State-X / New Forms huurt mc's Raumschmiere en Forrest om minder serieus te lijken

Programmeur Koolen: "Dat Duitsers niet grappig zijn, is een idee-fixe"

Dit weekeinde wordt in het Haagse Paard voor de derde keer State-X / New Forms gehouden. State-X is een festival dat de grenzen van het experiment opzoekt. "Dat hoeft niet al te serieus en moeilijk te zijn," zegt programmeur Henk Koolen. En dus huurde hij twee muzikale grapjassen uit die de twee avond aan elkaar zullen praten: T.Raumschmiere en Jason 'Donna Summer' Forrest. En er mag gelachen worden, mensen!

Programmeur Koolen: "Dat Duitsers niet grappig zijn, is een idee-fixe"

De eerste editie van State-X / New Forms, drie jaar geleden, werd geopend door Jason Forrset, ofwel Donna Summer. De afgelopen editie van het festival vol experiment in Den haag werd afgesloten door T.Raumschmiere. Beiden chaosrockers staan dit jaar weer op de planken van Het Paard van Troje. Dit keer niet met band of laptop, maar met niet meer dan een microfoon. Als ingehuurde mc’s zullen zij de avonden aan elkaar praten.

“Het leek ons leuk om artiesten de aankondigingen te laten doen,” zegt programmeur Henk Koolen. “Daarnaast zijn het hele aardige mensen die in zijn voor een feestje. Dat is ook heel belangrijk. Backstage hebben we altijd heel erg met ze kunnen lachen, nu hopen dat dat frontstage ook gaat lukken.”

Wie eerder op State-X / New Forms is geweest, kent de experimentele aard van het tweedaagse festival. Een kringetje versterkers op het podium waar een uur lang toon uitkomst, is het festival niet vreemd. “En dan kijkt het publiek er bloedserieus naar,” zegt Koolen. “Met deze mc’s willen we een beetje zeggen dat je het allemaal niet te serieus moet nemen en dat het allemaal niet zo moeilijk is. Je moet dit festival zien als een andere vorm van amusement.”

Jason Forrest heeft als organisator van zijn eigen Wasted festival ervaring als mc: daar doet hij ook de aankondigingen. Raumschmiere maakt vanavond zijn debuut als presentator. “Hij is zo’n geweldige persoon,” zegt Koolen. “Ik voel aan mijn water dat hij heel goed is.” Maar Duitsers staan toch bekend als slechte grapjassen? “Onzin,” zegt Koolen, “dat is een idee-fixe.”

Hadden de twee muzikanten niet liever gewoon muziek gemaakt op State-X? Koolen: “Jason Forrest was heel erg teleurgesteld dat hij niet optreedt. Twee jaar terug deed hij een spontane jamsessie op een podiumdeel in de hal van het Paard. Hij is eigenlijk de inspirator van dat Prak Podium. Die jamsessie eindigde trouwens in een bloedbad. Geweldig!”

State-X / New Forms op vrijdag 15 en zaterdag 16 december in het Paard van Troje in Den Haag. 3VOOR12 en 3VOOR12/DenHaag doen verslag en maken opnames.