Licht en Lucht is gedoopt. De rapper toont daarop niet alleen zijn sociaal bewogen kant, maar een 'algemeen plaatje'.

Winnaar Grote Prijs sleutelde drie jaar aan zijn debuut

Drie jaar sleutelde hij aan zijn plaat. Rapper Typhoon uit Zwolle wachtte op het juiste moment. En dat is nu. Zijn debuut Tussen Licht en Lucht komt uit op 18 juni. Een plaat van een rapper die veel verder kijkt dan alleen feestjes en bitches. In het eerste echte nummer van de plaat, Hotel Beschaving, wijst hij gelijk op een paar pijnlijke punten in de huidige samenleving. Op elke etage vindt Typhoon er eentje. Maar de zware, filosofische kost wordt wel afgewisseld met luchtiger werk, adempauzes. Omdat het leven zo in elkaar steekt.

Typhoon (echte naam Glenn de Randamie) won in 2004 de Grote Prijs van Nederland, in de categorie hiphop, maar zo snel mogelijk een plaat uitbrengen deed hij niet. “Ik vond mezelf toen nog lang niet geestelijk rijp”, verklaart hij. Nu wel. “Voor veel mensen is dit misschien de langverwachte plaat, maar voor mij had ie niet eerder moeten komen. Ook niet later trouwens, dit is precies het juiste moment. Dat moment voel je. Soms klopt alles en dan moet je niet verder gaan sleutelen en schaven. Nu is het helemaal goed. Dat is ook belangrijk; ik moet er helemaal achter staan. Dat ben ik aan mezelf verplicht, maar ook aan fans en liefhebbers. Anders moet je steeds excuses maken.”

Drie jaar sleutelde Typhoon met producer Dries Bijlsma aan nummers. “We hebben veel muziek kunnen maken en veel kunnen experimenteren. Dat was belangrijk voor mij, Dries en iedereen die erbij betrokken was. We wilden niet iets doen dat al gedaan is, want het heeft geen zin om een tweede Opgezwolle te worden. Dit is echt Typhoon. Een mooie aanvulling op wat er is in de Zwolse scene.”

Hij verwacht een mooi muzikaal jaar. “Ik heb zin in de optredens op festivals en in het najaar doe ik een clubtour, een combitour. Met wie is nog geheim.” Optreden is hij de afgelopen jaren ook blijven doen, in het kielzog van Opgezwolle. Dat was om het publiek alvast kennis te laten maken met Typhoon en te laten zien dat hij een feestje kan bouwen, naast het slimste jongetje van de TopNotch-klas zijn. “Ha, vind je dat? Ik houd van denken, maar ik heb op de plaat juist veel vanuit het hart gedaan. Juist omdat ik bekend sta als een sociaal geëngageerde rapper. Dat is niet het beeld dat ik wil uitdragen, ik wil een algemeen plaatje tonen. Niemand alleen maar sociaal betrokken zijn; ik heb ook een gevoelsmatige kant en een lauwe kant. Dat is het leven. Dat bedoel ik met Tussen Licht en Lucht.”

Luister naar het hele interview van Ron van der Sterren en Atze de Vrieze met Typhoon in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12