3VOOR12 draait (week 22): Digitalism, Wolfmother en Iggy & the Stooges 3VOOR12 draait (week 22): Digitalism, Wolfmother en Iggy & the Stooges

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

3VOOR12 draait (week 22): Digitalism, Wolfmother en Iggy & the Stooges

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Veruit het meest gedraaid op de 3VOOR12 redactie en dus meteen maar tot Album van de Week benoemd: Digitalism. Het Duitse duo verrast met een dansplaat met liedjes. Verder natuurlijk veel enthousiaste Pinkpopverhalen, met Wolfmother en Iggy Pop als onbetwiste 3VOOR12-helden.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Album van de Week:

Digitalism – Idealism (Kitsune/EMI)

3VOOR12 Single van de Week:
The Gossip – Standing In The Way Of Control (Backyard/PIAS)

3FM Megahit:
Arctic Monkeys – Fluorescent Adolescent (Domino/Munich)


Top 10.

1. Digitalism – Idealism (Kitsune/Emi)
Echte liedjes en ook nog dansbaar. (Jacinthe Versteeg)
Bereid je nu vast voor op deze festivalhit. (Menno Visser)
Daft Punk met een rock ’n roll attitude en echte liedjes. (Atze de Vrieze)

2. Wolfmother live op Pinkpop 2007
Wat een supertrio! (Robert Lagendijk)
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een band goed heb gevonden die een dubbelloopse gitaar gebruikt. (Atze de Vrieze)
Geef Wolfmother een podium en je hoort de toekomst van de hardrock. (Gerard Walhof)

3. Iggy & The Stooges live op Pinkpop 2007
Ongelofelijk hoe opa de jeugd weer de oren waste. (Robert Lagendijk)
Iggy & The Stooges deden het, tegen mijn verwachtingen in, toch weer. (Niels Post)
Een podiuminvasie die je langer bij zal blijven dan de regen later.
(Menno Visser)

4. Scissor Sisters live op Pinkpop 2007
De live show blijft natuurlijk good (not so) clean fun! (Robert Lagendijk)
Zanger Jake Shears is de scissor van de sisters (zuigen kreng?) en maakt disco weer credible door het een glamrockrand te geven. (Gerard Walhof)

5. Muse live @ Pinkpop 2007
De grootheidswaan voorbij. (Atze de Vrieze)
De songs barsten stuk voor stuk uit hun voegen van zoveel muzikaliteit. (Joris Rietbroek)

6. Two Gallants – The Scenery of Farewell (Saddle Creek – Munich)
Vooral opener 'Seems Like Home To Me' is bloedmooi. (Jacinthe Versteeg)
Akoestisch voorproefje op een ruiger album in september. (Menno Visser)

7. Omar Rodriguez Lopez - Se dice bisonte no bufalo (cd, Cold Standard Laboratories/Bertus)
Ziedend en virtuoos in wringende harmonien en schuivende ritmes, maar zonder de werkelijkheid uit het oor te verliezen. (Gerard Walhof)
Alweer een vingeroefening van de Mars Volta gitarist. (Niels Post)

8. Dizzee Rascal - Maths & English (V2)
Mijns inziens nog indrukwekkender dan zijn debuut plaat. (Niels Post)

9. Arctic Monkeys live @ Pinkpop 2007
Goeie grappen, geweldige liedjes en heel strak spelen. (Leonieke Daalder)

10. Wilco, live @ Paradiso, Amsterdam, 31-05-2007
Ik dacht dat een Wilco-concert niet meer beter kon worden, zo goed was het de vorige keer. Ik zat fout. Ik buig diep voor deze band. (Joris Rietbroek)


De lijstjes:


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Iggy & The Stooges live op Pinkpop 2007

De verrassing was er natuurlijk wel af. Toch blijft het ongelofelijk hoe opa de jeugd weer de oren waste. Maar ja, 'sometimes you're a little English boy with just a hit'.

Scissor Sisters live op Pinkpop 2007
Het album Ta-Daa! ging een beetje langs mij heen. Het recept van de Scissor Sisters ken je wel na één album. Maar de live show blijft natuurlijk good (not so) clean fun!

Wolfmother live op Pinkpop 2007
Wat een supertrio! De instrumenten staan bij deze Aussies geen seconde in de weg om er een lekkere chaos show van te maken. De bassist/keyboardspeler gebruikte zijn orgel zo'n beetje als draaitafel en duwde het apparaat zo ongeveer door zijn versterker op het eind van de show. En ondertussen wel flink doorrocken natuurlijk. Zo hoort het.


NIELS POST DRAAIT:

Dizzee Rascal - Maths & English (V2)

Mijns inziens nog indrukwekkender dan zijn debuut plaat. Als ik hem niet snel zat wordt, DE plaat van het jaar.

Pinkpop 2007, Landgraaf
Toch altijd weer een paar verrassend goede optredens van bands die ik normaal niet snel zal gaan zien. Scissor Sisters bijvoorbeeld. Snowpatrol. Iggy & The Stooges deden het, tegen mijn verwachtingen in, toch weer. Maar ik miste The Flaming Lips een beetje. Maar dat is mijn probleem.

Omar Rodriguez - Se Dice Bisonte No Bufalo (GSL/Bertus)
Alweer een vingeroefening van de Mars Volta gitarist.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Digitalism – Idealism (Kitsune/Emi)

Bij het luisteren naar single 'Pogo' krijg ik direct de aanvechting om naar de eerste de beste club te fietsen om de hele nacht te dansen. Wat een opwindende track! En de hele plaat is zo goed: echte liedjes en ook nog dansbaar. Denk: Daft Punk meets The Cure. Letterlijk zelfs, want in track 5 wordt 'Fire In Cairo' van The Cure zeer profi opgehipt. Erg goed!

Boris Dlugosch vs Radioslave – Radio Disco (Ministry of Sound/Lowlands Distr.)

Blijkbaar zit ik in een beats-fase, want ook deze plaat heb ik bijzonder veel opgezet de laatste week. Maar wat wil je ook, met op één album mixen van en door Mocky, Bookashade, Justice, Trentemoller, Vitalic, The Knife, Stephen Bodzin, Goose, Sebastian, en Franz Ferdinand. Onweerstaanbaar.

Two Gallants – The Scenery of Farewell (Saddle Creek – Munich)
Intense indie van gitaar/drumduo uit San Francisco. 'The Scenery of Farewell' heeft hetzelfde bezwerende, akoestische geluid als Two Gallants liet horen tijdens het optreden in Desmet voor 3VOOR12. Vooral opener 'Seems Like Home To Me' is bloedmooi. In september komt het hele album, ik kan niet wachten…


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Wolfmother live @ Pinkpop 2007

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een band goed heb gevonden die een dubbelloopse gitaar gebruikt. Wolfmother is een grote ode aan de elektrische gitaar, zonder te vervallen in vervelende solo’s. Precies goed. Straf kapsel ook.

Muse live @ Pinkpop 2007
Hoe vaak Muse ook al in Nederland heeft gespeeld, het blijft imponerend. De grootheidswaan voorbij.

Digitalism – Idealism (Kitsune/EMI)
De langverwachte debuutplaat van Digitalism is verrassend afwisselend. Daft Punk met een rock ’n roll attitude en echte liedjes.

MENNO VISSER DRAAIT:

Two Gallants - Seems Like Home To Me (EP The Scenery Of Farewell, Saddle Creek/Munich)

Akoestisch voorproefje op een ruiger album in september. Vooral dit nummer met tweestemmige zang die klinkt als uit slechts een keel is een genot.

Iggy Pop (live op Pinkpop, 27 mei)
Je kan er muzikaal van houden of eigenlijk niet, maar er kan er maar een de hoogste amusementswaarde hebben. Een podiuminvasie die je langer bij zal blijven dan de regen later.

Digitalism - Idealism (album, Kitsune/EMI)
Het is nog niet zo makkelijk om een herkenbaar muzikaal idioom op te bouwen in de dansmuziek, maar Digitalism slaagt daar wonderwel in - en nog zeer gevarieerd ook. Bereid je nu vast voor op deze festivalhit.


GERARD WALHOF DRAAIT:

Wolfmother live @ Pinkpop (Landgraaf, 28-05)

De man ervoor speelde een echte man maar is dan ook een acteur en een sissy (Jared Leto van 30 Seconds To Mars). De man erna speelde een echte man met veel fucking this en fucking that maar is dan ook de zanger van Slipknot en een dommekracht (Corey Taylor van Stone Sour). En bovendien: wat waren ze muzikaal mager. De echte mannen zaten er, zoals gewoonlijk, tussen, hadden een kater en waren muzikaal gespierd als een stel mijnwerkers. Geef Wolfmother een podium en je hoort de toekomst van de hardrock.

Scissor Sisters live @ Pinkpop (Landgraaf, 28-05)

Met een geschuurd gebit, getrimd baardje, kek gillet en een strop om de nek (wurgsex?) stormde hij het hoofdpodium op om dat een uur lang niet meer af te staan. Zanger Jake Shears is de scissor van de sisters (zuigen kreng?) en maakt disco weer credible door het een glamrockrand te geven. Een opzettelijke besmetting onder invloed op een homofeestje kan ook gewoon aanstekelijk zijn.

Omar Rodriguez Lopez - Se dice bisonte no bufalo (cd, Cold Standard Laboratories/Bertus)
Gitaargod, musician's musician, en een van twee vulkanen van The Mars Volta improviseert binnen rockstructuren en met hulp van vrienden (waaronder die andere vulkaan, Cedric Bixler Zavala, John Frusciante en Money Mark). En doet dat ziedend en virtuoos in wringende harmonien en schuivende ritmes, maar zonder de werkelijkheid uit het oor te verliezen. Al moet je er wel naar luisteren. Ik hoor zelfs echoos van Zappa. Let ook op het blaaswerk van Adrian Terrazas Gonzales. Hay pan.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Arctic Monkeys live @ Pinkpop 2007

Goeie grappen, geweldige liedjes en heel strak spelen. Meer hoeft niet in het leven.

Maximo Park @ Pinkpop 2007
Nou goed, een overweldigende show is ook leuk. Daarvoor moest je afgelopen weekend bij Maximo Park zijn: een bassist die af en toe opeens ontplofte, een keyboardspeler die zo in Klaxons kon spelen en een zanger die kwam, zag en overwon. Al met al een soort precisiebombardement.

Diverse sessies @ Pinkpop 2007
En verder heb ik opgesloten gezeten in een sessiehok waar artiesten van divers pluimage aan me voorbij trokken. hoogtepunten noemen is lastig. Maar Gabriel Rios (mogen we nog 1 liedje doen?), Maximo Park (akoestisch heel sterk) en Juliette & The Licks zijn op mijn trommel- en netvlies gebrand.


JORIS RIETBROEK
DRAAIT:

Wilco, live @ Paradiso, Amsterdam, 31-05-2007

Een kleine twee jaar terug stond Wilco ook in Paradiso. Na dat concert dacht ik dat een Wilco-concert niet meer beter kon worden, zo goed was het. Ik zat fout. Donderdagavond werden de mooie, nieuwe nummers van Sky Blue Sky door zes topmuzikanten gespeeld alsof ze al jaren op het repertoire staan. Alle klassesongs van vorige meesterwerkjes Yankee Hotel Foxtrot en A Ghost Is Born pasten er perfect tussen en kwamen nog beter en gedetailleerder uit de verf dan ooit. Intussen zorgen zang, melodieën en teksten van frontman Jeff Tweedy voor de ontroering. Ik buig diep voor deze band.

Muse, live @ Pinkpop 2007, 27-5-2007
Veel bands heb ik niet gezien op Pinkpop. Maar zoals Muse met toch niet de meest hapklare muziek zorgde voor de ultieme euforie onder duizenden bezoekers, is me het meest bijgebleven. De songs barsten stuk voor stuk uit hun voegen van zoveel muzikaliteit. En zelfs op de automatische piloot staan Matthew Bellamy en consorten qua spel, dynamiek, power en show op eenzame hoogte. It’s lonely at the top, indeed.

Queens Of The Stone Age – Era Vulgaris (cd, Interscope/Universal, release: 11 juni)
’s Werelds slimste en strakste domme rockband raast onverstoorbaar verder. Era Vulgaris is de vijfde ijzersterke Queens-plaat op rij. Ik blijf nog even hangen in die gebogen houding.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Digitalism - Idealism (album, Kitsune/EMI)
Ik zit er in en kom er niet meer uit. My kinda dance!

Battles - Mirrored (album, Warp/Rough Trade)
Nog meer perpetuum mobile fripp-muziek for cool nerds die elke dag een uur of tien te kort maakt!

Spoon - GaGaGaGaGa (album, Matador)
Hoor alle foutloze zoutloze zomerpopbands terug in Spoon, maar dan zo dat het echt klopt!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12