De 'thrill' van The Babyshambles

Agent Venema (the Alternative): "Pete bepaalt alles zelf"

Het nieuwe jaar zou mooi beginnen in Eindhoven en Haarlem: Babyshambles zouden na eerdere afzeggingen in de Effenaar en Patronaat spelen. Maar ken je die mop van Babyshambles? Right, ze kwamen niet. Bestaat de band eigenlijk nog wel? Of zijn ze niet meer uit de studio weg te slaan? Cashen ze nog even in kleinere steden omdat de populariteit afneemt? Of is Pete het grote brein achter dit alles?

Agent Venema (the Alternative): "Pete bepaalt alles zelf"

Oké, je bent Pete Doherty en slijt de dagen van je jeugd met seks, drugs en rock ‘n’ roll. Je vriendin is topmodel Kate Moss en nadat je uit je eigen band The Libertines bent geknikkerd wegens overdadig dopegebruik begin je je eigen cluppie: Babyshambles. Iedereen wil je zien optreden, omdat de foto’s die vanuit Engeland tot ons komen als aanstekelijke teasers werken. En dan is er nog het mooie debuutalbum Down In Albion. Er wordt vervolgens zelfs een hele tour door Europa geboekt, maar die zeg je weer af. Maar bij een volgende poging kom je echt opdraven in het Amsterdamse Paradiso. Vriend en vijand discussiëren na afloop over het feit of de show nu top of flop was. In ieder geval was het onvergetelijk. Dat wel.

Een half jaar later boeken ook zalen als Patronaat en de Effenaar hun eigen Babyshambles avond. Even later worden de avonden ouderwets afgeblazen. Begin 2007 gaat de jeugd van Haarlem en Eindhoven in de herkansing. Maar ook deze shows zijn inmiddels afgezegd. Maar betekenen shows in kleinere steden als Haarlem en Eindhoven dat het gedaan is met Pete –Down in Albion was niet echt een verkoophit– en dat hij nog snel wat euro’s wil verdienen, of is hier sprake van een masterplan?

Willem Venema boekt de band voor Nederland: “De band werkt nu aan een nieuw album voor een nieuwe platenmaatschappij. Pete lijkt zich bewust van het feit dat hij zijn vrije tijd het best in optredens kan steken om niet tot kwajongensstreken verleid te worden.” Dus we kunnen Babyshambles nu ook boeken voor ons eigen schuurfeest? ”Nee, Pete bepaalt zelf wat hij wil. Hij heeft geen manager en trekt zich van de platenmaatschappij niets aan. Hij geeft zijn agent de opdracht om shows te boeken en die voert dat uit. Er zijn nog altijd meer aanvragen van zalen dan optredens die de band wil spelen. Zijn agent gaat in zee met betrouwbare zalen.”

Over het niveau van de show in Paradiso zegt Venema: “De piskijkers vonden dat ze gelijk hadden, maar de die-hard fans vonden het top. Het was bij vlagen tenenkrommend en bij vlagen briljant. Dat zijn altijd de beste shows. Kijk maar naar The Gun Club. Dat heb je met junks. Bij Babyshambles zat iemand achter een versterker te freebasen. Dat had ik al een tijd niet gezien. Een concert van Babyshambles zorgt voor een thrill.”

En dus ziet het er naar uit dat de Babyshambles fan er mee zal moeten leren leven dat hun lievelingsband graag wil optreden, maar af en toe niet zal komen opdagen. Venema: “Dat had je vroeger ook met Lou Reed of Jerry Lee Lewis: als die mensen zelf alle touwtjes in handen hebben gaat het goed. Als er ineens een foute boeker of tussenpersoon bij komt kijken, gaat het fout. En dan kan het ook nog gebeuren dat de band gewoon geen zin heeft.”

Venema heeft wel het idee dat Doherty op het moment tevreden is over de gang van zaken: “Hij vond de show in Paradiso heel erg goed. Na afloop verdeelde hij het geld door vieren en gaf het aan zijn muzikanten. Toen hij er even later achter kwam wat de wisselkoers was, trok hij weer wat geld uit hun handen. Ik denk dat al het geld op is als ze thuiskomen. Pete ouder dan achttien en dus handelsbevoegd. Het werkt niet om te zeggen: zou je daar niet eens mee stoppen. Hij is in ieder geval heel erg ‘echt’. Zijn imago is niet door de platenmaatschappij verzonnen.”

In Europa wordt Babyshambles geboekt door een groepje indie promotors, die weten waar ze aan beginnen. Venema: “De grote jongens branden hier hun vingers niet aan. Het is natuurlijk niet zo dat wij die shows boeken om ze vervolgens niet door te laten gaan. Hun eigen agent is eigenlijk een jonge fan, die alles moet goed praten wat de band fout doet.”

Zowel Patronaat als de Effenaar bieden geen vervangende data voor Babyshambles