3VOOR12 draait (week 45): Blood Brothers, Michael Mayer, Chavez

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

 

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Komende week:

3VOOR12 Album van de week:
De Kift – 7 (De Kift/V2)

3VOOR12 Single van de week:
Blood Brothers - Set Fire To The Face On Fire (Wichita/V2)

3FM Megahit:
Robbie Williams – Lovelight (EMI)


Top 10:

1. The Blood Brothers - Set Fire To The Face on Fire (cd young Manchetes; Witchita/V2)
Ik krijg heel veel zin om mee te gillen. Fire, Fire, Fire!! (Leonieke Daalder)

2. Chavez - Better Days Will Haunt You (3cd/dvd Matador)
De beste band die iedereen vergeten is. (Robert Lagendijk)
Beter dan The Smashing Pumpkins en bijna net zo goed als The Beatles. (Niels Post)

3. Michael Mayer - Immer 2 (Kompakt/N.E.W.S.)
Michael Mayer wordt ook wel de weerman van de Duitse elektronica genoemd. Als dat zo is wordt het mooi weer in Keulen. (Atze de Vrieze)

4.
The Shins - Wincing The Nigh Away (CD: Sub Pop/Konkurrent)
Tireless, minor classic. Top 10 best album of the year? (David Gibbs)

5. The Young Knives - Voices Of Animals And Men (cd Transgressive/import UK)

Gezellig rommelig, aanstekelijk en met veel drive. (Menno Visser)

6. Kitsune Maison Compilation 3 (CD, Kitsune, 2006)
Aantal open deuren, maar zeker ook een aantal ramen met frisse lucht. (Thomas van Aalten)

7. The Automatic - That's What She Said (cd Not Accepted Anywhere; B-Unique/Polydor)

Ook hier wordt weer gegild. Lekker. Lekker stevig nummer ook. (Leonieke Daalder)

8. The Hold Steady - The Boys and Girls of America (Vagrant / import)
Een humoristische, maar toch serieuze inkijk in de belevingswereld van de Amerikaanse middleclass jeugd. (Niels Post)

9. Pavement - Wowee Zowee: Sordid Sentinels Edition (2cd Domino)
Het mooie van bands die uiteenvallen is dat er vroeg of laat een retrospectief komt. (Robert lagendijk)

10. Joanna Newsom (Drag City/Munich)
Nog maar een weekje in Draait want je hebt meerdere draaibeurten nodig om deze cd helemaal te ondergaan. (Jurgen van den Brand)


De Lijstjes:

ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Pavement - Wowee Zowee: Sordid Sentinels Edition (2cd Domino)
Het mooie van bands die uiteenvallen is dat er vroeg of laat een retrospectief komt. Na rereleases van de eerste twee albums nu een extra vette Wowee Zowee. Geremasterd met alle b-kantjes en live opnames van BBC en VPRO. Jaja. "Check that experation date man, it's later than you think," zingt Stephen Malkmus. Maar dat geldt niet voor Pavement zelf.

Pavement Perfect Sound Forever (boek)
Na de dvd met het levensverhaal nu ook een onmisbaar boek. Alleen hier geen 'easter eggs' gevonden. Misschien zitten enkele bladzijden wel aan elkaar geplakt.

Chavez - Better Days Will Haunt You (3cd/dvd Matador)
De beste band die iedereen vergeten is: Chavez. Heeft maar drie jaar bestaan en twee albums gemaakt. Better Days Will Haunt You bevat elke scheet die de vier clevere rockers ooit lieten. Met beeld! Helaas niet in Nederland te koop.


THOMAS VAN AALTEN DRAAIT:

Darkel - Darkel (CD, Source, 2006)

Dunckel is Duits voor Donker. JB Dunckel van Air wilde zich misschien eens losweken van zijn bandgenoot? Of het voor de volledige 100% geslaagd is, is niet aan mij om te beslissen, maar dat in elk geval een paar tracks de moeite waard zijn moet ik wel benadrukken. Sfeervolle synths, knapperend haardvuurtje sexy Frans stemmetje.

Kitsune Maison Compilation 3 (CD, Kitsune, 2006)
Aantal open deuren, maar zeker ook een aantal ramen met frisse lucht. Daft Punky digitaal overstuurde discorock van Boys Noize en filterpop van The Lovely Feathers. Geef mij maar eeuwig gitaren door vervormers, loops en drums uit een kastje. Prima verzamelaar. Wat nou rock 'n' rave? Gewoon disco hoor.

Grinderman - No Pussy Blues (track op myspace, 2006)
Wat nu, Nick Cave (nu met baard) en een aantal van zijn Bad Seeds weer een beetje terug als in The Birthday Party, met fuzz bass en feedbackgitaren. Niet de zoetgevooisde gospel vol piano en strijkers van The Bad Seeds (ook mooi), maar gewoon het beest dat weer eens ontsnapt is. Kijk op myspace: www.myspace.com/grinderman


MENNO VISSER DRAAIT:

Daan - Adrenaline (albumtrack The Player, PIAS)
Jage ich mein weisses Pferd durch deinen Stau…lachen, gieren en brullen met de teksten van Vlaamse Daan. Drietalig nummer op aanstekelijke discobeat. Eurovisie Songfestival…here he comes!

Troy Von Balthazar - Dogs (albumtrack Troy Von Balthazar, Olympic)
O zo kansloos buiten de eenmans Troy Von Balthazar fanclub - maar wat lief, lief, lief. Ene Adeline Fargier duetteert als een geweldige aanvulling op de al zo breekbare Troy zelve. Hemelsch genoegen uit een parallelle wereld.

The Young Knives - Voices Of Animals And Men (cd Transgressive/import UK)

Uit het onuitputtelijke reservoir van Britpoprock bandjes op London Calling. Gezellig rommelig, aanstekelijk en met veel drive.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

CSS - Alala (cd CSS; Konkurrent)
Ik vind ze onweerstaanbaar. Zeker wanneer je ze erbij ziet. Ze hebben zelf zo'n lol en geven niks om uiterlijk vertoon. De beelden die je kunt vinden op youtube zijn geweldig. Vooral de live-versies! Ook van de nieuwe single.

The Blood Brothers - Set Fire To The Face on Fire (cd young Manchetes; Witchita/V2)
Effectieve gitaren, drums die wisselen tussen gejaagd en loom. Veel bekkens en vooral veel gegil. En ik krijg heel veel zin om mee te gillen. Fire, Fire, Fire!!

The Automatic - That's What She Said (cd Not Accepted Anywhere; B-Unique/Polydor)
Ook hier wordt weer gegild. Lekker. Lekker stevig nummer ook.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Michael Mayer - Immer 2 (Kompakt/N.E.W.S.)
We hebben er al zo lang op moeten wachten, en dan begint de nieuwe mix-cd van Michael Mayer ook nog eens tergend langzaam, met het gekraak van een plaat en minimale beats. Pas na vier tracks breekt hij echt open, maar dan is er ook echt geen weg meer terug. Michael Mayer wordt ook wel de weerman van de Duitse elektronica genoemd. Als dat zo is wordt het mooi weer in Keulen.

The Magic Numbers - Those the Brokes (Heavenly/EMI)
We kunnen elke zaterdagavond bij X-factor zien dat het helemaal niet zo eenvoudig is om goed samen te zingen, zelfs niet als je familie van elkaar bent. The Magic Numbers doen dat moeiteloos, en koud een jaar na hun debuut slingerden ze ook weer de zoetste melodieën op plaat.

De Kift - 7 (V2)
De Kift is van alles: een stel rondzwervende koperblazers uit het Oostblok, de vaderlijke verhalenverteller met een fles whisky naast zijn fauteuil, maar ook de meest theatrale band die Nederland rijk is. Je houdt ervan of je haat het, een gulden middenweg is onmogelijk.


JURGEN VAN DEN BRAND DRAAIT:

Lisa Gerrard - The Silver Tree (Musicstream/I-tunes)
Nog steeds mist Lisa Gerrard in haar solo-materiaal voormijn gevoel haar Dead Can Dance-maatje Brendan Perry. De muziek lijkt net iets lichten en minder diep te gaan dan wanneer die twee als Dead Can Dance met elkaar worden verbonden. Maar, begrijp me goed, dat is ook alles wat aan te merken is op deze nieuwe Gerrard. Haar mix van ambient, soundtrack en zelfs een beetje triphop draai ik nog steeds liever dan de talloze minder getalenteerde clonen.

Joanna Newsom (Drag City/Munich)
Nog maar een weekje in Draait want je hebt meerdere draaibeurten nodig om deze cd helemaal te ondergaan. Te lange nummers? Te artistiek? Nonsens. Dit is een plaat met prententies die deze prententies ook waarmaakt. Daar kan Kane nog wat van leren.

The Clash - Singles Box Set (SonyBMG)
Op mp3 beter te consumeren dan in de doos deze 19 (!!) cd's met alle originele clash-singles inclusief remixen. Klassiek materiaal dat op deze manier weer eens omhoog komt uit je collectie.


DAVID GIBBS DRAAIT:

The Rifles – No Love Lost (CD: Red Ink/SonyBMG)
11 (or 12 with hidden track, yes I have listened all the way through, several times!) great tunes about urban/suburban misery. Great.

James Dean Bradfield – The Great Western (CD: Columbia/SonyBMG)
Coolest name in rock n’ rolls solo debut.

The Shins – Wincing The Nigh Away (CD: Sub Pop/Konkurrent)
Tireless, minor classic. Top 10 best album of next year?


NIELS POST DRAAIT:

Chavez - Better Days Will Haunt You (Matador)
Het complete werk plus dvd van de meest ondergewaardeerde band van de jaren negentig. Frontman Matt Sweeney dook later op aan de zijde van Billy Corgan. Het na lange tijd terugluisteren van deze muziek deed me iets beseffen; dit is een van de beste bands in de wereld ooit. Beter dan The Smashing Pumpkins en bijna net zo goed als The Beatles.

Favourite Sons - Hang On Girl (Vice)
(Nog) Niet uit officieel in Europa uit maar gratis te bekomen voor uw luisterplezier. Ik krijg er een goed onbehagelijk gevoel van. Donker en bevredigend zoals Nick Cave dat kan zijn. Geweldig.

The Hold Steady - The Boys and Girls of America (Vagrant / import)
Een humoristische, maar toch serieuze inkijk in de belevingswereld van de Amerikaanse middleclass jeugd. Inclusief die klassieke Amerikaanse rock in een modern jasje zoals ik die graag mag horen.


NIELS POST DRAAIT:

The Fratellis - live in Barrowlands Ballroom Glasgow, 9-11-2006
In Groot Brittanie is de grootste bonus van een concert altijd het publiek dat je erbij krijgt. En het beste publiek heb je natuurlijk als de nieuwste helden van de scene na lang touren eindelijk weer eens thuiskomt. Vanaf de eerste nooit schreeuwen alle twintigjargie fans, dertigjarige neven en vijftigjarige ouders alles mee. Ta taadada taadada tadadadadadaa!

Catpower - live in Paradiso, 3-11-2006
Het optreden van Cat Power was als Cat Power zelf: een schizofrene gebeurtenis, met een draak van een opening waarin de band even mag doen wat ze het allerleukst vindt: een lekker jazzy jam inzetten en om beurten een solootje uitkakken. Inderdaad, stront was het. Gelukkig pakte Cat Power een lucifer en verdreef alle stank door af en toe alleen met gitaar of piano te zingen. Daar kwamen we voor en we kregen het. En iedereen schijt, ook de Koniningin, dus we vergeven het haar. Maar volgende keer thuislaten hoor, die broodspelers!

Peeping Tom - Peeping Tom (album / Ipecac)
Vrijdagavond live in de Melkweg, dus de hele week elke dag verplicht een keer ingenomen!