Te koop bij Hema: platenspelers

Voor een paar ronde eurootjes ouderwets plaatjes draaien

Mooi was die tijd. Voor wie geen genoeg kan krijgen van radiozenders die geen platen na 1989 draaien, voor wie nostalgienet.nl de thuisbasis is, of als je misschien gewoon huis- tuin en keuken-plaatjesdraaier bent maar je pick-up heeft het begeven: haal de Hema platenspeler in huis.

Voor een paar ronde eurootjes ouderwets plaatjes draaien

Tachtig jaar Hema, een echte mijlpaal. De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam heeft alle generaties overleeft en viert dat met een feestje. Want ze verkoopt sinds kort platenspelers! Geen retro-design, maar gewoon een moderne. Omdat het feest is, is de platenspeler tot 12 november verkrijgbaar voor een bescheiden bedrag.

Het lijkt controversieel, maar juist in de tijden van anoniem en soms stuurloos downloaden speelt Hema juist in op de trend van onze ‘zoektocht naar authenticiteit’. Al is dat niet echt de achterliggende gedachte. Een woordvoerster van de Hema licht toe: “Het is bedoeld als een tijdelijke actie, het is nog niet bekend of de platenspeler permanent in de schappen blijft als het echt een daverend succes is.” En dat is het. “Afgelopen maandag gingen de eerste platenspelers de winkel in en nu al is een aantal winkels uitverkocht.” Iedereen krijgt nostalgische gevoelens en draait weer plaatjes.
 
Zo zou je het kunnen analyseren, maar het ligt ook misschien nog wel eenvoudiger, want volgens muziekhandel RAF in de Amsterdamse Rijnstraat is vinyl nooit weg geweest. “En dan heb ik het niet persé over de dj-markt, maar echt over de mensen die hun oude platen van zolder halen en gaan draaien. Dat Hema dan nu platenspelers verkoopt is misschien slim, maar ’t is wel een beetje branchevervaging hè. Voor de naalden en de onderdelen moeten de mensen toch bij ons zijn.”