3VOOR12 draait (week 31): Common, The Quotes en Los Campesinos

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Het Album van de Week wordt Bishop Allen. Verder vielen de nieuwe albums van rapper Common en de Rotterdamse punkers van The Quotes heel goed.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Komende week:

3VOOR12 Album van de Week
Bishop Allen – The Broken String (Dead Oceans/Konkurrent)

3VOOR12 Single van de Week
Foo Fighters – The Pretender (RCA/SonyBMG)

3FM Megahit
Fictionplane - Two Sisters (Bertus)

3VOOR12 Clipper
Aux Raus – This Is How It Works (RushHour/PIAS)


Top 10:

1. Common - Finding Forever (cd Geffen/Universal)
Hier kan menig puberrapper een puntje aan zuigen (Bart Snoeren)
Soms zo slick als het witte pak van producer Kanye zelf, soms lekker rauw (Robert Lagendijk)

2. The Quotes - The Quotes (album, release 20 augustus, My First Sonny Weissmuller/Konkurrent)
Het spelplezier spat er van af! (Meno Visser)
Damned, wat een toffe band (Robert Lagendijk)

3. Los Campesinos - Sticking Fingers Into Sockets (Arts & Craft, import)
Ik kan me zo voorstellen dat als je je vingers in het stopcontact steekt, je inderdaad deze muziek gaat maken (Bart Snoeren)
‘Als je van Pavement en Blitzen Trapper houdt, moet je eens naar Los Campesinos luisteren’ (Robert Lagendijk)

4. Duvelduvel - Puur Kultuur (TopNotch / Pias)
Die plaat moet je horen. En nog eens. En nog eens. Wat ben ik blij dat ze terug zijn. Je weet wie ze zijn (Niels Post)

5. Apparat- Walls (Shitkatapult)
Warm, maar toch ook melancholisch. Het summum van elektronische popliedjes voor nu (Fiona Fortuin)

6. Various - Kitsune Maison Compilation 4 (album, Kitsune/import)
New wave of the new rave, de vierde golf... met ondermeer Dragonette en Hadouken, de Britse Aux Raus…loopt op de troepen vooruit (Menno Visser)

7. Queens of The Stoneage - akoestische 3VOOR12 sessie
Volgens mij moet die gewoon officieel gereleased worden (Niels Post)

8. Kanye West - Stronger (single) (Universal)
Robot rock? Robot Rap! en Kanye is the best, the fastest and the strongest! hard to believe?! (Bart Snoeren)

9. Aril Brikha- Ex Machina (Peacefrog)
Waar ik niet over twijfel: niet te pretentieus, niet te gemakkelijk, gewoon goede techno! (Fiona Fortuin)

10. Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga (Anti / Epitaph)
Spoon begint een van mijn alltime favorieten te worden (Niels Post)


De Lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:

The Quotes - The Quotes (album, release 20 augustus, My First Sonny Weissmuller/Konkurrent)
Als je me wijs had gemaakt dat het de nieuwe Von Bondies of The Hives was, had ik je ook geloofd….maar het is garagerock uit Rotterdam. Het spelplezier spat er van af!

Various - Kitsune Maison Compilation 4 (album, Kitsune/import)
New wave of the new rave, de vierde golf... met ondermeer Dragonette en Hadouken, de Britse Aux Raus…loopt op de troepen vooruit.

To My Boy - Messages (album, XL/V2)
Lekker indie-electro album met enkele uitschieters. Mooie hoes ook.


BART SNOEREN DRAAIT:

Los Campesinos - Sticking Fingers Into Sockets (Arts & Craft, import)

Ik kan me zo voorstellen dat als je je vingers in het stopcontact steekt, je inderdaad deze muziek gaat maken. Dit compleet gestoorde zooitje ongeregeld uit Cardiff, Wales debuteert met een geweldige EP met een zestal puike indieliedjes waar je automatisch van gaat stuiteren. Zoek het muzikaal in de richting van Architecture in Helsinki, maar dan 2 versnellingen hoger. Amerikaans klinkende indie uit Engeland?! Heren programmeurs van Eurosonic en London Calling: grijp ze!

Common - Finding Forever (Universal)
Na Be uit 2005, laat Common opnieuw horen hoe volwassen hiphop klinkt. Hier kan menig puberrapper een puntje aan zuigen, en die beats van Kanye West liegen er ook niet om.

Kanye West - Stronger (single) (Universal)
Robot rock? Robot Rap! en Kanye is the best, the fastest and the strongest! hard to believe?!



ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Los Campesinos @ MySpace
‘Als je van Pavement en Blitzen Trapper houdt, moet je eens naar Los Campesinos luisteren’ schreeft 3VOOR12-tracksman Bart. Very yes indeed! Oke, misschien is de naam niet zo cool als die van Pavement, maar verder is er niks mis mee. Uit Cardiff, dus met grappig accent. Check die MySpace.

The Quotes - s/t (cd 20 augustus, My First Sonny Weissmuller)
Leuke naam als je met je bandje de hele sixties en halve seventies plundert: The Quotes. De keuze van Lyres hitje Help You Ann is een goede. De eigen nummers doen er trouwens niet voor onder. Damned, wat een toffe band. Alleen de voorkant van het hoesje is heel stom.

Common - Finding Forever (cd Geffen/Universal)
Common denkt na over zijn nalatenschap op dit zevende album. Als je muziek van uit je hart en je ziel maakt en het is goed, kan die muziek er voor eeuwig zijn, zegt Common. Bob Marley, Marvin Gaye, Stevie Wonder of A Tribe Called Quest, allemaal ‘forever music’ zegt Common. Finding Forever ademt alle soul van voornoemden. Soms zo slick als het witte pak van producer Kanye zelf, soms lekker rauw zoals in Start The Show. Finding Forever laat al na een draaibeurt zien dat het over een flink uithoudingsvermogen beschikt.


NIELS POST DRAAIT:

Duvelduvel - Puur Kultuur (TopNotch / Pias)
Je bent even op vakantie, en opeens is daar een nieuwe Duvelduvel album en bijbehorende releaseparty in het toepasselijke NAI in Rotterdam. Daar moest ik bijzijn. En die plaat moet je horen. En nog eens. En nog eens. Wat ben ik blij dat ze terug zijn. Je weet wie ze zijn.

Queens of The Stoneage - akoestische 3VOOR12 sessie
Deze week al enkele keren te zien via 3VOOR12TV en eenmaal te horen in 3VOOR12FM. Als je het mij vraagt legendarisch goed. Zal nog in den treuren herhaald worden. Het kan mij niet vaak genoeg zijn. Volgens mij moet die gewoon officieel gereleased worden.

Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga (Anti / Epitaph)
Spoon begint een van mijn alltime favorieten te worden. En deze plaat doet zeker geen afbreuk aan die rijzende populariteit in mijn prive collectie van Britt Daniel en zijn mannen. Altijd nog onder gewaardeerd als je het mij vraagt.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Apparat- Walls (Shitkatapult)
Een verrassend album van Apparat en o zo fijn dat ie de cd-speler nog steeds niet uit is. Waarschijnlijk pas na Lowlands. Warm, maar toch ook melancholisch. Het summum van elektronische popliedjes voor nu.

Aril Brikha- Ex Machina (Peacefrog)
Op afgelopen Free Your Mind kon deze Zweedse dj me niet zo behagen. Zijn nieuwe album des te meer. Aril Brikha laat mij achter met twijfel over mijn hoor/luistercapaciteiten tijdens festivals. Waar ik niet over twijfel: niet te pretentieus, niet te gemakkelijk, gewoon goede techno!

Roisin Murphy- Overpowered
De videoclip van Overpowered, de eerste single van haar in oktober te verschijnen tweede soloplaat, kwam deze week langs op tv. Ze blijft een bijzondere verschijning. De zang van Roisin Murphy kent in dit nummer weinig franjes, maar gelukkig zorgt haar kostuum in de clip voor de weggelaten hoge noot.