Een dikke streep door Tour de France Een dikke streep door Tour de France

" We zijn van de clichés afgestapt"

Een dikke streep door Tour de France

" We zijn van de clichés afgestapt"

Een nieuwe naam, een nieuwe locatie. Het exportbureau van Franse muziek heeft het dit jaar beter aangepakt. Ze zette een streep door de naam Tour de France en brengt onder de nieuwe naam Pardon?! in Paradiso geen chansons, maar wereldmuziek in de varianten hiphop en electro.

" We zijn van de clichés afgestapt"

Vorig jaar heette de avond met Franse muziek nog Tour de France. Maar door te weinig voorbereidingstijd ontbrak de grote lijn in de programmering. En ook de naam was niet heel erg origineel, geeft organisator Ann Perneel toe. Zij is van het Exportbureau van Franse muziek (Bureau Export de la musique Française). Daarom heeft ze het dit keer anders aangepakt: nieuwe partners, andere locatie en een originelere naam: Pardon?!

Tijdens Pardon?! in Paradiso geen Franse clichés: geen Patricia Kaas of andere typische Franse chansonniers op het podium. “Daar zijn we bewust van afgesprongen”, zegt Ann Perneel. “De drie bands, Les Boukakes, Watcha Clan en Orange Blossom, mengen wereldmuziek met hiphop en electro.” Franse muziek heeft wat haar betreft wel een boost nodig in Nederland. “Het is toch die taalbarrière. Ik woon zelf in België. Daar merk ik al het verschil tussen Wallonië en Vlaanderen. Over de grens naar Vlaanderen wordt veel meer naar Engelse, Amerikaanse muziek geluisterd.”

Voor haar werk opereert ze vanuit Berlijn. Normaal klopt ze in Nederland aan bij festivals als ADE en Eurosonic met een lijst Franse namen. Het is dan maar de vraag of de deur opengaat. “Ditmaal had ik carte blanche. Samen met boekingskantoor Earth Beat en Paradiso besloten we zelf wie we graag zouden zien spelen. Dat gaf veel meer vrijheid.” De meeste zaken heeft Perneel via de telefoon geregeld, maar voor de Franse avond komt ze zeker uit Berlijn over.

Pardon?! ziet Perneel niet als een Franse kopie van London Calling en Ein Abend in Amsterdam. “Daarvoor zijn we nog te klein. London Calling is veel groter en gevarieerder.” Maar de aspiraties zijn er. “Natuurlijk, als het zou kunnen, zou ik onze avond graag elk jaar terug zien in Paradiso.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12