Het Grote Ongemakkelijke Debattendebat: Coolpolitics vs. Serious Politics Het Grote Ongemakkelijke Debattendebat: Coolpolitics vs. Serious Politics

"Het origineel blijft altijd beter dan de kopie"

Het Grote Ongemakkelijke Debattendebat: Coolpolitics vs. Serious Politics

"Het origineel blijft altijd beter dan de kopie"

Is politiek cool of serieus? Na vier jaar Coolpolitics-debatten op Lowlands trok de organisatie zich voor dit jaar terug en kwam met een nieuw concept: de Lowlands University. 3FM nam het stokje over en organiseerde onder de naam Serious Politics het: Grote Ongemakkelijke Klimaatdebat. Zien bezoekers het verschil tussen beide organisaties wel?

"Het origineel blijft altijd beter dan de kopie"

Na vier jaar Coolpolitics op Lowlands werd dit jaar het politieke programma gevoerd onder de naam Serious Politics. Wellicht hadden velen het niet door, maar dit jaar was het 3FM die de discussie met BN-ers en het publiek organiseerde. Hoe zit dat nou, is politiek nou Cool of Serious?

Jaap Spreeuwenberg van Coolpolitics legt uit: “Wij hebben op Lowlands vier jaar een politieke discussie georganiseerd, dit jaar wilden we weer eens iets nieuws doen. We hebben het idee dat alle grote thema’s al besproken zijn. Iedereen heeft elk argument al zeker tien keer gehoord, dan moet je iets nieuws gaan doen.” Daarom werd dit jaar de festivalganger geïnformeerd door middel van de Lowlands University; colleges van professoren over uiteenlopende onderwerpen. Waarom dit jaar op Mysteryland dan wél een klassieke Coolpolitics discussie? Spreeuwenberg: “Op Mysteryland denken we een nieuwe doelgroep aan te boren. Eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast over de opkomst, maar dat is wat wij willen: onbegaande paden betreden!” Duidelijk, maar hoe kan het dan dat er dit jaar wél een debat op Lowlands plaatsvond? Spreeuwenberg: “3FM is met Serious Politics in het gat gesprongen dat wij na ons besluit achterlieten.” Heeft Spreeuwenberg nu geen spijt van het beëindigen van de Coolpolitics debatten? ”Tja spijt, wij willen nieuwe dingen doen, die een tijd lang domineren en dan nieuwe dingen proberen. Je moet groter dan jezelf zijn in dezen.”

3FM is zich in een reactie van geen kwaad bewust, Florent Luyckx, zendercoördinator van 3FM: “Wij zijn persoonlijk door Eric van Eerdenburg (directeur van Lowlands red.) gevraagd dit te organiseren. Dit is niet de eerste keer dat wij iets met politiek doen. Tijdens Life Earth vond ons eerste debat plaats. Dit had Eric gezien en hier was hij erg enthousiast over.” Lijken de namen Coolpolitics en Serious Politics niet erg op elkaar? Dit kan misschien verwarrend werken? “Ik denk dat mensen ons zeker niet zullen verwarren met Coolpolitics. Ze zien hooguit overeenkomsten bij de opzet van de debatten. Serious Politics is de vlag waaronder wij onze politieke onderdelen profileren. Sinds de verkiezingen van 2006 bestaat Serious Politics, dit is een belangrijk onderdeel van de identiteit van de zender. Ik denk dat 3FM een duidelijk eigen stempel drukt op politieke onderwerpen. We relativeren, hebben zelfspot en gaan de interactie met de luisteraar aan.” Kunnen we in de toekomst meer Serious Politics debatten verwachten? “Wij zullen in de toekomst zeker meer debatten organiseren. Lowlands was een succes en een goede try-out, nu kunnen we verder schaven aan de uitwerking van de ideeën en nieuwe vormen ontwikkelen.”

Jaap Spreeuwenberg van Coolpolitics reageert nuchter: “Ja, Coolpolitics en Serious Politics lijken op elkaar, maar ik begrijp wel hoe de naam is ontstaan (3FM heeft sinds eind 2003 de slogan Serious Radio toegevoegd aan haar merk). Wij doen genoeg om ons te onderscheiden en als zij ook debatten willen doen is dat prima, als ze het maar goed doen!” Is Spreeuwenberg dan niet bang dat 3FM de markt voor coole politiek overneemt? Spreeuwenberg: “Nee, het origineel blijft altijd beter dan de kopie. Wij komen om in de ideeën en zijn beredruk, ik maak me geen zorgen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12