Waldrock wijzigt verplicht koers door Fields of Rock

Minder grote bands op jubileumeditie van Fries metalfestival

Minder grote namen, meer nieuwe bands en variatie. Dat is noodgedwongen de nieuwe richting die het Friese metalfestival Waldrock dit jaar inslaat, nu het tweedaagse Fields of Rock in de Flevopolder veel grote namen uit de harde hoek heeft weggekaapt. "Dus gaan we terug naar hoe we twintig jaar geleden begonnen zijn", zegt organisator Kees Koudstaal.

Minder grote bands op jubileumeditie van Fries metalfestival

Als 666 het nummer van het Beest is, is 777 het nummer van Waldrock. Op 7 juli 2007 viert het Friese metalfestival zijn twintigste verjaardag. Voor die gelegenheid wilde het festival in Burgum extra feestelijk uitpakken met enkele grote namen. Maar dat is vooral vanwege Fields of Rock niet gelukt, zegt organisator Kees Koudstaal. Dit festival duurt dit jaar voor het eerst twee dagen en heeft op 16 en 17 juni onder anderen Iron Maiden, Machine Head, Motörhead, Type O Negative en Slayer op het programma staan. Koudstaal: “Zo blijft er weinig voor ons over.”.

Tot vorige week is Waldrock op zoek geweest naar andere grote namen. “Daar zijn we nu mee gestopt”, zegt Koudstaal. “We hebben dit jaar contact gehad met Slayer. Toch heeft hun boeker ervoor gekozen om de band op Fields of Rock neer te zetten, want daar komen veel meer mensen. Daar balen we best van, want we hadden Slayer graag gehad. Verder zijn we met Marilyn Manson bezig geweest, maar die koos voor Pinkpop. Aan de andere kant worden bekende acts ook steeds duurder en daardoor moeilijker te betalen voor ons.”

Ook in een ander opzicht is Fields of Rock en zelfs Arrow Rock een grotere concurrent van Waldrock geworden. “Ook Arrow heeft altijd oudere bands die onze doelgroep aanspreken Beide festivals zijn dit jaar in de Flevopolder. Dat ligt een stuk dichterbij Friesland dan hun vorige locaties, waardoor de doelgroep toch gaat kiezen. Bovendien hebben we door die twee evenementen onze datum moeten verschuiven. Normaal zitten we in het derde weekend van juni, maar dit jaar zit Fields of Rock daar al. Omdat Arrow op 30 juni ook zit, hebben we nu voor 7 juli gekozen.”

De organisatie is nog wel in onderhandeling met potentiële headliners Queensryche en Within Temptation, maar zoekt het verder in voornamelijk Europsese middenmoters en jonge en beginnende metalbands. Als de organisatie genoeg van die nieuwe acts vindt, komt er voor de eerste keer een derde podium op het festivalterrein te staan. “We willen een stuk meer de breedte in en aandacht besteden aan alle variaties binnen de metal”, vertelt Koudstaal. “Ook aan de bands die meer tegen rock aanleunen.”

Waldrock mikt voor dit jaar op de komst van 6000 bezoekers. Die zijn nodig om financieel rond te komen. Vorig jaar kwamen er ruim 7000 liefhebbers naar Burgum, bij 12.500 bezoekers gaat het bordje ‘uitverkocht’ op de deur. De ambitie om uit te groeien tot een evenement waar tienduizenden metalfans op af komen, zoals ooit Dynamo Open Air, heeft Koudstaal niet. “We gaan er juist prat op dat we een vrijwilligersorganisatie zijn. Voor al die vrijwilligers moet het daarom een leuk feestje blijven. Met maximaal 12.500 bezoekers zitten we qua medewerkers en het terrein aan onze tax. Er is ooit wel over gesproken om Metallica te boeken en uit te wijken naar het vliegveld bij Drachten. Maar dan geef je je festival helemaal weg aan één band. Dat willen we niet, dus besloten we dat niet te doen.”

Koudstaal heeft het volste vertrouwen in de nieuwe, kleinschaliger richting van het festival. “Ik geloof wel dat het allemaal gaat lukken. De eerste signalen van onder meer vaste bezoekers zijn positief.” Kaarten voor Waldrock gaan net als vorig jaar 50 euro kosten. Het is de bedoeling dat de voorverkoop half maart begint.