Augustus 2007: de maand van Appa vs. Wilders, festivals en een poppetitie

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. Augustus 2007 was de maand van de vete tussen rapper Appa en politicus Geert Wilders, en verslaggevende bezoekers op Lowlands.

3VOOR12 blikt terug

Begin september krijgt Jan Smeets tijdens Pinkpop Classic het eerste nummer van het herboren popmagazine Revolver overhandigd. Het blad maakte eerder dit jaar een stop omdat het niet rendabel bleek, maar nieuwe uitgevers hebben kosten bespaard. Het is qua inhoud en uiterlijk niet veranderd, zegt hoofdredacteur Tjerk Lammers. "We maken hetzelfde blad, met dezelfde mensen en dezelfde insteek: klassiekers van toen en klassiekers van nu."

Op 10 augustus overlijdt Tony Wilson aan kanker. De uit Manchester afkomstige Wilson richtte het fameuze Factory label op, stond aan de basis van de legendarische house-club The Hacienda had een neus voor talent. Van de late jaren zeventig tot de late jaren negentig was hij invloedrijk en spraakmakend. Hij tekende onder meer artiesten als Joy Division en Happy Mondays.

Politicus Geert Wilders en rapper Appa zouden elkaars carriere wel willen stoppen, als ze de kans zouden krijgen. In een interview met De Pers zegt de Amsterdamse rapper het niet erg te vinden als iemand Geert Wilders een kogel door het hoofd zou jagen. Ook zegt hij Wilders te willen "pakken" als hij hem zou tegenkomen. Appa doet zijn verhaal bij 3VOOR12XL: "Pakken bedoel ik niet letterlijk. Ik zou hem op zijn plaats zetten." Voor de uitspraken van Wilders over de koran heeft Appa geen goed woord over: "Het eerste wat ik dacht was: vuile teringlijder. Twee seconden later sloeg het in: die gozer is een joker, een clown. Wat doet hij nog in de politiek?"

Wilders is boos. Hoewel hij volgens sommigen beter de dialoog aan kan gaan, doet de politicus liever aangifte. Even later is Appa is niet meer welkom in jeugddetenties. Het Ministerie van Justitie komt daarmee tegemoet aan de vraag van Geert Wilders’ Partij Voor de Vrijheid. In alle commotie rondom Appa’s uitspraken kwam naar voren dat de rapper een workshop heeft gegeven in een jeugdinrichting. Het bracht de partij van Wilders ertoe de Minister van Justitie om het ontslag van Appa te vragen.

De succesvolle presentatorloopbaan van Dennis Weening, onder meer bij 3VOOR12, zorgt ondertussen voor het definitieve einde van Spider Rico, een van de beste en meest beruchte rock ’n roll bands van Nederland. De Haagse band staat al anderhalf jaar in de koelkast, maar na 5 oktober gaat definitief de stekker eruit. Die avond staat Spider Rico nog één keer op de planken in Waterfront. Onder het motto: "Als je een Haagse band op zijn retour wilt zien, dan ga je maar naar de Golden Earring."

Augustus is zoals altijd een festivalmaand. Lowlands, Mystery Land, Voltt Loves Summer, Welcome To The Future, de 3VOOR12-redactie maakt overuren. De festivalverslagen lokken drie keer zoveel verkeer naar de site. Tijdens Lowlands zet de site de bezoekers in om een zo volledig mogelijk verslag te krijgen. Je hoeft dus niet eens naar het festival te gaan, om het mee te maken. Toch lijken steeds meer artiesten daar een stokje voor te willen steken. Meer bands worden huiverig voor opnames tijdens festival. Ze stellen allerlei eisen voordat ze toestemming geven. Zo meldt zich het management van een band bij Hein Fokker, mediacoördinator van Lowlands. De zanger van hun band mag niet in close up gefilmd worden. "Hij heeft last van een puistje op zijn rechterwang," legt Fokker uit. "Ook meer bands willen eerst de opnames zelf zien. Waarschijnlijk hebben zij steeds meer slechte ervaringen in het buitenland. Ze hoeven maar één keer slecht opgenomen te worden in Portugal of Griekenland en wij kunnen het vergeten." Door de opkomst van YouTube zijn bands extra huiverig. Fokker: "Je weet vooraf dat alle nummers van Lowlands 2007 vroeg op laat op YouTube opduiken. Is dat erg? Ik vind van niet."

Boekingskantoor The Alternative is per 1 september voor meer dan vijftig procent in handen van The Entertainment Group (TEG). Het nieuwe Alternative is een samenvoeging van het oude boekingskantoor en de managementskantoren Mana Music en MSF Music. Met de combinatie van Venema's contacten in de internationale popwereld en de eigen financiële draagkracht en expertise zou TEG wel eens een graantje weg kunnen pikken van Mojo's territorium.

De SP doet opnieuw een poging popmuziek onder de aandacht te brengen in Den Haag met een petitie voor een Nederlands Popmuziek Fonds. Minister Plasterk lijkt geen fan van muziek. In de kunstennota van het ministerie van OCW blijkt namelijk geen enkele aandacht voor popmuziek. Een verbolgen SP kamerlid Arda Gerkens wil met de nieuwe petitie wederom aandacht vragen voor popmuziek en er achter komen of Plasterk echt niet geïnteresseerd is. "Blijkbaar moeten we de minister een handje helpen om muziek van eigen bodem te luisteren."

Dat doet de redactie van het nieuwe muziektijdschrift BiteThis! wel. Het tijdschrift vóór en dóór jonge indiefans denkt te kunnen overleven in de keiharde bladenmarkt. De redactieleden gaan prat op hun stalkersinstincten en richten zich op de belevingswereld van de jonge fan: "Fans zullen schrijven hoe lekker de zanger is of met welk bandlid ze hebben geneukt. Journalisten kunnen meer afstand houden." Het lijkt ijdele hoop. Houseveteraan Dimitri Kneppers a.k.a. dj Dimitri neemt nog meer afstand en stopt als diskjockey. Na 23 jaar in het nachtleven vindt hij het mooi geweest. De producer Dimitri blijft nog wel actief.

Terwijl 3VOOR12 noteert dat de consument de legale muziekdownload nauwelijks weet te vinden, start KPN een nieuwe dienst: Planet Music. Voor een vast bedrag per maand kunnen gebruikers onbeperkt streaming muziek luisteren in goede kwaliteit en zelf afspeellijsten samenstellen. Een woordvoerder van KPN legt uit: "Bij deze dienst staat niet het bezit van muziek centraal, maar het gebruik ervan. Mensen hebben steeds minder behoefte hun muziek op cd te branden. Ze stellen liever per dag samen waar ze naar luisteren."