Oktober 2006: Patronaat soap, War on Drugs, Tax fonds

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven.

3VOOR12 blikt terug

Er is een film die The Hunt for Red October heet. Oktober was dan ook, om met collega Ron van der Sterren te spreken, bodem voor HEET NIEUWS. En dat zeggen we niet voor niets. Ten eerste: Duvelduvel houdt er mee op, dat is de boodschap die in oktober op de site van de Rotterdamse hiphoppers valt te lezen. Een jaar geleden was rapper Rein de Vos wegens strubbelingen al op non-actief gesteld. Nu zetten Duvel en Supadupah er dus helemaal een punt achter.

Zet de directrice van het Patronaat er ook een punt achter? Want het rommelt bij het Haarlemse poppodium Patronaat. Eerder berichtte 3VOOR12 al over het tekort van 300.000 euro dat na een half jaar op de balans stond. Maar er is meer aan de hand. In een brief heeft het personeel aan de bel getrokken bij het bestuur over de capaciteiten van de nieuwe directeur Antoinette van Zalinge. Het bestuur schaart zich achter de directrice en de eerste medewerker heeft inmiddels een spreekverbod gekregen.

De schuldige aan het tekort van drie ton bij het Haarlemse poppodium Patronaat is de directeur. Tenminste, dat is de stemming die leeft onder de sectorhoofden die in het nieuwbouwpand werkzaam zijn. Zij stelden zij een brief op om hun zorgen aan bestuur en directie kenbaar te maken. Maar het bestuur staat als een blok achter directeur Van Zalinge. "We hebben jaarlijks gewoon drie ton extra nodig," aldus bestuursvoorzitter Lex Hagenaars. En dan? Directeur Antoinette van Zalinge zit ziek thuis; door het bestuur op non-actief gesteld. Of met het vertrek van Van Zalinge de problemen bij de popzaal over zijn, valt te betwijfelen. De komende tijd zullen twee externe partijen het Patronaat doorlichten en adviseren.

Wie meer geluk heeft met de centen zijn de clipmakers. In oktober presenteert het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst de nieuwe regeling waarbij clipmakers en muzikanten de handen ineen moeten slaan om aanspraak te maken op een graantje uit de subsidiepot. Beheerder van het TAX-videoclipfonds Lex ter Braak: "Het zal een succes zijn als de regeling aanslaat en het resultaat door velen wordt gedeeld."

Ook succes had de Amsterdamse politie. In oktober vond er op het technofeest Awakenings in de Amsterdamse Gashouder een grootschalige drugscontrole plaats. Woo-hoo let’s do the war on drugs… 131 feestgangers werden in totaal aangehouden. De politie vindt dat aantal "aanzienlijk" maar Rocco Veenboer van Awakenings plaatst het feit tegen het aantal van 3500 bezoekers en het zero tolerance beleid.

GroenLinks in Amsterdam wil vragen stellen aan de burgemeester naar aanleiding van de grootschalige politiecontrole. Judith Sargentini van GroenLinks: "We gedogen heel veel en houden de stad daar juist leefbaar mee." Nu de vragen van GroenLinks over de forse inzet van politie op Awakenings in Amsterdam aan de burgemeester van Amsterdam op een muur van onbegrip stuiten, wacht de dance wereld af in spanning. Unity, de tak van de Jellinekkliniek die drugsvoorlichting op feesten geeft, ziet ook de harde aanpak met lede ogen aan. Maar er gloort nieuwe hoop aan de horizon: PvdA kamerlid Nebahat Albayrak heeft schriftelijke vragen aan de minister gestuurd. Maar zal het goed uitpakken?

De één high op Awakenings, de ander op God. Tv-persoonlijkheid Arie Boomsma heeft zijn Christenhart op de juiste plek zitten. Hij stapt in oktober op de ChristenUnie af en ontwikkelt voor de politieke partij een platform om de jeugd te bereiken. En rap is daarop de taal. Op Stemrou.nl kun je namelijk kijken naar foto's van lijsttrekker André Rouvoet in diverse hiphopposes, terwijl christenrapper Rivelino aanmoedigt: Stem Rou! En dat klinkt net zo als 'Zeg Ja' van Raymzter of 'Fok Jou' van The Opposites.

Van hiphop naar weer terug naar dance, maar dan the corporate way: Amsterdam Dance Event organisator Richard Zijlma kan de drukte van het evenement nauwelijks aan in die ‘kleine’ Felix Meritis. Volgens Zijlma is ADE steeds belangrijker voor de internationale dance industrie. ADE wordt groter: tijd om volgend jaar te vertrekken uit Felix Meritis? Of misschien is er een plekje vrij in Almere.

Want in oktober belt 3VOOR12 met VVD-wethouder Smeeman over de toekomstplannen van Muzinq in Almere als popzaal. Na het faillissement en de sluiting was het lange tijd onduidelijk. Maar de wethouder kwam met goed nieuws: de zaal zou weer opengaan.

Nog meer politiek die zich met pop bemoeit in de tiende maand. D66 en SP wilden samen een motie indienen om ervoor te zorgen dat dj’s ook als artiesten worden beschouwd door de belastingdienst. Nog voor de motie in stemming gebracht werd, nam minister Zalm van financiën het voorstel al over. Maar het blijft hilarische taferelen opleveren wanneer de politiek zich over de popmuziek buigt. De vraag of een dj nu wel of geen artiest stond heel even centraal. Het antwoord kwam snel: ja. "tenzij hij niets zegt," voegde de minister daar nog aan toe. Kort samengevat: Frits Spits mag gebruik maken van de artiestenregeling, Bart Skils moet nog even wachten.

Wie nog langer moet wachten, heel lang, zijn de fans van About Paris, het sympathieke wavebandje uit Amsterdam. De band stopt! Zonder hoofdwonden en kleerscheuren overigens. Het bandje is stukgelopen op waardoor veel beginnende bands in het verleden de handdoek in de ring hebben gegooid: gebrek aan inzet. Bassist Caspar: "We realiseerden dat we er veel meer mee bezig moesten zijn."

Wie er wél meer mee bezig zijn, is het Amsterdamse gabberpunkduo Aux Raus. Aux Raus gaat steeds verder overzees. Onlangs waren ze al voor de tweede keer voor een tour in Mexico, nadat hun album daar is uitgekomen op een Mexicaans label. Binnenkort nemen muzikanten uit Moldavië het repertoire van Aux Raus onder handen, want zij gaan de song Wire coveren. Had je Aux Raus nog live gezien op Mysteryland en wilde je organisator ID&T bellen om ze te complimenteren? Of toch Q-dance?

Want wie dance-organisatie Q-Dance in oktober op haar nummer in Landsmeer telefonisch probeert te bereiken, krijgt even later een aardige juffrouw van ID&T aan de andere kant. Het ziet er naar uit dat het bedrijf van Wouter Tavecchio is ingetrokken bij dat van zijn vriend Duncan Stutterheim. ID&T dus. Beide directeuren zwijgen als het graf. Op internet wordt ondertussen gespeculeerd over het terugtreden van Stutterheim uit de danswereld. Oktober 2006: Een knotsgekke tijd.