Mei 2006: Pete is er nu echt, Radiohead beste plaat ooit, Ahoy Open Air flopt

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven van 2006. Vandaag mei.

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven van 2006. In de maand mei staan twee jonge kerels centraal die het rechte pad maar moeilijk kunnen volgen. De een zelfs vrij letterlijk: de Britse junkzanger Pete Doherty zwalkt zich een weg door het leven, en het is altijd maar de vraag of hij nu wel of niet op komt dagen. Maar 1 mei is zijn Babyshambles er dan toch echt in Paradiso, zij het op een onmogelijk tijdstip, midden in de nacht. De meningen over het optreden zijn verdeeld: is dit nu pure rock’n’roll, of is het één grote afgang? De komst van Pete Doherty is in elk geval niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Nog iemand met een twijfelachtige reputatie: Kempi. De rapper uit Eindhoven zit voor de zoveelste keer in zijn jonge carrière achter de tralies, maar tekent daar wel een contract bij TopNotch. Het toonaangevende label zet een heus mediaoffensief in, compleet met Free Kempi shirts die in allerlei videoclips opduiken. Het moet de eenzame Kempi goed doen, want veel meer dan The Box en een kladblaadje voor zijn rapteksten heeft hij niet in zijn cel.

DJ Rush intussen is natuurlijk van onbesproken gedrag. Maar hij wordt op Awakenings in de Rotterdamse Now & Wow juist bestolen van zijn beste platen. Het gaat om een tiental promo’s, uitgerekend zijn grootste krakers. De stagemanager van de avond staat voor een raadsel: “Ik heb niemand achter de deejaybooth zien komen die daar niet thuishoort,” weet hij. DJ Rush biedt zijn verdriet moedig weerstand: “I'm okay with it. It only made me stronger when I was playing Saturday, because I was able to play, without my hit-records.”

Veel winnaars deze maand. Zo mag Radiohead de trofee in ontvangst nemen voor het beste album aller tijden, gekozen door de lezers van 3VOOR12. Het podium wordt gedeeld met Nirvana en Pink Floyd. Ook Messier 84 en DJ Dulac worden gelauwerd. Zij maakten de mooiste track bij 3VOOR12 Plundert Musea, een project waarin muzikanten onbeperkt gebruik mochten maken van bijzondere samples. Dan is er nog kunstenaarscollectief WORM uit Rotterdam, dat de felbegeerde Pendrecht Cultuurprijs in de wacht sleept. Dat mag dan niet bepaald een bekende prijs zijn, WORM is bijzonder dankbaar voor de 7.000 euro die eraan verbonden zijn.

Grootste verliezer van de maand is missAntarctica. De band gooit plotseling de handdoek in de ring, terwijl hun debuutalbum nog wel behoorlijk goed ontvangen werd. Platenmaatschappij Universal ziet een goed uitgekiend plan voor de band in rook opgaan. Ronduit een debacle is Ahoy Open Air. Het festival zou begin juli plaats moeten vinden in Rotterdam met Live, Snow Patrol, Eels en James Brown als grote namen, maar wordt wegens gebrek aan belangstelling afgelast. Eind mei staat de teller nog maar op een pijnlijke 2.500 verkochte kaarten. Kennelijk zag de doelgroep de rode lijn in het programma ook niet.

5 Days Off en Mysteryland slaan beide een iets andere weg in. 5 Days Off probeert een breder publiek te trekken door bands als Infadels en Maxïmo Park in het programma op te nemen, een idee dat vanuit de dancewereld met hoongelach wordt onthaald. Mysteryland doet iets soortgelijks, door acts als De Nieuwe Vrolijkheid, Aux Raus en Drillem te boeken. Ook 3VOOR12 slaat weer eens aan het experimenteren. Het nieuwste project: de 3VOOR12 Wiki, waarin lezers zelf de popgeschiedenis kunnen schrijven. Pinkpop vormt het startsein.