Ook leadgitarist en songschrijver Bas de Graaff verlaat Gem

Utrechtse rots in de gitaarbranding brokkelt af

Drie maanden na het vertrek van drummer Ilco Slikker zegt ook leadgitarist Bas de Graaff de Utrechtse band Gem vaarwel. De overgebleven leden houden de moed erin en gaan met zijn vieren door.

Utrechtse rots in de gitaarbranding brokkelt af

Na drummer Ilco Slikker verlaat nu ook leadgitarist en mede-songschrijver Bas de Graaff de Utrechtse gitaarband Gem. De Graaff: “De beslissing is heel moeilijk geweest, maar het het is tijd om iets anders te doen. Toen Ilco uit de band ging ben ik bij mezelf gaan nadenken. Ik merkte dat ik me niet meer helemaal kon motiveren. Gem staat op het punt een nieuwe cyclus in te gaan. Plaat opnemen, uitbrengen, touren. Als ik nu niet stop, wordt het pas over twee jaar.”

De Graaff kijkt met veel plezier terug op zijn vier Gem-jaren: "Het was mijn jeugddroom om een band te hebben met een Britse inslag, een licht arrogante houding. Meer Oasis-achtig, in tegenstelling tot veel trutbands die uit Nederland kwamen. Dat is gelukt en daar ben ik trots op." De Graaff heeft niet het idee dat Gem tegen een plafond aan is gelopen. "In Nederland misschien wel. Er zijn niet echt bands in onze stijl die hits scoren. Maar in het buitenland is nog veel te winnen."

Het is opnieuw een flinke scheur in de gitaartrots van Utrecht. Afgelopen maand werd met Wouter Rentema net een nieuwe drummer gevonden en de band neemt momenteel een aanloopje naar een nieuw album. Daarop is slaggitarist Vincent Lemmen gepromoveerd tot leadgitarist, zanger Maurits Westerik zal vanaf nu de tweede gitaar bespelen. De band houdt de moed erin: “We zijn sinds Ilco weg is veel meer gemotiveerd. Het voelt als een frisse wind, een nieuwe start. Als een nieuwe band zelfs. Ook al heb je veel met die jongens meegemaakt,” zegt Vincent Lemmen tegen Nieuwe Revu. Het nieuwe album zou in het najaar moeten verschijnen.

Bas de Graaff hangt voorlopig de gitaar aan de wilgen: "Ik heb deze week voor het eerst weer een liedje geschreven. Ik heb veel gitaren, dus het zou zonde zijn om er nooit meer wat mee te doen, maar ik ga niet meer 24/7 in een band."

De overgebleven bandleden bevinden zich momenteel in het buitenland en waren niet bereikbaar voor commentaar.