Innercity: kenners tippen Marc Houle, Aardvarck, Shinedoe

Kritische blik op de nieuwe opzet

Zaterdag 16 december vindt in de RAI in Amsterdam Innercity plaats. 3VOOR12 vroeg een aantal dancespecialisten zich over het programma te buigen en hun voorkeuren uit te spreken. Wat moeten we vooral gaan zien aanstaande zaterdag?

Kritische blik op de nieuwe opzet

Zaterdag 16 december vindt in de RAI in Amsterdam Innercity plaats. 3VOOR12 vroeg een aantal dancespecialisten zich eens over het programma te buigen en hun voorkeuren uit te spreken. Wat moeten we vooral gaan zien aanstaande zaterdag?

Daan Spoek is bij Mojo Concerts verantwoordelijk voor de dance-afdeling van de concertpromotor. Hij is zaterdag zeker van de partij in de RAI: “Ik ben vanaf mijn 17e altijd gegaan. Ik denk dat ik er eentje gemist heb.” Favorieten heeft Spoek genoeg: “Ik kijk erg uit naar Marc Houle. Die heeft net een nieuw album uit. Hij is een eenmans live-act, geen laptopact. Verder 2000 and One en Bart Skils, al ben ik niet helemaal objectief omdat ik ze zelf boek. Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaan doen, omdat er heel veel rustige techno vóór hen geprogrammeerd is. En Shinedoe is echt een held aan het worden, met langzaam maar zeker een internationale uitstraling, vergelijkbaar met Steve Rachmad. Er hangt een goede vibe om Shinedoe.”

Positieve woorden, maar toch heeft hij een uitgesproken negatieve mening over line-up als geheel: “Innercity onwaardig”, zegt hij, “Als je een feestje geeft in de RAI, moet je de massale muziekstijlen opzoeken. Trance, hardstyle. Al is het niet mijn persoonlijke smaak, het is gewoon een massaal feest.” Juist deze stijlen zijn vorig jaar radicaal door de organisatie uit het programma gesneden. Er werd gekozen voor meer experiment, en er was zelfs een grote zaal vol urban: “Onnavolgbaar”, zegt Spoek.

Mark Geels, regelmatig als verslaggever voor 3VOOR12 op pad, is ook kritisch: “Er staan veel namen die je elke week wel ergens kunt zien, of vorig jaar op Innercity, of die tien jaar geleden groot waren. Vorig jaar is een nieuw pad ingeslagen met de slogan ‘Music Is The Answer’, en dan verwacht ik wel wat meer, ja. Dan is dit wat mij betreft niet cutting edge genoeg. Maar misschien moet het ook wel zo voor een venue met een capaciteit van 40.000 mensen en ben ik niet commercieel genoeg ingesteld.”

Ook Geels vindt het een goede zaak dat de urban van het programma afgevoerd is: “Ik vind hiphop fantastische muziek, maar niet op Innercity. Op een festival als Mysteryland kan je het nog wel als niche programmeren, maar Innercity is gewoon een elektronisch festival. Dat moet gewoon house zijn.” Ondanks zijn kritische noten kost het ook Geels weinig moeite om goede acts op te lepelen: “Ik vind de live-acts het meest interessant, die maken toch de beste muziek en het meest origineel. Aardvarck, Marc Houle, 2000 and One, Dexter. Het wordt vast een fantastisch feest.”

Pieter van Adrichem is een stuk optimistischer, al moet hij zelf komend weekend verstek laten gaan. Als een van de organisatoren van Amsterdam Dance Event en vertegenwoordiger van Buma Cultuur is hij vooral verheugd over het grote aantal Nederlandse acts in het programma: “Het bewijst dat Nederland een heel volwassen scene heeft. Heel breed bovendien. Dit programma geeft een mooi overzicht van de serieuze techno- en electroscene. Ik vind het erg leuk dat Kubus er staat, Marnix is heel druk geweest met het opzetten van Loveland, die heeft zijn plek ook echt verdiend. Aardvarck live zou ik wel willen zien.” 

3VOOR12 maakt dit weekend opnames en doet verslag op Innercity.