"Alles is fucking tegelijk op Welcome To The Future"

Gert van Veen moet benen uit het lijf rennen op underground technofestival

4 Augustus laat muzikant/journalist/organisator Gert van Veen zien waar een klein underground concept toe kan leiden. In recreatiegebied 't Twiske bij Landsmeer vindt voor de eerste keer Welcome To The Future plaats. Het festival is het resultaat van veertien jaar feesten organiseren. En nu de line-up klaar is, de kaartverkoop goed begint te lopen en de weerberichten gunstig zijn, lijkt niets meer een lekker dagje in de weg te staan.

Gert van Veen moet benen uit het lijf rennen op underground technofestival

Zaterdag 4 augustus ontmoet technominnend Nederland elkaar in recreatiegebied ’t Twiske, net buiten Amsterdam, waar voor de eerste keer het festival Welcome To The Future wordt georganiseerd. Niet dat WTTF een nieuw evenement is. Trouwe feestbeesten kennen de naam al sinds 1993. Organisator Gert van Veen - inmiddels ‘de linkervleugel van ID&T’ - liet toen de muzikale voorhoede op het danspubliek van Paradiso los. Later verhuisde WTTF naar Studio 80, het clubhuis van ID&T. En nu Van Veen, samen met ID&T, het festival heeft opgezet, blijkt het concept WTTF nog altijd niets aan kracht te hebben ingeboet: “Ik sta er muzikaal ook nu weer he-le-maal achter.”

Met nog een week te gaan, zit Van Veen te pieken. Eerst is er ook nog een preparty in Studio 80 - ‘om in de stemming te komen’ - en na afloop is er natuurlijk ook een after- in 11. Van Veen: “Dat is het mooie van de samenwerking met ID&T: zij worden wereldwijd geroemd om hun goede producties. Daar hoef ik ook helemaal niet naar om te kijken. Dat ID&T misschien iets meer mainstream is dan ik, maakt niet uit voor de kwaliteit van WTTF. We hebben onze krachten gebundeld. Daarbij is menselijk contact het belangrijkste en dat zit heel goed.”

WTTF kwam tot bloei in Paradiso en Studio 80. En dus zal het wel wennen zijn om iets soortgelijks neer te zetten in het zonnige Hollandse polderlandschap van ’t Twiske. Van Veen: “Studio 80 is met 500 man stampvol. Nu hebben we drie tenten en een open luchtpodium. Dat is wel even anders. Maar festivals zijn te gek en dat vindt het danspubliek ook. Ik heb met mijn band Quazar op de eerste edities van Lowlands, Mysteryland en Dance Valley gespeeld. Ik weet nog goed dat iemand van Mojo mij toen vertelde dat ze niet in dance-festivals geloofden. Maar het gaat juist heel goed met de grote evenementen. Ik ga naar alle festivals.”

Met louter technomuziek en drie tenten en een openluchtpodium in een natuurgebied lijkt WTTF wel heel erg op dat andere technofestijn: Awakenings. Van Veen: “Daar hebben we ons echt niet op gefocust. Het is eerder andersom: Rocco was een van de vaste bezoekers van WTTF in Paradiso. Wij hebben model gestaan voor Awakenings! We hebben alleen nu pas voor het eerst de gelegenheid om het ook eens in de buitenlucht te doen.”

Van Veen roemt op het moment de Nederlandse technoscene om zijn creativiteit: “Creatief succes genereert ander creatief succes. Er verschijnen veel goede producties op eigen labels. Daarnaast zijn er veel goede organisatoren door het hele land. Bart Skils met Voltt is goed en ook Shinedoe met haar In Motion-avonden.” Maar ook internationaal werpt de bloeiende technoscene zijn vruchten af. “Kabale und Liebe hadden laatst een track gemaakt en Daniel Sanchez murmelde daar een beetje overheen: Mumbling Yeah. Dylan Hermelijn van 100% Pure was meteen enthousiast en gaat het uitbrengen. Toen ik onlangs Richie Hawtin zag, draaide hij het nummer al. Nu wil hij het nummer op zijn eigen label uitbrengen, maar dat kan dus niet meer.”

De kaartverkoop voor WTTF begint inmiddels goed op gang te komen. Van Veen: “We hebben natuurlijk een kutzomer en dan zijn er ook nog eens heel veel andere evenementen. Maar de mensen beginnen ons nu te ontdekken en de verkoop gaat met sprongen vooruit. Daarnaast wordt het heel mooi weer.”

Het businessplan voor WTTF in de Paradisotijd was volgens feestorganisator Van Veen ‘even simpel als onverantwoord’. “We moesten altijd uitverkopen om geen verlies te lijden. Nu wordt de hele financiële controle door ID&T gedaan. Ik hoef alleen maar te zorgen dat het een te gek feest wordt.” En dus houdt hij ook lekker veel tijd over om op 4 augustus over ’t Twiske te lopen: “De meeste acts heb ik al wel gezien, alleen Technasia-live nog niet. Ik ben nu met het blokkenschema bezig en wat blijkt nu: er staat zoveel goeds! Alles is fuckin’ tegelijk.” Van Veen moet daarnaast ook nog eens zelf optreden. Hij staat met zowel Quazar alss met Techno boyband Amsterdam 661 in de frisse buitenlucht van Landsmeer.

3VOOR12 reist naar Landsmeer om verslag te doen van Welcome To The Future