David Gilmour Girls stemmen humanistisch: "Partijen met religieuze grondslag zijn achterhaald"

"Ik ben ook erg benieuwd naar het stemgedrag van een foute hardcoreband"

Jasper Uhl en Robin van der Kaa van de David Gilmour Girls zweven nog. Eh, als kiezers. Maar ze zweven niet aan de rechterflank, hoewel ze naar eigen zeggen ook wel hameren op hun eigen ondernemerschap. En voor potentaten hebben ze dan ook wel weer een zwak. En voor D66 voelt Robin wel sympathie, alleen vindt hij meer macht aan 'het volk' weer niet zo'n goed idee. "Het volk bestaat uit imbecielen."

"Ik ben ook erg benieuwd naar het stemgedrag van een foute hardcoreband"

Jasper Uhl en Robin van der Kaa van David Gilmour Girls zijn in interviews net als op het podium wat ingetogen, misschien introverte jongens. De vele euh’s en tja’s passen precies in het Poldermodel dat Nederland ooit zo typeerde. Maar onder die schijnbare achteloosheid schuilt, eveneens als bij het musicerende aspect van de Girls, ook venijn. Tijd om de heren van David Gilmour Girls eens aan de tand te voelen over hun stemgedrag.

Een uitgesproken voorkeur voor politieke partijen hebben ze nog niet echt, maar ze weten in elk geval wat ze níet willen: een nieuw kabinet-Balkenende. Die man moet volgens het tweetal onttroond worden. “Wij stemmen humanistisch.” Humanistisch? Hmm. Daar kan je nog alle kanten mee op. Van vrije liberale jongen tot verstokt socialist. Wat kan de politiek voor de David Gilmour Girls betekenen? “Volgens mij heeft onze carrière niet zoveel met politiek te maken,” verklaart Robin. “Maar toursubsidies zijn wel handig,” vult Jasper aan. “Als de politiek daar wat aan zou kunnen doen…” Maar is al dat graaien uit de subsidiepot dan wel goed voor het muzikale klimaat, moet niet gewoon de sterkste overwinnen? “Daar zeg je zo wat, valt ook wel wat voor te zeggen.”

Oké, we hebben nog geen partijen genoemd. Zijn er dan politieke kopstukken waar ze sympathie voor voelen? “Marijnissen vind ik wel sympathiek,” verklaart Robin. Het vermeende strenge gezag van Marijnissen ten opzichte van de achterban van de SP kan wel op bijval rekenen van Robin: “Voor een potentaat heb ik sowieso wel een zwak.”

Maar bovenal zegeviert de gedachte van het vertrouwen in henzelf, van politiek moeten ze het niet hebben. Robin: “Maar ik heb laatst wel de stemwijzer gedaan en kwam op GroenLinks uit. Eigenlijk wat ik altijd al gestemd heb.” Jasper heeft zich nog niet verdiept in die materie. “D66 heb ik ook altijd wel wat mee gehad,” zegt Robin. Maar dat staat dan wel weer lijnrecht tegenover de D66 opvatting dat de macht helemaal aan het volk gegeven moet worden middels referenda. “Het Nederlandse volk bestaat bijna alleen maar uit imbecielen. Dat kabinet-Balkenende moet nu echt beëindigd worden!”

Ooit waren de heren beduchte aanhangers van het straight edge gedachtegoed, maar volgens de Girls heeft dat geen politieke kleur. “Nee, hoor. Dat was gewoon een persoonlijke keuze,” vertelt Robin.

De opvattingen over bredere onderwerpen als de militaire steun aan Irak en Afghanistan zijn zonneklaar: “Daar had Nederland nooit aan mee moeten doen.” Het tweetal is benieuwd welke band er op de VVD zou stemmen. Robin: “Zijn die trance-dj’s niet allemaal economen? Die stemmen vast VVD.” Jasper: “En ik ben ook erg benieuwd naar het stemgedrag van een foute hardcoreband…”