Excelsior tekent met Fixkes eerste Belgische band Excelsior tekent met Fixkes eerste Belgische band

Sam Valkenborgh: "Flip Kowlier bevestigde dat het cool is om in dialect te schrijven"

Excelsior tekent met Fixkes eerste Belgische band

Sam Valkenborgh: "Flip Kowlier bevestigde dat het cool is om in dialect te schrijven"

De nieuwste aanwinst van Excelsior is dit keer geen Hollands gitaarbandje als Johan of Alamo Race Track. Fixkes komt uit het Vlaamse Stabroek, maakt laidback pop à la Jack Johnson en G. Love & Special Sauce met teksten in het Stabroeks en is de eerste Belgische band ooit die tekent bij Excelsior.

Sam Valkenborgh: "Flip Kowlier bevestigde dat het cool is om in dialect te schrijven"

Voor het eerst in zijn bestaan heeft Excelsior Recordings een Belgische band getekend. Die eer gaat naar Fixkes uit Stabroek, een plaatsje net over de grens bij Bergen op Zoom. Fixkes is een vijfkoppige band die relaxte pop maakt in de stijl van Jack Johnson en G. Love & Special Sauce. Akoestisch gitaarwerk over lome grooves dus, met als extraatje teksten in het Stabroekse dialect, dat veel weg heeft van het Antwerps. Labelbaas Ferry Roseboom is euforisch over zijn jongste ontdekking. “Eén keer horen is geloven.”

Na een tip van V2 België belandde Roseboom onlangs op de MySpace van Fixkes. Hij was meteen overtuigd. “Ik schaamde me eigenlijk dood, want we doen ook het weblog Fine Fine Music en daar stond de band in mei al op”, vertelt Roseboom. “Ik hoop dat we het door ze te tekenen een beetje goed hebben gemaakt.” Ook al zorgde Excelsior wel al voor de verspreiding van albums van de Belgische acts Sioen en Absynthe Minded, het is voor het eerst dat het label zelf een Belgische band tekent. Een dezer dagen moet de eerste single Kvraagetaan verschijnen bij Excelsior. “Het is een liedje uit duizenden“, zegt Roseboom. “We gaan ons stinkende best doen om dit zoveel mogelijk te verkopen en op de radio te krijgen.”

De debuutsingle wordt uitgebracht in samenwerking met V2 België. Na de single is het de bedoeling dat er nog dit jaar een album van Fixkes via Excelsior verschijnt. Roseboom: “Ik heb al meer van ze gehoord. Hun zanger Sam Valkenborgh maakt de liedjes. Hij is volgens mij echt zo’n unieke jongen die mooie deunen en teksten schrijft die iedereen kan begrijpen. Het lijkt wel alsof hij ze zo uit de lucht plukt.” Echt op zoek naar een Belgische band was Roseboom niet. De vondst van Fixkes was puur toeval. “Goede muziek is goede muziek. Ik zou ze ook tekenen als het om een Italiaanse band ging. Je kan alleen maar je zegeningen tellen en blij zijn dat dit je overkomt. Al zou ik het zeker prachtig vinden als we met Excelsior in België meer gehoor zouden vinden.”

Na de oprichting van Fixkes in november 2005 vond Sam Valkenborgh de tijd rijp om met een label in zee te gaan. Het klikte meteen toen Roseboom bij hem aan de lijn hing, al had hij nog niet eerder van Excelsior gehoord. “Toen we begonnen, maakten we meteen een MySpace-account aan”, vertelt de Vlaming. “Direct erna kregen we aardig wat MySpace-vrienden die maar bleven vragen wanneer er nu eens een single zou komen. Dat gaat nu snel gebeuren, volgende week zetten we de handtekeningen. Eind februari gaan we de studio in om een cd op te nemen, die in de herfst uit moet komen.”

Het was voor Valkenborgh een logische keus om zijn teksten in het Stabroeks te schrijven. “Ik was eerst in het Engels bezig, maar in mijn eigen dialect kon ik veel meer zeggen. Het gevaar is hooguit dat ik mezelf daardoor helemaal bloot geef. Jezelf verstoppen achter Engelse clichés kan niet meer. Ik schrijf graag over de kleine dingen des levens. Laat anderen dat maar nichterig vinden, ik vind het geweldig. Het is voor ons wel spannend om onze muziek via Nederland uit te brengen. Ik hoop dat jullie ons kunnen verstaan.” Het succes van de voor Nederlanders onverstaanbaar in het West-Vlaams zingende Flip Kowlier hielp hem ook te besluiten voortaan in het Stabroeks te schrijven. “Dat was voor mij de ultieme bevestiging dat het cool kan zijn om je te uiten in je eigen dialect.”

Beluister het interview met Ferry Roseboom over Fixkes in Dubbel Check.
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12