Pop Levi beheerst de edele kunst van fouten maken Pop Levi beheerst de edele kunst van fouten maken

"Je moet de foutjes juist toelaten om ze op te laten bloeien"

Pop Levi beheerst de edele kunst van fouten maken

"Je moet de foutjes juist toelaten om ze op te laten bloeien"

Is ex-Ladytron bassist Pop Levi de eerste retropop futurist? Miskend genie of uitgekookte charlatan? Hoe dan ook, de Britse heer Levi is een begenadigd prater die gelooft in zijn eigen geconstrueerde astrale mathematica. Op zijn debuutalbum The Return To Form Black Magick Party verheft hij zelfs fouten maken tot kunst: "Je moet de foutjes juist toelaten om ze op laten bloeien".

"Je moet de foutjes juist toelaten om ze op te laten bloeien"

Feiten kunnen soms in een schemergebied belanden. Welkom in de wereld van de Brit Pop Levi, wiens debuutalbum The Return To Form Black Magick Party een post moderne collage is van de sound van T-Rex uit de jaren zeventig. Levi beweert zelfs geboren te zijn op 16 september 1977, de dag dat T-Rex-zanger Marc Bolan zich tegen een boom te pletter reed. Om daar vervolgens snel aan toe te voegen, dat hij niet in reincarnatie gelooft. "Iedereen vergelijkt me met Marc Bolan, maar ik heb alle T-Rex platen en geen enkele klinkt er als mijn muziek...".

Is de muziek van Pop Levi dan wel retro? Nee, begenadigd prater Levi ziet zichzelf eerder als retropop futurist. De hele pophistorie wordt er bijgehaald: "Wanneer je bij Elvis begint, zitten we al in het 51e jaar van de kunstvorm, die popmuziek heet. Nu is dan toch wel de tijd aangebroken dat we niet meer de maatschappij laten dicteren wat in of uit is. Laten we dat nu eens overlaten aan de ontstaansvormen van creativiteit."

OK… maar het klopt toch wel dat de heer Levi deel uitmaakte van de Liverpoolse electropopband Ladytron? "Ja, maar dat was om met vrienden de wereld rond te trekken. Wie zou dat nu niet willen?". Ladytron was een ingecalculeerd tussendoortje tussen zijn vorige experimentele project Super Numeri en zijn solowerk nu. Tegenwoordig woont Levi in Los Angeles zonder zijn enorme platenverzameling: "Zonde van al mijn collectors items, maar in feite is dat ook maar plastic."

Zijn debuutalbum maakte Levi overal en nergens op zijn laptop. Tot in het toilet van een vliegtuig aan toe, overal is geoorloofd als er volgens Levi maar soul uitkomt. Om de soul een handje te helpen gelooft Levi ook in de edele kunst van het fouten maken. "Alles op mijn album staat fout. Maar je moet ze juist toelaten om ze op te laten bloeien. 'Soul' is niet meer dan een manier om te omschrijven dat iets je raakt, toch?".

Heet Pop Levi eigenlijk wel Pop Levi? Toch een iets te voor de hand liggende naam voor een popster? Iggy Pop heet immers ook geen Pop maar Osterberg. Op zo'n vraag verwijst Levi maarliefst naar de betekenis van zijn naam in Enochiaanse hiërarchie. Enig speurwerk op internet leert het zijn middelste naam is. Zijn echte voornaam is Jonathan, veel te saai voor popprofessor Levi...

Pop Levi staat op Motel Mozaique 2007.
Luister naar het interview van Menno Visser met Pop Levi.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12