Simian Mobile Disco: "Dj zijn is makkelijk" Simian Mobile Disco: "Dj zijn is makkelijk"

Hobbyproject uit de as van Simian neemt serieuze vormen aan

Simian Mobile Disco: "Dj zijn is makkelijk"

Hobbyproject uit de as van Simian neemt serieuze vormen aan

Toen de Britse indieband Simian in 2005 het bijltje erbij neer gooide, gingen James 'Jas' Shaw en James Ford niet bij de pakken neerzitten. Ze begonnen te draaien en maakten remixen onder de naam Simian Mobile Disco, en staan op het punt onder die naam bekender te worden dan ze als Simian ooit waren.

Hobbyproject uit de as van Simian neemt serieuze vormen aan

“Dj zijn is veel makkelijker dan in een band zitten”, zegt James Ford. En hij kan het weten. Samen met zijn maatje James ‘Jas’ Shaw zat hij tot twee jaar terug in de Britse indieband Simian. Toen Simian halverwege een Amerikaanse tour uit elkaar spatte, gingen James en Jas niet bij de pakken neerzitten. Ze begonnen remixen te maken voor anderen en lieten zichzelf inhuren als dj. Logische naam: Simian Mobile Disco. Het duo maakt en draait opzwepende dansvloerhits met een rock ’n roll benadering, die hen wel eens bekender zou kunnen maken dan ze als Simian ooit waren.

“Je kunt als dj heel goedkoop heel veel mensen vermaken”, somt Ford op. “Je hoeft geen hele crew in een bus mee te nemen. De mensen zijn aardig voor je, je kunt veel meer zien van de stad waar je speelt, je kunt rustig eten halen. En aan het eind van de avond ga je naar een feestje.” En dj’s hebben vaker seks dan indienerds, toch? “Ja, dat denk ik wel. Wij niet hoor, wij zijn netjes getrouwd.” Inderdaad, zo simpel is de levensfilosofie van Simian Mobile Disco. James en Jas studeerden ooit biologie en filosofie, maar hun intellectuele periode laten ze met veel plezier achter zich. “De teksten gaan niet over de frustraties van een liefdeloze jeugd”, zegt Ford. “Dat bewaren we voor het derde album.”

Zelfs nu er een compleet album in de winkel ligt – Attack Decay Sustain Release verscheen eerder deze maand – moet het zo simpel mogelijk blijven. Shaw: “Zodra het als een baan gaat voelen, stoppen we ermee. Maar tot twee tot drie weken voor de plaat klaar was, voelde het niet alsof we een album aan het maken waren.” Dat werd het natuurlijk wel. Simian Mobile Disco begon volgens Shaw als een reactie op Simian (“We wilden bleepy noise maken”), maar Attack Decay Sustain Release is meer dan een verzameling dansvloersingles. Natuurlijk staan Hustler, Tits & Acid en nieuwe kraker It’s the Beat erop, maar er is meer. “We hebben het benaderd als een rockalbum. De tracks moesten kort en to the point zijn. Je kunt zelfs songstructuren herkennen. Het moet de aandacht vast houden.”

Een echt album dus. Is dat niet heel erg vorige eeuw? “Veel mensen zeggen dat het album langzaam uitsterft omdat iedereen zijn iPod op shuffle zet, maar ik geloof er nog steeds wel in”, zegt James Ford. “Het is een momentopname van waar je in een bepaalde periode mee bezig bent.” “Ik denk zelfs dat er gouden tijden aanbreken voor het formaat album”, zegt Jas. “Vroeger stonden album vol met vullertjes. Tracks die een artiest wel graag wilde uitbrengen, maar die niet echt op het album pasten. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Je kunt dat soort tracks gewoon digitaal uitbrengen. De beste albums zijn altijd korte albums. Dubbelalbums zijn onzin.”

De rockbenadering van Simian Mobile Disco is niet bepaald uniek. Het Britse duo past in een enorme golf nieuwe dance acts, die de dansvloer bestookt met overstuurde synthesizers. Veel van die acts kwamen de afgelopen jaren samen in Radio Soulwax, het rondreizende circus van de gebroeders Dewaele. Die twee namen dj’s en live acts als Erol Alkan, Digitalism en Justice op sleeptouw. “Wij voelen ons erg verbonden met die hele Franse scene rond Kitsuné en Ed Bangers. Met Soulwax zijn we naar Ierland geweest. Het toffe was: die jongens waren al lang op tour, maar ze hadden er nog steeds veel lol in. Misschien wel te veel.”

Het dj-leven bevalt het duo prima. Toch gaat Simian Mobile Disco nu ook weer live optreden. “Maar het blijft een duo”, zegt Shaw. “Voor je het weet heb je acht bandleden en moet je per se elke avond hetzelfde spelen, dat is dus niet de bedoeling. We gaan wat meer apparatuur meeslepen en ons best doen om alles synchroon te houden. Dat gaat ongetwijfeld regelmatig niet lukken, maar dat is leuk.”

Simian Mobile Disco speelt 19 juli live in Paradiso, Amsterdam.

Attack Decay Sustain Release verschijnt op Wichita/V2.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12