Hollandse Nieuwe Bonne Aparte is na drie keer spelen al een echte liveband

Gerrit van der Scheer: "Napoleon is een heel hotte kerel"

De gekte van Captain Beefheart, de strakke ritmiek van Shellac en de avontuurlijke aanpak van Millionaire. Het zijn de drie belangrijkste ingrediënten die het Friese Bonne Aparte probeert te verenigen in zijn hectische, energieke muziek. "Het is bij ons een gezellige zooi op het podium", zegt frontman Gerrit van der Scheer.

Gerrit van der Scheer: "Napoleon is een heel hotte kerel"

Als we Gerrit van der Scheer – ook gitarist bij Adept – mogen geloven, is Bonne Aparte is een absolute liveband. Ook al stond het sextet tot nu toe slechts drie keer op het podium. Binnenkort komt daar verandering in: Hollandse Nieuwe Bonne Aparte is na drie try-outs klaar om de Nederlandse podia onveilig te maken.

WIE OF WAT IS BONNE APARTE?

“Bonne Aparte is een echte liveband vol energie, zes man sterk, uit Leeuwarden. We bestaan een half jaar. We oefenen nu eens in de week, omdat we van plan zijn binnenkort veel live te gaan spelen en helemaal los te gaan. We hebben nu pas drie keer opgetreden, maar dat was op plekken waar we niet waren aangekondigd. Het was meer voor onszelf bedoeld om te checken of het goed was.”
En was het goed?
”Ja, we waren er erg tevreden over. Het is nogal hectisch op het podium. Door de energie raakt iedereen goed opgefokt en springt in het rond. We zijn met drie gitaristen, twee drummers en een toetsenist, dus het is een gezellige zooi op het podium.”

VANWAAR DIE NAAM?

“Een naam moet gewoon op zichzelf staan. Napoleon is natuurlijk een heel hotte kerel en door de letterlijke betekenis van de woorden is het wel lekker speels.”

HET OORDEEL VAN 3VOOR12: BONNE APARTE HEEFT WERKELIJK NIETS FRANS. TREFWOORDEN: GEDREVEN, KORT, KRACHTIG EN ENERGIEK:
“Ach, het is ons vak om de muziek te maken, jullie vak om er dingen over te zeggen.”

KEUZES:

BONNE APARTE OF ADEPT?
”Bonne Aparte. Het is allebei fantastisch en ik verwacht dat het heel goed naast elkaar kan bestaan. Bonne Aparte is mijn kindje, Adept Michiel’s kindje. Michiel speelt ook weer in Bonne Aparte mee. Een beetje incestueus is het wel, ja.”

RANDSTAD OF LEEUWARDEN?
“Randstad.”
Wat doe je daarboven dan nog?
”Het is nu nog praktisch, maar je merkt toch dat ze in de Randstad onze muziek en die van Adept leuker vinden dan hier. Dan kun je beter dichter bij het vuur zitten. Als ik klaar ben met de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, zit een verhuizing in de planning.”

WAAROM MAKEN JULLIE EIGENLIJK MUZIEK?
“Tja, dat gebeurt. Ik ben op gegeven moment gewoon begonnen met gitaarspelen. Op gegeven moment raak je eraan verslingerd en kom je er niet meer vanaf. Ik wil wel per se met een band bezig zijn. Het zou helemaal mooi zijn om er van te kunnen leven, maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat dat veel met geluk en andere factoren te maken heeft.”

SPELEN JULLIE OOK NOG BINNENKORT?
“Op 12 maart in de Bitterzoet in Amsterdam en op 28 april in de kelderbar van Vera in Groningen.”

WAAROM MOETEN MENSEN DAN NAAR BONNE APARTE KOMEN KIJKEN?
“Omdat Bonne Aparte een echte liveband is. Je kunt ons wel luisteren op 3VOOR12, maar je kunt het beter even komen checken.”

Luister naar het interview met Gerrit van der Scheer in Dubbel Check.