N8Salon: "Eigenlijk wilden we Opgezwolle"

N8telijk dwalen in Gods huis

De n8salon is het alternatief voor jonge museum- en cultuurliefhebbers in Amsterdam die overdag geen tijd hebben. Tevens is het de plek voor verse monumentensniffers. Vanavond is de Oude Kerk in Amsterdam het décor voor nieuwbakken cultuurminnaars. Juha van 't Zelfde, organisator van de N8Salon: "We hopen dat we muren openbreken."

N8telijk dwalen in Gods huis

Stichting Museumnacht organiseert niet alleen het gelijknamige jaarlijkse evenement, ze houdt zich ook bezig met meerdere projecten die 'de gezamenlijke bekendheid van de Amsterdamse musea bevorderen'. Zo organiseert zij driemaal per jaar de n8salon, een avond met performances en andere activiteiten in steeds een ander Amsterdams museum of monument. Vanavond vindt de n8salon plaats in de Oude Kerk. Machinefabriek en Alice Rose, geen onbekenden voor 3VOOR12, zullen optreden in de sacrale sfeer van de kerk. Maar er is meer. Je kunt ook rondleidingen krijgen, kijken naar films, de toren beklimmen en zo Amsterdam bij nacht bekijken op zeventig meter hoogte.

Organisator Juha van 't Zelfde: "We willen jong volwassenen naar de n8salon trekken. Groots uitbreiden hoeven we niet; we zullen een n8salon altijd op één lokatie houden. De Oude Kerk is voor de optredens zeer geschikt vanwege de akoestiek. Eigenlijk wilden we Opgezwolle, want dat zijn echt goeie moralistische prekers! Dat was natuurlijk mooi geweest, een kerk waar Opgezwolle keihard klinkt. Moet je voorstellen hoe dat klinkt, nummers als Gekkenhuis in een kerk! Ze konden helaas niet. Ook Jawat kon niet, Typhoon ook niet. Alice Rose is wel van een heel ander slag, dat weet ik. Je bereikt een ander soort mensen. Opgezwolle zou spectaculair zijn, maar Alice Rose en Machinefabriek zijn ook bijzonder."

Afgelopen juni vond de vijfde n8salon plaats. Toen was het evenement in Stedelijk Museum CS en draaide de hele avond om de tentoonstelling 'Next Level: Art, Games & Reality'. Toen hadden de bezoekers de mogelijkheid zich uit te leven op zes spelcomputers en waren er verschillende optredens, rondleidingen, muziek met gameboys, een documentaire over gamen en ander films. "We hopen dat we muren openbreken," vervolgt Van 't Zelfde. "Wij vinden het belangrijk dat mensen die normaal niet zo snel naar de Oude Kerk zouden gaan, dat vanavond juist wel doen. Als we ze vanavond binnen krijgen, is dat al heel wat. Als ze dan later nog een keertje terugkomen, is dat mooi meegenomen." Maar met, eh, hitkanonnen als Alice Rose en Machinefabriek, lok je zo wel een breed publiek? Van 't Zelfde: "Misschien komen er door Alice Rose alleen maar heel veel meisjes, dat zou kunnen."

3VOOR12 zal niet alleen de sessies van Machinefabriek en Alice Rose in de Oude Kerk opnemen, ook die van The New City Voices, een gospelkoor uit Amsterdam ZuidOost. Normaliter zingen die veel op huwelijken en in kerkdiensten. Maar ook traden ze op in de Bijlmerbajes en bij Solomon Burke in Paradiso, een jaar geleden. En dat is een primeur. De eerste gospel - op de Polyphonic Spree na, dan - op 3VOOR12! Singing is praying twice! Vanaf acht uur kan je de Oude Kerk in Amsterdam bezoeken, midden in het Sodom en Gomorra van de Wallen.