Gem-manie in Germany

Gems tweede album Escapades goed ontvangen in Duitsland

Het gaat goed met Gem in Duitsland. Althans, als we de eerste recensies mogen geloven. In Nederland is de tweede plaat Escapades al een tijd uit, maar in Duitsland ligt hij vers in de schappen. Nu de Popkomm in Berlijn en het Reeperbahnfestival in Hamburg de juiste podia bieden voor de Utrechtse band is er sprake van succes. Succes? Manie! Hype!

Gems tweede album Escapades goed ontvangen in Duitsland

3VOOR12 speelt graag met verwachtingen. Als je twintig keer zegt dat Harry Merry talent heeft, ga je het zelf geloven en kan hij nog succesvol worden ook. Met Gem in de gelederen hanteert de redactie nu ook even graag de methodologie van de ‘self-fulfilling prophecy’. Gem is een hype in Duitsland! Nouja, nu is er nog een kleine stap in de goede richting, maar spoedig zal de Gem Mannschaft écht scoren. Wedden? Gisteren voelden Leonieke Daalder en Ron van der Sterren Gem-zanger Maurits Westerik aan de tand, die op dit moment in Berlijn verblijft. Voor het Duitse muziekblad Visions was er gisteren in het Kesselhaus een speciale showcase met Radio 4, Pale, Trashmonkeys en… Gem.

 

Gem voelt zich thuis in Duitsland en Berlijn in het bijzonder. Westerik: “We vinden het altijd fijn, er is veel cultuuraanbod, het is een te gekke stad. We proberen er altijd een dag eerder te zijn als we moeten optreden. Door Visions zijn we uitgenodigd door op hun avond ons nieuwe album te presenteren. Het is een eer dat wij op zo’n plek mogen staan. De nieuwe plaat is twee weken uit in Duitsland en we hebben minstens dertig shows in dit land tot aan de jaarwisseling.” Één van de steuntjes in de rug kwam van MusicXport.nl. MusicXport.nl is een initiatief van Buma Cultuur en het Nationaal Pop Instituut om de positie van Nederlandse artiesten in het buitenland te verbeteren en mogelijkheden te vergroten.

 

Und auch diesmal machen sie wieder knackigen Rock, der eine gesunde Portion Punk in sich hat,’ schreef het Duitse onlinemagazine Kiel4Kiel over de tweede plaat van Gem, Escapades.

Westerik: “Er zijn hier heel veel gitaarbands die goed worden bevonden, misschien nog wel meer dan in Nederland. Over Escapades wordt overwegend goed geschreven, we hebben in totaal meer dan dertig recensies gelezen. De platenmaatschappij heeft het uitgerekend dat we op ongeveer een 7,5 tot een 8 als beoordeling komen.” En verwacht Gem dan nu ook volle zalen? “We verwachten nog steeds niet veel, maar we hebben in elk geval een plan.”

 

De Popkomm is een internationale muziekconventie die gisteravond in Berlijn aanvangt. Vrijdagavond is er onder de naam Neue Holländische Welle een Nederlands programma in het Kesselhaus, waar bands als Racoon, Kraak & Smaak, Krezip, The Gathering en zZz zullen optreden. De Popkomm heeft net als Eurosonic/Noorderslag ook seminars en congressen, maar dat is volgens Westerik niet aan Gem besteedt: “We zijn er de vorige keer bijna uitgetrapt, we hadden waarschijnlijk niet de goede kleding,” legt Westerik lachend uit. “Het is vooral interessant voor managers en boekers, daar hebben wij niet zoveel te zoeken.”

 

De lofuitingen bij de Oosterburen houdt niet op: ‘Der Nachfolger Escapades ist das, was das Erstwerk nur andeutete: Laut, dreckig UND melodiös. Als wären Mando Diao echte Rockstars und als würden die Strokes mit Lederstiefeln auftreten,’ aldus Just Mag. “Tussen de data van de Duitse tour door willen we ook nog tijd vrij maken om nieuwe nummers te repeteren. Het gaat nog steeds maar door, nieuwe data voor Duitsland komen binnen. En het zou maar zo kunnen dat we in februari weer iets gaan opnemen. Onze single The Subterranean Parade gaat redelijk goed hier op de radio, maar verder is het afwachten. Spelen op de Popkomm is in elk geval belangrijk. Als we in Amsterdam spelen kunnen we veel mensen uitnodigen en dan hebben we het wel gehad, wat Nederland betreft. Op de Popkomm is het nog wel wat anders. Hier moet je het wel góed doen. Je moet er staan. Maar het is altijd afwachten.”

 

Nou, nog één dan: ‘Escapades ist eine solide Rock-Scheibe, kein bisschen mehr, kein bisschen weniger!’ aldus Motor.de.

 

Luister naar het gehele interview dat Leonieke Daalder en Ron van der Sterren hadden met Maurits Westerik van Gem.