Goose wordt van vriendengroep een electro sensatie

Karkousse: "De klassieke bas en gitaar deed het niet meer voor ons"

Maar liefst vijf jaar heeft electrorockgroep Goose de tijd genomen om met een debuutalbum op de proppen te komen. In 2002 won de Vlaamse band al de in Belgie hoog aangeschreven Humo's Rock Rally. Maar nu pas waren ze zelf zo blij met hun muziek dat ze de buitenwereld mee wilden laten genieten. Zanger Mickael Karkousse en gitarist Dave Martijn leggen uit waarom het zolang duurde.

Karkousse: "De klassieke bas en gitaar deed het niet meer voor ons"

Al sinds 1997 spelen drie van de vier Goose bandleden met elkaar samen. Maar nu, bijna tien jaar later, is daar pas de eerste langspeelplaat. Bring It On is het resultaat van vijf jaar sleutelen en muziek maken in de eigen studio van de heren. “We noemen het een studio omdat er opname apparatuur is. Maar het is heel lo-fi hoor.”

Behalve zanger en gitarist van Goose zijn Mickael Karkousse en gitarist Dave Martijn ook de bespelers van de synthesizer. Karkousse: “De bezetting van bas en gitaar deed het niet meer voor ons. Dat is een zoektocht geweest. We zijn bij die specifieke synthesizers uitgekomen. Da’s natuurlijk gegaan.”

Die zoektocht begon in 2002, nadat de groep al op jonge leeftijd Humo’s Rock Rally won. Martijn: “Dat was voor ons wel het duwtje in de rug om door te gaan. Mensen vonden blijkbaar leuk wat we deden.” Er werd een single opgenomen, die ook nog eens in een commercial belandde. Puur beginnersgeluk zeggen de Vlamingen achteraf.

En toen werd Martijn gevraagd om op tour te gaan met Soulwax als gitarist. Wat voor een andere band de doodsteek was geweest, pakte in het geval van Goose juist positief uit. Martijn: ”Alles valt nu in de plooi. Het is goed geweest. Dat heeft Goose misschien echt nodig gehad.” Natuurlijk knepen de overige bandleden hem wel even bij het idee dat ze Dave een paar jaar moesten missen. Maar het vertrouwen in hun vriend bleek niet voor niets. Martijn kwam terug. En de opgedane expertise maakten van Goose alleen maar een betere band.

Luister naar het hele interview met Mickael Karkousse en Dave Martijn van Goose. Goose speelt 20 oktober op ADE en 10 en 11 november op Rauw in Amsterdam en Utrecht.