Luistertest: Evan Dando van The Lemonheads

"Op tour weet je waarover je moet klagen, als je thuis zit heb je geen plek om heen te gaan"

The Lemonheads waren het boegbeeld van de indiepopscene van Boston in de jaren negentig. Ze braken door met een cover van Simon & Garfunkels Mrs. Robinson, een liedje dat zanger Evan Dando nu bestempelt als 'verschrikkelijk'. "Gelukkig bleek al snel dat mensen onze andere nummers ook mooi vonden." Later ging Dando solo, maar in 2006 verschijnt plotsklaps een nieuw album van The Lemonheads. 3VOOR12 onderwerpt de frontman aan een luistertest.

"Op tour weet je waarover je moet klagen, als je thuis zit heb je geen plek om heen te gaan"

Het is een spelletje waar Evan Dando verdacht goed in is: plaatjes raden. De zanger van The Lemonheads heeft steeds maar een paar seconden nodig om achter titel en artiest van een liedje te komen tijdens de 3VOOR12-luistertest. “Ik ben ook meer fan dan muzikant,” bekent hij. “Ik koop veel muziek.”

Evan Dando heeft een roerig decennium achter de rug. Zijn band brak door met een cover van Paul Simons Mrs. Robinson. “Maar mensen vonden onze eigen liedjes gelukkig ook leuk,” vertelt hij nu. De albums Come On Feel The Lemonheads en It’s A Shame About Ray werden mijlpalen van de jaren negentig indiepop. Drank en drugs braken uiteindelijk de band op en Dando was geregeld te vinden als spontane gast bij andere artiesten: te pas en te onpas beklom hij opeens het podium. Dando bracht soloalbums uit en trad in zijn eentje op. Tot in 2006 ineens weer een echt Lemonheadsalbum verschijnt, simpelweg The Lemonheads geheten.

Eind oktober 2006 keerde Evan Dando terug in Nederland met zijn band. 3VOOR12 onderwierp hem aan een luistertest. Een greep uit de platenkoffer:

The Lemonheads – My Drug Buddy (cd The Best of the Lemonheads: The Atlantic Years )

“David Gilmour zei laatst in een interview dat hij dit nummer had willen schrijven. Het was een mooie periode. We hebben veel getoerd en natuurlijk klaag je dan vaak dat je liever thuis zit. Maar dat is beter dan dat je thuis zit en niet eens weet waar je heen moet gaan.”

Blondie – Denis (Denis-Best of Blondie)
“Ik ben gek op Blondie. Debbie Harry en ik hebben samen in een film gespeeld, Heavy. Daarin werkte zij in een bar en ik was het vriendje van Liv Tyler. Ik ben trouwens dol op alle mensen uit Blondie.”

Butthole Surfers – To Partner (cd Rembrandt Pussyhorse)
“Zij zijn mijn Grateful Dead. Je nam paddestoelen of lsd en ging naar The Butthole Surfers.”

Luister naar de luistertest met Evan Dando van The Lemonheads.