Thema-avond Yo VPRO Raps wordt een feestje van de Nederlandse hiphop

Honderd minuten materiaal uit de oude doos en discussie over de stand van de hiphop

Onder de noemer Yo VPRO Raps kun je aanstaande zondag honderd minuten lang kijken naar fragmenten uit het rijke hiphoparchief van de VPRO, en optredens van en gesprekken met prominenten uit de Nederlandse hiphopgeschiedenis.

Honderd minuten materiaal uit de oude doos en discussie over de stand van de hiphop

Liefhebbers van lange avonden televisiekijken gaan een mooi weekend tegemoet. Zondag kun je niet alleen op Nederland 2 nostalgie snuiven bij de avond van de Elfstedentocht, maar je kunt ook vanaf kwart over acht 'savonds op Nederland 3 afstemmen op Yo VPRO Raps, een thema-avond over 25 jaar hiphop in Nederland. Presentatoren Bram van Splunteren, Andrew Makkinga en Farid Benmbarek gaan in gesprek met verschillende generaties Nederlands hiphoptalent en tonen veel materiaal uit het VPRO-archief.

“We hebben zo veel mooi archiefmateriaal”, zegt Bram van Splunteren. Hij zelf maakte in 1986 de documentaire Big Fun in the Big Town over onder andere LL Cool J, Run DMC en Grandmaster Flash, iconen die veel invloed hebben gehad op de Nederlandse hiphop. Ook programma’s als Onrust! en Lola da Musica besteedden aandacht aan hiphop. Van Splunteren: “In de beginjaren werd hiphop in de media vaak niet serieus genomen. Veel Nederlandse rappers waren voor het eerst te zien bij de VPRO. Osdorp Posse de eerste keer op tv, Extince, mijlpalen in de geschiedenis van de Nederlandse hiphop. De fragmenten laten de enorme variëteit zien die er intussen is.” Over media-aandacht hebben veel rappers de laatste jaren niet te klagen. “Dat klopt. Hoewel: Appa, een Marokkaanse rapper die een vrij kritische track heeft gemaakt, ziet zijn clip nergens terug op tv, terwijl hij op internet heel veel gedownload wordt.”

De beelden worden bekeken en besproken met een flink peloton prominenten uit de Nederlandse hiphop: van veteranen als Deams, Alex & the City Crew, All Star Fresh en Def P. tot hedendaagse pioniers als Pete Philly, Raymzter, Nina en Appa. Een heel karwei om zo’n groep bij elkaar te krijgen: “De laatste dagen regende het afzeggingen, maar uiteindelijk was het wel bijzonder om toch zoveel mensen bij elkaar te hebben. Het wordt een feestje van de Nederlandse hiphop.”