Hollandse Nieuwe Malorix redde ooit de Friezen uit handen van de Romeinen

Honke bonke electrobeat artiest binnenkort in Zaal Romein

Jelmer komt oorspronkelijk uit Friesland maar woont inmiddels in Rotterdam, waar hij als vrijwilliger in het experimentele centrum Worm werkt als vrijwilliger. Het enige dat eigenlijk nog verraadt dat hij Fries is, is zijn artiestennaam. Want dat is de naam van de Fries die ooit zijn stamgenoten redde uit handen van de Romeinen. Deze week is Malorix Hollandse Nieuwe.

Honke bonke electrobeat artiest binnenkort in Zaal Romein

WIE OF WAT IS MALORIX?
“Ik woon al meer dan tien jaar in Rotterdam en ben met muziek bezig. Daarnaast doe ik onderzoek bij de Universiteit. En ik ben vrijwilliger bij Worm, hier in Rotterdam. Oorspronkelijk kom ik uit Friesland. Soms voel ik mij een allochtoon in de Randstad. Ik doe alles alleen. Hiervoor zat ik in een duo.”

VANWAAR DE NAAM?
”Het is de naam van de Friese held die de Friezen uit de greep van de Romeinen heeft gered.”

HET 3VOOR12 OORDEEL:  MALORIX MAAKT R’N’B DRUM ‘N’ BASS.
”Voor een deel klopt dat.”


KEUZES:

ASTRIX OF OBELIX?
”Ik zeg Asterix, maar het is mij om het even.”

LIVE OF STUDIO?
“Live heb ik een laptop en een synthesizer. Soms ontstaan nummers uit de liveset. Om te kijken is het misschien niet echt boeiend. Heb je wel eens een boeiende llaptop acts gezien? Ik kies dus voor de studio: lekker thuis produceren.”

APHEX TWIN OF JAMIE LIDELL
“Aphex Twin. Daar luisterde ik vroeger veel naar. Nu check ik af en toe de dubstep en grime die hij met zijn label uitbrengt. Na Aphex Twin kwam Venetian Snares. Dat Aphex Twin in het kwadraat”


WAAROM SPEEL JE?
”Het is een oerdrang. Ooit was ik een half jaar in Australië met een rugzak. Ik miste de muziek zo erg dat ik een didgeridoo heb gekocht.”

WAT WIL JE BEREIKEN?
”Veel plezier beleven aan het maken en ik hoop dat zoveel mogelijk mensen plezier aan mijn muziek beleven. Nu heb ik vanwege mijn werk niet zoveel tijd. Maar daar komt wel verandering in. Vooruit plannen levert veel frustratie op. Dat doe ik dus niet.”

WAAR SPELEN JULLIE?
28 oktober in Zaal Romein op Hit The North in Leeuwarden, Friesland met onder meer Zea en The Suicidal Birds.”
 
WAAROM MOETEN MENSEN DAN NAAR MALORIX KOMEN KIJKEN?
“Een geweldig festival met alleen maar toffe bands. Het dak gaat er af.”