Anneke van Giersbergen verlaat The Gathering Anneke van Giersbergen verlaat The Gathering

Zangeres kiest voor gezin en nieuwe band

Anneke van Giersbergen verlaat The Gathering

Zangeres kiest voor gezin en nieuwe band

Zangeres Anneke van Giersbergen verlaat The Gathering. Ze kiest voor haar gezin en haar nieuwe band Agua de Annique. Het vertrek komt volgens drummer Hans Rutten niet onverwacht: Van Giersbergen had al vaker aangegeven dat de combinatie The Gathering en gezin moeilijk was. The Gathering gaat door met nieuwe vocalisten.

Zangeres kiest voor gezin en nieuwe band

Anneke van Giersbergen verlaat na dertien jaar The Gathering. Dat is dinsdag bekend gemaakt. Ze wil meer aandacht besteden aan haar gezin en haar nieuwe band Agua de Annique, waarmee ze haar eigen liedjes speelt.

”Het is een heel basaal gevoel dat steeds sterker werd”, zegt Van Giersbergen. “Ik kan het niet zo goed uitleggen. Ik wilde mijn eigen liedjes graag een keer doen. Nou had dat ook wel naast The Gathering gekund, maar ik heb ook mijn gezin.” The Gathering trad veel op, gemiddeld honderd keer per jaar. “Dat was ook nog wel op te brengen omdat alles zo leuk was. Maar na dertien jaar is het tijd voor iets anders. Time to change.”

Het vertrek van de zangeres komt voor de band niet als een donderslag bij heldere hemel. “Anneke heeft meerdere malen aangegeven dat het moeilijk was om de band met haar gezin te combineren”, zegt drummer Hans Rutten. “We hebben haar een paar keer over de streep kunnen trekken, maar deze keer hebben we gefaald.”

Wat niet betekent dat The Gathering stopt. Rutten: “We willen absoluut verder met het schrijven van muziek en een nieuw album maken. We zijn bezig om dat zakelijk te regelen. We hebben een eigen label, maar een plaat maken kost geld en dus hebben we een voorschot nodig.”

De band wil gaan werken met een zanger en zangeres, of zelfs zangers en zangeressen. “Dat is nu het idee en dat past ons wel, want dat deden we in het begin van de band ook. Toen Anneke er na de tweede plaat bij kwam vulde ze alles op. Dat heeft ze met verve gedaan. Wat we in ieder geval niet willen is een Anneke-kloon.” Hoe het werken met meerdere vocalisten in de live-situatie moet, weet Rutten nog niet. “Dat gaat tijd kosten. Ik denk ook niet dat we voor 2009 op het podium staan.”

Ook Van Giersbergen blijft actief in de muziek. Zij heeft inmiddels de band Agua de Annique gevormd om haar eigen liedjes mee te spelen. “Ze zijn vrij persoonlijk. Ik heb altijd liedjes geschreven, die door de band van het Gathering-stempel werden voorzien. Deze zijn niet zo gelaagd, wat basaler. Ik merk ook dat ik ze makkelijker schrijf.” Het eerste album van Agua de Annique, ‘Air’, verschijnt in het najaar.

Van Giersbergen debuteerde in 1995 bij de band met 'Mandylion' en maakte daarna nog zeven albums met de band. Daarvan noemt ze ‘How to measure a planet’ en het meest recente ‘Home’ als haar favorieten. Andere warme herinneringen? “De eerste tour in Mexico, de eerste keer Dynamo, dat zijn allemaal dingen die je bijblijven. Eigenlijk herinnert alles hier in huis aan The Gathering.”

Wie The Gathering met Van Giersbergen nog een keer wil zien moet naar Roemenië, Tsjechië of Finland, want een afscheidsoptreden in Nederland komt er niet. Rutten: “Daar heb ik echt een hekel aan en Anneke volgens mij ook.” Van Giersbergen: “Een afscheidsoptreden zou op zijn plaats zijn als de hele band zou stoppen, maar The Gathering gaat zeker door.”

Lees ook het artikel op 3VOOR12 Arnhem-Nijmegen

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12