Ike Turner (76) overleden

Reputatie als agressieve echtgenoot overschaduwt die van begenadigd muzikant

In zijn huis in San Marcos, Californië is zanger/gitarist Ike Turner overleden. Naar verluidt overleed hij in zijn slaap. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Turner was in de jaren vijftig een pionier als soul en rock ’n rollmuzikant en werd in de jaren zestig en zeventig wereldberoemd met vrouw Tina.

Reputatie als agressieve echtgenoot overschaduwt die van begenadigd muzikant

In zijn huis in San Marcos, Californië (vlakbij San Diego) is zanger/gitarist Ike Turner overleden. Naar verluidt overleed hij in zijn slaap. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Turner was in de jaren vijftig een pionier als soul en rock ’n rollmuzikant. In de jaren vijftig maakt hij naam als een pianist en gitarist met een venijnige stijl in bands als The Kings of Rhythm. Wereldberoemd wordt hij in de jaren zestig en zeventig met zangeres Anna Mae Bullock. De twee trouwen in 1958 en Anna verandert haar naam naar Tina. Het blijkt een ideaal muzikaal huwelijk. Ike & Tina Turner scoren hits met klassiekers als Proud Mary en River Deep, Mountain High en zijn live een sensatie.

Het echte huwelijk blijkt een stuk minder succesvol. Zijn reputatie als agressieve echtgenoot en dictatoriale bandleider – pijnlijk vastgelegd in een biografie van Tina en de film What’s Love Got To Do With It – overschaduwt zijn reputatie als begenadigd muzikant. Terwijl Tina ook als soloartiest de absolute top haalt, raakt de carrière van Ike Turner in het slop. Hij raakt verstikt in een lelijke cocaïneverslaving en belandt in de gevangenis. De laatste jaren is Turner weer wat positiever in het nieuws. Hij zegt van zijn verslaving af te zijn en zijn comebackalbums Here and Now (2001) en Risin’ With the Blues krijgen zelfs Grammy-nominaties. Ike Turner is 76 jaar geworden.