3VOOR12 draait (week 34): Lowlands! The Arcade Fire, M.I.A. en meer 3VOOR12 draait (week 34): Lowlands! The Arcade Fire, M.I.A. en meer

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 34): Lowlands! The Arcade Fire, M.I.A. en meer

De favorieten van de redactie

Bijna zonder uitzondering zit iedereen op de redactie deze week te snotteren. Alleen Robert Lagendijk niet, want die is op vakantie - de slimmerik. Lowlands was, kortom, zwaar maar geweldig. We komen weer op krachten met onze favoriete concerten van The Arcade Fire, M.I.A., The Good, The Bad & The Queen, Dinosaur Jr en Aux Raus.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
M.I.A. - Kala (XL/V2)

3VOOR12 Single van de Week
Editors - An End Has A Start (Kitchenware/PIAS)

3FM Megahit
Rooney - When Did Your Heart Go Missing (Universal)


De top 10:

1. The Arcade Fire live @ Lowlands

"Bombastisch, orkestraal, groots en religieus geladen." (Atze de Vrieze)
"Hemels." (Erik Zwennes)
"Ik bleef maar slikken." (Jacinthe Versteeg)
"Woorden schieten te kort." (Bart Snoeren)

2. The Good, The Bad & The Queen live @ Lowlands

"Daarna werd er misschien wel een Lowlands-kindje gemaakt." (Erik Zwennes)
"Oude mannen met stijl." (Paul Diersen)

3. M.I.A. live @ Lowlands
"Knallen deed ze op Lowlands." (Atze de Vrieze)
"Maakte de belofte waar." (Erik Zwennes)

4. Dinosaur Jr live @ Lowlands
"Hey Lou, thanks man!" (Paul Diersen)
"Geen vullers, alleen hits." (Niels Post)

5. !!! live @ Tivoli de Helling
"Wát een energie! Zinderend!" (Jacinthe Versteeg)
"Perfecte Lowlands afterparty." (Bart Snoeren)

6. Aux Raus live @ Lowlands
"Security en organisatie staan doodsangsten uit." (Niels Post)
"Aux Raus is geweldig, zelfs als het niet live is!" (Ron van der Sterren, als Aux Raus gedraaid wordt in de Groove Tube)

7. Reverend & The Makers sessie op Lowlands
"Mijn absolue nummer 1 qua Lowlands sessies dit jaar." (Leonieke Daalder)

8. David Gilmour Girls - Vultures (Relish, release september)

"Like a kiss from mr. Jesus!" (Lady Aida)

9. Troy Pierce - Gone Astray (Ep/ M_Nus)
"Soms ben ik zeer te spreken over mijn (sfeer)verlichting." (Fiona Fortuin)

10. Caribou - Andorra (album, V2)
"Brian Wilson anno 2010!" (Menno Visser)


De lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

The Arcade Fire live @ Lowlands 2007

Bombastisch, orkestraal, groots en religieus geladen. Klinkt als de ingrediënten voor een muzikaal gedrocht, toch? Maar dan heb je buiten de glimlach van Régine Chassagne gerekend.

M.I.A. live @ Lowlands 2007
Het nieuwe album van M.I.A. werkt niet als je het zacht zet. Het moet knallen. En dat deed ze op Lowlands.

Spinvis – Goochelaars en Geesten (album, Excelsior/V2)
Toch geestig om te ontdekken dat een van de leukste liedjes van het moment (Wespen op de Appeltaart) al dik een jaar thuis in de kast staat (als b-kantje van Flamingo). En dat geldt voor meer liedjes op dit samengeraapte album. Hadden alle bands maar zulke kliekjes.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Lowlands 2007 (Battles, Arcade Fire, M.I.A., The Good, The Bad & The Queen)

Heb van Battles helaas maar vijf minuten meegemaakt, maar de opname en anekdote van collega Niels zijn overtuigend. Drummer John Stanier zat zich te verbijten tijdens dit nummer. Toch weet hij er nog een “Fasterrrrrr” uit te persen. Zelfkastijding voor The Greater Good. Arcade Fire was hemels, kon echt geen minpunt bedenken. Ben er op ontmaagd. M.I.A. maakte de belofte waar; na The Good, The Bad & The Queen werd er misschien wel een Lowlands-kindje gemaakt.

The Opposites ft. Dio & Willy Wartaal – Dom Lomp & Famous (album Begin 20, TopNotch, release 3/9)
De nieuwe langspeler doet me op het eerste gehoor nog niet zo veel, maar téheeering wat is deze track hard. Wartaal doet een sterke werklozencameo. Hoorde ‘m voor het eerst door Wix gedraaid in het voorprogramma van M.I.A. Tijdens het optreden alles vergeten behalve deze beat.

JXL – Fuck More (single, Artwerk)

Vernieuwend, neuh. Eigenlijk zelfs behoorlijk fout met die repetitieve “Rock More, Roll More, Fuck More!”, maar tegelijk zo heerlijk schel, hard en vuig. Toen ik van Joost van Bellen hoorde dat hij de clip gaat bouwen, nog een keer aangezet en toch weer genoten. (Vooral hard!) te beluisteren op Tom’s Myspace.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

!!! live @ Tivoli de Helling, 23 augustus

En even is Utrecht een beetje New York en Tivoli de Helling de hipste nachtclub ooit. Het ene na het andere opzwepende nummer passeert de revue. Als een moderne Jim Morrisson (en dan heb ik vooral over zijn kronkelende bewegingen) maakt frontman Nic Offer het publiek uitzinnig. Wát een energie! Zinderend!

The Arcade Fire live @ Lowlands
Op lowlands heb ik weinig concerten gezien, ik was druk bezig met de eindredactie voor 3VOOR12. De dingen díe ik heb gezien waren gelukkig zo fenomenaal dat ik er weer een jaar tegenaan kan. The Arcade Fire was overweldigend en ontroerend. Ik bleef maar slikken. En dat was niet van de verkoudheid die de redactie massaal had opgelopen.

Balance Issue n.12, Lee Burridge, cd 01 (EQ Recordings/Astral)

Na al dat concertgeweld moet je af en toe een balansdag inbouwen, en dat doe ik dan met 'Balance'. Een prachtige minimalplaat (wat zeg ik, het zijn drie platen!), met daarop onder meer mijn grote held Efdemin. Komt begin oktober uit, en rond die tijd ook op de luisterpaal. Nog even geduld dus.


PAUL DIERSEN DRAAIT:

Dinosaur Jr live @ Lowlands

Ik moest en zou even naar Dinosaur Jr kijken. Eigenlijk had ik het veel te druk met uitwerken van interviews, maar de drang was groot. Gelukkig was de India praktisch naast de redactieruimte van 3VOOR12 en dus stond ik binnen een minuut schuin achter Lou Barlow op het podium. En wow, wat ging die er op en wat was het hard en goed! Toen ik hem een half uurtje later tegenkwam backstage was ik dan ook even geen journalist maar alleen fan. “Hey Lou, thanks man!”

The Good, The Bad & The Queen live @ Lowlands
Met een golfkarretje op weg naar Jesse Hughes van Eagles of Death Metal, achter de Grolsch. De afspraak met hem was al een paar keer verzet en ook nu was het maar de vraag of hij er zou zijn, zeker nadat we ons te laat realiseerden dat die man met snor die daar net voorbij kwam razen op een fiets Jesse was. Gevlogen dus. Niet meer terug gezien ook. Wel het podium opgestapt in de Grolsch, waar een van de beste platen van dit jaar live werd gebracht. Oude mannen met stijl. Ik heb met open mond staan kijken.

Animal Collective – Peacebone (album Strawberry Jam, Domino)
De doordreunende drums, de kinderlijke melodieën, de terugkerende krijs alsof er iemand wordt gegeseld: “We make alien popsongs”, legde Avey Tare onlangs uit. Animal Collective maakt inderdaad muziek van een andere planeet.


MENNO VISSER DRAAIT:

Caribou - Andorra (album, V2)

Een nieuwe mijlpaal in de elektronische folk underground door deze Canadese Londenaar. Brian Wilson anno 2010!

Patrick Watson live @ Lowlands
A star is born. Deze nieuwe Canadese held haalde zomaar een paar hondered nieuwe fans binnen via een nummer zonder versterking. Ga' m zelf zien op 15 september in de Paradiso, Amsterdam.

Justin Timberlake - Love Stoned (Justice remix) (promo, SonyBMG)
Gozertje Timberlake nooit zo gemogen, maar wanneer hij zich laat nemen door Justice klinkt-ie pas echt freaky. Top remix.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Reverend & The Makers sessie @ Lowlands

Uitermate sympatiek, enthousiast, slim en met een prachtig accent. En dan spelen ze nog een nieuw nummer ook. Mijn absolute nummer 1 qua Lowlands sessies dit jaar. Waarmee ik overigens niks negatiefs over de andere sessies wil zeggen. Want ook Alamo Race Track, C-Mon & Kypski, Chatham County Line, Patrick Watson en vele anderen waren weer absolute parels. Check ze allemaal hier (wel wat geduld hebben, het is HEEEL druk).

Voicst - Everyday I Work On...
Ik werd er vannochtend mee wakker. In mijn hoofd. Dududututu. Check.

Patrick Wolf live @ Lowlands

De meisjes gilden alsof de Beatles in de tent stonden, vochten om hem aan te raken. Mijn pleegkind heeft het goed gedaan. Met zijn stem van goud en de uitstraling van een echte ster kreeg hij wat hij verdiende: bewondering en heel hard aplaus. Luister ook.


NIELS POST DRAAIT:

Lowlands 2007 was als geheel weer een ultiemen belevenis. Maar deze drie concerten staken er voor mij peroonlijk bovenuit. Maar moet wel zeggen dat ik lang niet alles van mijn verlanglijstje heb kunnen zien. Geen Arcade Fire, LCD Soundsystem, The Good The Bad & The Queen, Sonic Youth, Justice... maar wel:

Dinosaur Jr

Geen vullers, alleen hits. Van het kaliber Dinosaur Jr dus, niet te verwarren met Top 40 hits.

Kings Of Leon

Niets zo mooi als een band die zichzelf aan het overstijgen is en die opwinding deelt met het publiek. Dat is precies wat er hier gebeurde.

Aux Raus
Security en organisatie staan doodsangsten uit. Artiesten en publiek en artiesten hebben de tijd van hun leven.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Tool live @ Lowlands

Geen videoschermen voor de mensen achteraan, geen opnames, niks mag van Tool. Tool is een kutband voor iedereen die niet vooraan in het eerste vak staat. Tool wil je vriend niet zijn, je kunt feitelijk blij zijn dat je naar de band mag kijken. Maar het blijft de allerbeste band die ik ooit live heb mogen aanschouwen. En voor iedereen die zich door recensent Thomas op zijn pik getrapt voelt omdat hij het maar klote vond even wat zalvende info: Hij praat over wiskunde, maar hij houdt niet van cijfers als schrijver. Hij praat over afschuwelijke solo's, maar vindt die drumsolo bij Motorhead juist te gek! Snap jij het? Precies. Dus laat 'm lekker. Jij en ik weten wie er gelijk heeft: wij!

Aux Raus door Mr Wix gedraaid in Groove Tube op Lowlands 2007
Op zondagnacht, als al het werk klaar is, gaan we met zijn allen altijd het veld op. Dit jaar eerst even naar Groove Tube om 3VOOR12 collega Mr. Wix te zien draaien, daarna nog ff echt dansen bij Richie Hawtin. Maar daar, bij Wix, is er even een euforisch moment als hij Aux Raus draait en de hele tube achterstevoren spint en op zijn kop gaat. Aux Raus is geweldig, zelfs als het niet live is!

Angels Of Light - We Are Him (album, Young God Records/Konkurrent, 27 augustus op de luisterpaal)
Echt horen doe je ze niet , maar in je onderbewustzijn schieten ze voorbij als je Angels Of Light draait: Nomeansno aan de jonko, Nick Cave in duet met Death Cab For Cutie. Rauw zonder je aan stukken te rijten.


LADY AIDA DRAAIT:

Underworld - Oblivion with Bells (PIAS/Different, release oktober 2007)

"I want you to be the way i want you to be and when you're not it hurts me... there's a blue sky over me but the fear is on me..." Intens! Hartstochtelijk! Meesterwerk! Punt...uit.

David Gilmour Girls - Vultures (Relish, release september 2007)
Drie jaar werkten Jasper Uhl en Robin van der Kaa aan hun debuutalbum Vultures. Moroder disco-electro-rock anno 2015! Hoe dat klinkt? Like a kiss from mr. Jesus! Houdbaarheidsdatum: onbeperkt. Punt.

Chemical Brothers, Roisin Murphy, Digitalism DJ KIT remixen
Nou draai ik het album We are the Night al weken grijs en was dus wel erg benieuwd naar de gloednieuwe bewerkingen van The Salmon Dance door de Chemical Brothers. Idealistic en Let me Know zijn bewerkt door Molok's zangeres Roisin Murphy en Digitalism. Op Lowlands kreeg ik de cd in mijn handen geduwd. Het blijft echter stil in de Rebelbass studio."Disc not finalized' lees ik op de cd speler. Er komt een nieuwe aan (voor de Rebelbass sixpack) verzekert Raymond Ligthart (Music Mill) Dan maar een aankondiging. De remixen zijn binnenkort verkrijgbaar via Itunes.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Beach Boys - Pet Sounds (Capitol)

Caribou werd gedraaid op de redactie en ik kreeg stante pede zin om weer eens Beach Boys op te zetten. Het werd Pet Sounds. Ik weet niet hoe het komt, maar iedere keer als ik het album hoor, schiet de titel van een o zo interessant boek door mijn hoofd: Nu Alleen De Liefde Nog. Dat boek vertelt over succesvolle dertigers die in alles slagen, behalve in dat ene. Het is me tot op heden nog niet duidelijk wat die link tussen beide zou moeten zijn. Welke single dertiger weet het antwoord?

Interpol live @ Lowlands 2007
Een koude golf wist me vanaf het podium te bereiken. En dat terwijl ik ergens ver aan de zijkant stond weggedrukt. Hier hou ik van hoor!

Troy Pierce - Gone Astray (Ep/ M_Nus)
Een donkere kamer, dat slechts verlicht wordt door een goedkoop, dof spaarlampje. En dan deze ep. Soms ben ik zeer te spreken over mijn (sfeer)verlichting.


BART SNOEREN DRAAIT:

The Arcade Fire @ Lowlands

Vanaf opener Keep The Car Running kon ik ongeveer een half uur niet meer praten, en dat gebeurt me zelden. De rest van het optreden kwam ik af en toe tot een enkel woord, dat ik met moeite uit kon brengen. Deze band speelt zo bevlogen en met zoveel energie en bezieling, daar schieten woorden te kort.

!!! live @ Tivoli de Helling

Dit New Yorks orakel zuigt, knort, piept, kraakt en funkt alle kanten uit, maar mede dankzij het altijd fantastische geluid van Tivoli de Helling zette !!! gisteren een kraakheldere set neer. Collega Versteeg waande zich zelfs terug in New York, maar daar oogt de Helling mij toch wat te braaf voor. Maar ik zag wel de Talking Heads van deze eeuw opstaan. Perfecte Lowlands afterparty.

Calvin Harris live @ Lowlands
Calvin Harris was de verrassing van Lowlands voor mij. Zijn kitch-disco-electro blijkt live ook nog een leuk te zijn, want Calvin speelt gewoon met een goede band en blijkt een charismatisch frontman met humor te zijn. Zijn liedjes mogen dan wel vrij voorspelbaar zijn, maar dat weet hij zelf gelukkig ook, en daar mee krijgt hij de kleine X-Ray tot buiten de deuren aan het springen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12