"Nighttown nog niet reddeloos verloren"

Michel Smit (Nighttown): "Van uitstel komt dit keer geen afstel"

Als het aan stichting Live at Nighttown en de Rotterdamse politiek ligt, is popzaal Nighttown nog niet reddeloos verloren. Ook al dringt de tijd en stelde de gemeenteraad donderdagavond na een blunder van de PvdA het besluit uit om Nighttown vier ton te schenken, nodig om de zaal er weer bovenop te helpen. Volgens interim-manager Michel Smit is de nieuwe exploitant bereid om nog even geduld te hebben.

Michel Smit (Nighttown): "Van uitstel komt dit keer geen afstel"

Het leeuwendeel van de Rotterdamse politiek heeft nog alle vertrouwen in de doorstart van Nighttown, nadat de gemeenteraad donderdag een gift van vier ton aan de popzaal uitstelde. Ook de stichting Live at Nighttown, verantwoordelijk voor de concertprogrammering, denkt dat de doorstart alsnog op haar pootjes terecht komt.

De boodschap van Rotterdams cultuurwethouder Orhan Kaya aan de gemeenteraad loog er donderdag niet om. Nighttown is volgens hem voltooid verleden tijd nu het besluit tot een gift van vier ton is uitgesteld. De nieuwe exploitant wilde voor 1 februari zekerheid over deze subsidie alvorens het koopcontract te tekenen. Door een blunder van de PvdA-fractie wordt die deadline niet gehaald. Enkele raadsleden hielden tijdens de vergadering een forse pauze en waren niet bij de stemming tot uitstel aanwezig. Zo had de oppositie in de raad op slag een meerderheid en stelde het besluit uit.

“Meneer Murphy had gisteren een goede dag”, zegt PvdA-raadslid Jacqueline de Jong, terugblikkend op de voor haar partij rampzalige avond. Op het moment van stemming om het besluit uit te stellen tot de gift van 400.000 euro aan de stichting Live at Nighttown, verbleef een aantal PvdA-fractieleden naar verluidt nog in de koffiekamer. “Nou ja, waar iedereen precies was, weet ik niet” vertelt De Jong. “Ik weet wel dat de luidsprekers in de koffiekamer het niet deden, zodat we niet hoorden dat de stemming ging beginnen.” Ze weet niet zeker of de aanwezigheid van alle PvdA’ers het uitstel had voorkomen. “Volgens mij was het dan gelijkspel geweest, maar dan hadden we nog een keer moeten stemmen.” Ondanks de blunder van de PvdA-fractie, houdt De Jong hoop op een goede afloop. “We gaan er alles aan doen om Nighttown te redden. Ik ben een optimist en heb alle vertrouwen in het geduld van de nieuwe organisatie.”

Ook raadslid Theo Cornelissen (SP) denkt dat de doorstart van Nighttown alsnog op zijn pootjes terecht komt, ook al stemde zijn partij tot uitstel van het besluit. “De deadline voor het voorlopige koopcontract is al eens eerder verlengd”, zegt hij. “Dat kan best nog een keer. Als blijkt dat de nieuwe exploitant zich toch terugtrekt, zijn er vast andere kopers te vinden. Maar ik denk niet dat het zover komt.” De reden dat zijn partij en ook Leefbaar Rotterdam, D'66 en SGP/ChristenUnie tot uitstel besloten, is dat de informatie over de financiën van Nighttown onvolledig zou zijn. “En het bereikte ons pas een paar uur voor de vergadering, erg knullig”, vindt Cornelissen. “Maar goed, het gaat er nu om dat Nighttown zo snel mogelijk heropent.”

Wat Michel Smit betreft, naast interim-manager ook woordvoerder van de stichting Live at Nighttown, komt er in dit geval van het uitstel geen afstel. Ook al is de datum 1 februari wel een harde deadline voor de nieuwe exploitant Scott Walker, bekend van café De Beurs. “Op die datum wilde hij zeker weten dat de stichting gezond is en daarvoor hebben we die vier ton van de gemeente nodig. Als we dat geld krijgen, kunnen we binnen een maand weer concerten programmeren. Walker is gelukkig heel positief over de kansen voor Nighttown en ik denk dat hij daarom de termijn nog wel wil verschuiven. Het streven is nog steeds om in april weer open te gaan.” De financiële gezondheid van Live at Nighttown is overigens niet de enige hindernis voor een doorstart. “Als Walker zijn financiering niet rond krijgt, gaat het feest alsnog niet door.”

Wethouder Kaya hoopt van harte met Smit mee, maar is een stuk pessimistischer. “De deadline is ontzettend urgent. Als we die te ver overschrijden, riskeren we dat een van de schuldeisers alsnog een faillissement van de stichting aanvraagt. Nighttown zit nu al helemaal klem, maar in dat geval hebben we pas echt een probleem.”

Scott Walker was niet bereikbaar voor een reactie.