Live In The Living ook springlevend in Duitsland

Organisator Rick Treffers: "Het zou mooi zijn als je heel Europa door kunt met je klapstoelen"

Voor de muziekliefhebber die liever zijn huiskamer niet uit komt, klinkt Live In The Living vast als muziek in de oren: concerten van bekende liedjesschrijvers 'bij de mensen thuis'. Het concept bestaat in Nederland al jaren maar nu heeft één organisator -Rick Treffers- zijn vleugels uitgeslagen naar Duitsland. "Zie het maar als een soort franchise."

Organisator Rick Treffers: "Het zou mooi zijn als je heel Europa door kunt met je klapstoelen"

Het organiseren van concerten in huiskamers is in Nederland een groot succes. Zelfs toen de organisatie Live In The Living Room zich opsplitste in Live In The Living en Live In Your Living Room, bleek de Nederlandse vijver groot genoeg om uit te blijven vissen. In ieder stad zijn genoeg muziekliefhebbers die hun huiskamer beschikbaar stellen voor dergelijke festiviteiten en ook het aantal artiesten dat een avondje op kleine schaal wil optreden is onuitputtelijk. Steeds vaker doen grote namen mee, zo doet Spinvis een flink aantal shows In The Living. Maar het succes blijkt zo groot dat er ook van over de landsgrenzen gekeken wordt, hoe het er hier aan toe gaat. Sinds begin april is Live In The Living, de organisatie van muzikant Rick Treffers ook actief in Duitsland.

“Een goede vriendin van mij uit Berlijn, Elena Brückner, zocht een nieuwe uitdaging. Zij was al programmeur en is naar Nederland gekomen om te zien hoe we het deden. Nu gebruikt ze onze naam en we delen de website. Zie het maar als een franchise,” zegt Treffers.

Een verschil tussen Nederland en Berlijn, waar de eerste avond werd georganiseerd, is dat de Duitse hoofdstad een ‘stuk rauwer’ is. Treffers: “Het is toch een armere stad. Daar moet je rekening mee houden. De entree hebben we daar op 10 euro gehouden. Maar het is een mooi om ergens in Prenzlauer Berg te zitten in een huiskamer vol Berliner met halve liters bier.”En dus zal je in Duitsland eerder in een vieze huiskamer komen. Dat heeft Treffers in Nederland nog niet meegemaakt. “Hoewel ik wel eens de afwas bij iemand thuis heb weggewerkt, voordat de bezoekers binnenkwamen.”

Inmiddels heeft het concept in Duitsland al de nodige aandacht in de media gekregen en is er een lange wachtlijst van muzikanten en huiskamers. Het gaat dus goed met Live In The Living. Nog meer plannen om Europa te veroveren? Treffers heeft immers in Spanje geregeld gespeeld met zijn band Mist. “Dat zou kunnen. Ik heb ook al contact met Belgie maar er is nog weinig duidelijkheid. Maar het zou mooi zijn als je met je klapstoeltjes door heel Europa zou kunnen trekken.”