Case Closed deel 8: Anneke van The Gathering geeft er voortaan aan toe

Rust bleek het enige dat keelinfectie kon laten verdwijnen

Home, de meest recente cd van The Gathering lag nog maar net in de winkel, of zangeres Anneke van Giersbergen werd geveld door een fikse keelontsteking. Het gevolg: vanaf maart moesten alle optredens en interviews worden afgezegd. Pas toen de zomerfestivals zich aandienden, was de rockband weer op de planken te vinden. Was het geleden leed nog te redden?

Rust bleek het enige dat keelinfectie kon laten verdwijnen

Heb je al je tijd en geld in een nieuw album gestoken, wordt de zangeres van je band geveld door een hevige keelinfectie. Het overkwam The Gathering. Het album Home lag nog geen maand in de winkel toen Anneke van Giersbergen verplicht rust moest nemen. Niet dat de band vijftien avonden achtereen in een uitverkochte Ahoy’ stond geboekt, maar de tour die al maanden gepland stond, moest worden afgezegd. Pas toen het zomerfestivalseizoen aanbrak was The Gathering weer op de bühne te vinden. Was de opgelopen achterstand nog in te halen?

Toen Van Giersbergen eenmaal hersteld was, ging de band er weer met volle kracht tegenaan: “Alle shows die we hebben afgezegd, hebben we opnieuw geboekt. Dat was geen probleem. Onze muziek is niet echt afhankelijk van een zogenaamd ‘momentum’. Wij hebben ook het voordeel dat wij lang met een plaat kunnen touren. In het buitenland zijn ze volop op Home gedoken. Het album heeft alles gebracht wat we wilden. Op het ogenblik touren we nog steeds in Nederland.”

De keelinfectie die Van Giersbergen velde, was een indirect gevolg van het kersverse moederschap. “Na de bevalling ben ik er meteen weer tegenaan gegaan. We hebben heel hard aan Home gewerkt en toen de opnames in januari klaar waren, kwam de ontsteking opduiken. In april ben ik ingestort. Het enige dat hielp bij een virale infectie is rust nemen en vooral slapen. Uiteindelijk heb ik een maand echt plat gelegen. ”

De band heeft niet veel geld verloren door de keelinfectie van Van Giersbergen. “Wel hebben we heel veel papierwerk moeten invullen voor boekers en zalen die geld op hun verzekering moesten verhalen. Want veel kosten, zoals vliegtickets, worden vooraf gemaakt. De inkomsten die we zijn misgelopen, hebben we later weer ruimschoots goedgemaakt.“

Eigenlijk is Van Giersbergen pas sinds twee maanden weer echt helemaal boven Jan. “De vermoeidheid heeft heel lang aangehouden,” vertelt ze nu. Toch is alles ergens goed voor geweest: “Ik heb geleerd dat je aan vermoeidheid moet toegeven en dat ik veel werk niet had moeten doen. Ik hoef niet elk interview te doen en alle andere dingen die mij worden aangeboden. Ik moet meer ‘nee’ zeggen, mijn dag slimmer indelen en goede keuzes maken.”

En met de winter in aantocht doet Van Giersbergen voorzichtig aan: “In de herfst moet ik altijd even onder de wol. Dit najaar was ik wel even bezorgd om mijn keel. Maar nu zeg ik alle onzin tijdig af.