The Freestylers willen net als Timbaland werken

Aston Harvey: "Het zou fijn zijn om een Ferrari te hebben en een boot in de haven"

The Freestylers hebben een nieuwe plaat gemaakt. Adventures in Freestyle. Volgens de makers mag je de titel erg letterlijk nemen. Meer dan ooit verkennen de Londenaren de grenzen van het toelaatbare als het om mixen van verschillende muziekstijlen gaat. Harvey vertelt over hoe hij na al die jaren zijn passie voor muziek heeft behouden en hij laat doorschemeren dat hij stiekem wel blijft hopen op een echt grote doorbraak.

Aston Harvey: "Het zou fijn zijn om een Ferrari te hebben en een boot in de haven"

Op het vierde album van The Freestylers lapt de band elk genre aan de laars. Als het maar opwindend en dansbaar is, lijkt het devies. Meer dan ooit is op Adventures In Freestyle ook de ordinaire rock onderdeel geworden van de artillerie van de Londenaren. Aston Harvey: “Er staan wat meer echte liedjes op dit album. Maar is het is nog steeds echt Freestylers, erg rauw.”

Aston Harvey, samen met Matt Cantor de enige officiele Freestylers, maakt al vanaf zijn achtiende muziek. Hij zit dus twintig jaar in het vak. Toch zegt hij zijn enthousiasme geen moment kwijt te zijn geraakt. Harvey: “Ik ben natuurlijk iets meer verwend en cynischer, maar ik voel nog steeds dezelfde honger. Alles is al een gedaan natuurlijk, maar soms vind je toch weer iets nieuws en dan is de opwinding er nog steeds.”

En die opwinding is meteen ook de belangrijkste drijfveer voor The Freestylers. Want groot commercieel succes is de Londenaren nooit ten deel gevallen. Al leek het er in het begin wel even op. “Bij het eerste album was er veel geld voor reclame en marketing. Ongeveer twintig minuten hadden we het gevoel dat we het helemaal gemaakt hadden”, grapt Harvey. Maar The Freestylers ondervonden hoe het is om het snoepje van de week te zijn in Engeland. Harvey: “Het moet ook niet te comfortabel zijn, dan verleer je te knokken. En dat komt de muziek niet ten goede. Al zou het wel fijn zijn om in een Ferrari en een boot in de haven te hebben.”

Maar Harvey ziet de mogelijkheid tot commercieel success nog steeds. “Justin Timberlake en Nelly Furtado werken met iemand als Timbaland samen, dat vind ik hoopvol. Dat zou ik met Freestylers ook wel willen doen.” Al is hij realistisch over de kansen die The Freestyerls hebben. “Freestylers is op een bepaalde manier erg Engels en dan wordt het lastig om voor die grote artiesten iets te doen. Maar ik ben er trots op dat we ons eigen ding altijd zijn blijven doen. We zijn geen trance gaan maken ofzo. We zijn er nog.”

Beluister het interview met Niels Post in Dubbel Check 11-10-2006