Nieuwe band Felix Maginn (ex-Supersub) Moke in voorprogramma Weller in London

"Ik heb niet de illusie dat we zullen doorbreken in Engeland, maar het is wel leuk"

In de jaren negentig was het Amsterdamse Supersub het antwoord op de hoogtijdagen van de Britse gitaarscene met namen als Oasis, Bluetones en Shed Seven. De band ging na het vertrek van gitarist J.B. Meyers in een nieuwe bezetting verder en bracht nog één plaat uit bij Excelsior. Supersub viel uiteen, maar nu is zanger Felix Maginn terug met Moke en doet gelijk het voorprogramma van Paul Weller in The Forum.

"Ik heb niet de illusie dat we zullen doorbreken in Engeland, maar het is wel leuk"

Supersub, de Amsterdamse band rond de Ierse Felix Maginn, hield in 2003 op met bestaan. Ondanks een aanbod van Excelsior Recordings om nog een album op te nemen, besloten de bandleden zich te concentreren op individuele projecten. Maginn stortte zich met Rob Klerkx op Moke, een rockgroep met nog meer coryfeeën in de gelederen. Bassist Phillip Tilli komt van de Tröckener Kecks en toetsenist Eddy Steeneken is afkomstig uit Flemming. De band heeft officieel nog geen noot op plaat uitgebracht, maar staan wel alvast in het voorprogramma van Paul Weller in de legendarische zaal The Forum in Londen, voorheen The Town & Country Club op 6 en 7 december.

 

Paul Weller, de ex-frontman van The Jam, is geen vreemde voor de Ierse Amsterdammer Maginn. “Ook Weller heeft opnames in studio 150 gemaakt, net als Moke.” Zoals het op Mokes eigen myspace pagina staat: “After many all night drinking sessions, Weller and Moke struck a solid bond. They share a liking for Wellers right-hand soundman and Mokes producer Joeri Saal.” Maar dat is niet de enige link. “Mijn vriendin heeft de hoesfoto gemaakt voor Wellers album,” aldus Maginn.

 

Het is niet de eerste keer dat Maginn ‘iets’ met Weller doet. Al eerder stond hij met Supersub in het voorprogramma, en zij deden ooit ook een Marlboro Flashback to Paul Weller & The Jam. Het is wél de eerste keer dat hij als artiest optreedt in The Forum in Londen. “Ik ben er wel geweest toen het nog The Town & Country Club heette, maar toen als bezoeker. Dat was geen succes. Daar stond de band van Stuart Copeland, Animal Logic. Ik vond er niks aan.” Of de band ook daadwerkelijk groot wordt in Engeland, betwijfelt Maginn. “Ik weet genoeg van de muziekindustrie om te weten dat dat niet makkelijk gaat. Ik heb niet de illusie dat we zullen doorbreken in Engeland, maar het is wel leuk om er op te treden.”

 

Het verschil in geluid tussen Supersub en Moke zit volgens Maginn in de ‘rauwheid’. “Het zijn ook wel net als bij Supersub echte liedjes, maar over het algemeen iets rauwer en steviger.” Wie de eerste track Last Chance beluistert, hoort onmiskenbaar een Echo & The Bunnymen invloed. “Ian McCulloch is zeker een grote inspiratiebron van mij, altijd al geweest,” geeft Maginn toe. De groep zal de komende tijd nog druk zijn in de studio, maar hoopt begin volgend jaar een album uit te brengen. “We zijn wel aan het onderhandelen, men weet ervan, maar waar we het zullen uitbrengen weet ik nog niet. Ik wil me eerst concentreren op het album.”

 

Moke staat op 16 september in Paradiso, Amsterdam.