Pop Pers Prijs mogelijk dit jaar op de schop Pop Pers Prijs mogelijk dit jaar op de schop

Juryvoorzitter Hans Verploeg: "Ik sta open voor iedere suggestie"

Pop Pers Prijs mogelijk dit jaar op de schop

Juryvoorzitter Hans Verploeg: "Ik sta open voor iedere suggestie"

3VOOR12 was in 2002 de trotse winnaar van de Pop Pers Prijs. In een bomvolle zaal namen we tijdens Eurosonic de prijs, de complimentjes en de schouderklopjes in ontvangst. We denken er nog graag aan terug. Dit jaar bleef de zaal tijdens de ceremonie, die voorafgegaan werd door een ongemakkelijke discussie over de prijs zelf en de stand van de popjournalistiek, verdacht leeg. Gaat het nog wel goed met die Pop Pers Prijs?

Juryvoorzitter Hans Verploeg: "Ik sta open voor iedere suggestie"

Begin dit jaar werd tijdens Eurosonic in Groningen de Pop Pers Prijs 2006 uitgereikt aan John Schoorl, de schrijver van de verhalenbundel Een Soulman In De Achterhoek. Dat gebeurde in een vrijwel lege zaal. Vooraf aan de ceremonie waarbij hij de prijs van 2500 euro plus het Buma Cultuur-stipendium van 5000 euro ontving, was er een discussie over de stand van de popjournalistiek in ons land, onder leiding van juryvoorzitter Hans Verploeg met oud-Pop Pers Prijs winnaars Gijsbert Kamer, Hester Carvalho en Leon Verdonschot. Het werd een ongemakkelijke discussie waarbij Kamer vaststelde dat de prijs dit jaar naar ‘een hobbyist’ ging. De Pop Pers Prijs moet een stimulans zijn voor de popjournalistiek in Nederland. Nu de gemoederen weer enigszins bedaard zijn, zwengelt 3VOOR12 de discussie nog eens aan.

Gijsbert Kamer vindt het nog steeds een blunder dat de prijs naar Schoorl ging: “Ik kan er nog steeds boos om worden. Het is een slechte keus van de jury geweest. Voor dit soort boeken heb je de Jip Golsteijn prijs of desnoods de Libris Literatuurprijs. Ik vind zijn bijdragen voor de Volkskrant tot de beste behoren, maar echte muziekjournalisten hebben geen tijd om het soort mooie verhalen als in Soulman In De Achterhoek te schrijven. Muziekjournalisten hebben ook niet de keus om alleen te schrijven over zaken die ze leuk vinden. Echte popjournalistiek is nog altijd het ondergeschoven kindje. Er is nog altijd weinig geld voor. Prima dus dat er een stimuleringsprijs is. Maar wie wint hem volgend jaar? Mart Smeets? Hugo Borst?” Net als Kamer schrijft Schoorl voor de Volkskrant. “Dat maakt het wel lastig,” zegt Kamer, “maar des te eerlijker. Ik ben hier heel oprecht over.”

Een zwakke winnaar in de ogen van Kamer en een vrijwel lege zaal rechtvaardigt de gedachte om de prijs op te heffen. “Niemand lijkt er in geïnteresseerd. Het is in ieder geval goed dat de jury niet een lijstje met mensen die al lang in het vak zitten, afwerkt. Die mensen kun je beter een lintje geven. Het is ook niet erg dat hobbyisme wordt beloond, maar wees daar als jury duidelijk in.” Je zult Kamer niet horen zeggen dat de Pop Pers Prijs is gedevalueerd sinds hij deze zelf in 2001 won. "Maar het is toch een stuk leuker als je kunt zeggen dat je de prijs na Anton Corbijn won, dan dat je hem het jaar na John Schoorl kreeg.”

Juryvoorzitter Hans Verploeg was ooit betrokken bij de oprichting van het Nationaal Popinstituut, dat met Buma Cultuur de prijs uitreikt. Daarnaast was hij ook de baas bij de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. Hij kent de discussie: “De journalist pur sang tegenover de hobbyist. Ik denk: een journalist is een journalist is een journalist is een journalist.” Dat neemt niet weg dat Verploeg inmiddels nadenkt over de toekomst van de Pop Pers Prijs: “De zaal was dit jaar heel erg leeg. Dat komt omdat de prijs tijdens een dood uur op Eurosonic wordt uitgedeeld. Dat is niet goed. In april komen we bijeen om de huidige vorm te evalueren. Er moet wat gebeuren.” Wellicht loskoppelen van Eurosonic? Verploeg: “Ik sluit niks uit.”

Verploeg is blij met de kritiek van Kamer: “Controverse is goed. Dat is het mooie van het vak van de journalist. Nu kunnen we het debat verder voeren. Ik sta voor alle suggesties open.”

Ook Jaap van Beusekom van het NPI is zijdelings betrokken bij de prijs: “Het zijn golfbewegingen. Toen 3VOOR12 won was er ook veel kritiek dat een website won. Ook toen Martin Bril won. Misschien zijn journalisten als Gijsbert wel een uitstervend ras.”

3VOOR12 opent graag nu al de discussie. Je kunt je ideeen alvast hieronder kwijt.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12