3VOOR12/Tilburg: Virtuele community potentiële goudmijn voor bands?

Frame krijgt nieuw leven op Second Life

Second Life. Niet alleen de naam van een nieuw stukje interactieve software voor een wereldwijde online community, maar ook een term die je naast real life kan zetten. Het tweede leven is namelijk een complete virtuele wereld waar concerten worden gegeven met alles erop en eraan. Een succes in de dop, en Tilburgse muzikant Paul van Gerven zit er al midden in.

Frame krijgt nieuw leven op Second Life

We hadden al MySpace waar vele bands zich uiterst succesvol op profileren, maar het leven op internet kan nog een stap verder. En wel met Second Life, een virtuele wereld waar iedereen zich in kan schrijven en rond kan lopen in de cyberspaceversie van deze aardbol. Dan moet er ook wat te beleven zijn natuurlijk, en daarom zijn er al verschillende optredens geweest van bands die live vanuit een studio een concert geven. Zo ook Paul van Gerven van Frame, vorig jaar nog in bandvorm te zien op het feestje van 3VOOR12/Tilburg, nu voornamelijk te vinden achter zijn computer.

In de virtuele wereld is al een hele muziekbusiness groeiende en muzikant/designer Paul van Gerven zit er midden in. "Dit gaat de entertainmentbusiness op zijn kop zetten!" zegt hij overtuigd. Hij leeft 's nachts, op Amerikaanse tijden om in de wereld te leven en er te werken aan muziek en design voor het relatief nieuwe fenomeen. Onlangs voor een concert van zijn eigen Frame, nu voor de Britse band - die trots claimt de eerste Britse meidenband te zijn die op Second Life een concert geeft - The Hedrons. PVG Concerts is de organisator van de concerten waar Van Gerven druk voor bezig is. Zelfs zo goed bezig, dat hij er zijn boterham mee kan verdienen.

Het is dan ook een hele operatie. De band moet spelen, er moet een verbinding zijn en mensen moeten de poppetjes live animeren. "Alles is live, er is op die manier heel veel interactie. Er zijn ook mensen voor de bar, merchandise, security, zelfs de lichten en vj beelden enz kunnen live bestuurd worden. Vooral die interactie is vet, mensen kunnen bijvoorbeeld ook met de geluidsman praten en naderhand is er een meet & greet met de band." Oftewel alles net als in pakweg 013, maar dan in een virtuele omgeving. "Het valt niet uit te leggen, je moet het ervaren," aldus Van Gerven.

 "In Amerika zijn mensen enthousiast as je een droom probeert te verwezenlijken en daar hard voor werkt, in Nederland gaat men eerst de nadelen opnoemen", vertelt hij overtuigd naar aanleiding van stukken in de krant die het vooruitstrevende medium verweet dat het om seks zou gaan. Nu is het ook zo dat je seks kunt hebben in Second Life. Zonder risico op soa, net als dat je je oordoppen niet nodig hebt bij de concerten die Paul van Gerven regelt. Hoezo zijn we negatief? Om de ontwikkelingen te volgen heb je alleen wel een degelijke computer met goede videokaart nodig.