Awakenings: volgend jaar misschien een vijfde area

Rocco Veenboer: "Ik ga er met de zweep bij staan om iedereen de juiste kant op te sturen"

De opbouw van het terrein in Spaarnwoude waar op 30 juni Awakenings plaatsvindt, begint morgen. De organisatie is ondertussen alweer bezig met een nieuw jaarlijks feest in Eindhoven en een festival vol Detroit techno in Amsterdam.

Rocco Veenboer: "Ik ga er met de zweep bij staan om iedereen de juiste kant op te sturen"

De voorbereiding van het Awakenings Festival loopt op rolletjes. Donderdag start de opbouw van het terrein in Spaarnwoude, waar het festival op 30 juni plaatsvindt. Awakenings is deels een openluchtfestival, maar bang dat de regen het feestje gaat verstieren is orgnaisator Rocco Veenboer absoluut niet. “Op de dag zelf hebben we eigenlijk nooit regen gehad.”

Tijdens de opbouw is dat anders, maar het mag van Veenboer gerust nog even regenen voordat het feest losbarst. “De rijplaten waar de vrachtwagens overheen kunnen rijden liggen allemaal klaar. We hebben het vaker meegemaakt. Volgens mij zijn wij de meest ‘regenervaren’ festivalorganisatie.”

Veenboer, die zijn positie van productieleider heeft overdragen aan Jasper Schimmel, is niet meer constant aanwezig om de opbouw zelf aan te sturen, maar rijdt er ieder dag wel langs, zegt hij. “En vanaf maandag eten we op het terrein, om het festivalgevoel te krijgen. Woensdag, donderdag en vrijdag kan ik er ook nog wel met de zweep staan om mensen de juiste richting op te sturen. Dan ben ik op het veld. Dat hoort erbij hè?”

Het festival is al een maand uitverkocht. Het lijkt alsof Awakenings makkelijk twee keer zo groot kan worden, maar dat zal niet gebeuren, zegt Veenboer. “Wel zit ik te denken aan een vijfde area. We zouden daarvoor volgend jaar kunnen verhuizen naar de overkant van de weg, waar we in 2002 ook zaten. Als dat gebeurt kan Awakenings misschien groeien van 18.000 naar 20.000 bezoekers.”

Geen grote groei dus, maar een nieuw feestje komt er wel. De organisatie wil vanaf volgend jaar ook een avond in Eindhoven houden. Veenboer: “Het is een nieuwe uitdaging. Het is niet zo dat we alle feesten daar gaan doen; Amsterdam blijft wel de basis. Het wordt één feest per jaar, in het eerste kwartaal.”

Awakenings richt zich intussen ook op het Detroit Technofeest dat 28 en 29 september wordt gehouden in de Gashouder in Amsterdam. Het idee daarvoor ontstond naar aanleiding van de zaterdag van het jubileumfeest dat in April plaatsvond in de Gashouder in Amsterdam. “Daar werd veel oude Detroit gedraaid. Kenny Larkin draaide er een goede set. Die wilden we eigenlijk weer boeken, om een avond te houden voor de iets oudere Awakeningsganger. En opeens kregen we allemaal verzoeken van dj’s om te draaien. Juan Atkins, Robert Hood, Jeff Mills…”

Van een nostalgisch feest wil Veenboer niet weten. “Vergis je niet. Veel van die jongens brengen nog steeds veel muziek uit. Het zijn geen oude lullen. Robert Hood zie je ook op het festival, Jeff Mills hebben we de afgelopen jaren ook nog wel geboekt. Ze doen echt nog mee.”

Luister naar het hele interview met Rocco Veenboer in Dubbel Check.