Case Closed deel 2: The Rolling Stones niet naar Elburg

Voorzitter Handelsbelangen Elburg: "Het is jammer voor de sfeer hier"

Vlak na afloop van Lowlands 2006 gaven de ondernemers van de gemeente Elburg te kennen gecompenseerd te willen worden voor de overlast die zij genieten van het driedaagse muziekevenement. Organisator Mojo moest maar eens een gratis band bezorgen voor de Midweekfeesten. Als het even zou kunnen The Rolling Stones. Maar Keith en Mick zijn tot op heden nog niet langs geweest. Wat ging er mis?

Voorzitter Handelsbelangen Elburg: "Het is jammer voor de sfeer hier"

Voorzitter Hans van den Pol van Handelsbelangen Elburg had vlak na afloop van Lowlands 2006 een verzoek aan organisator Lowlands. Hij eiste een band voor de Midweekfeesten in zijn gemeente ter compensatie van de overlast die Elburg gedurende Lowlands ondervindt. Immers, zo stelde hij toen, ‘in Dronten worden ze al jaren gecompenseerd voor overlast, die daar niet eens is’. En als het maar even kon, zou een optreden van The Rolling Stones een welkom geschenk zijn, daar vlak bij het Veluwemeer.

De Stones zijn nooit gekomen. Mojo stuurde Van den Pol een brief en liet daarin weten dat compensatie voor Elburg onnodig was en dat we welkom waren in Dronten tijdens de Midweekfeesten. “Sterker nog,” zegt Van den Pol, “we hebben er hier nog een festival bij gekregen: Fields of Rock. Niet dat ik daar heel kwaad om ben; met een beetje reuring in de regio heb ik geen moeite. Ik heb ook begrepen dat Fields of Rock niet de hele nacht doorgaat, zoals Lowlands. Maar de recreatie hier in de omtrek heeft al te kennen gegeven ‘not amused’ te zijn.”

De overlast die Elburg dit jaar genoot tijdens Lowlands was groter dan de afgelopen jaren. “Dat had met de windrichting te maken. Je hoorde de muziek heel hard in Elburg. Dat roept uit geloofsoverweging weerstand bij de mensen op.” Van den Pol noemt de hele affaire ‘jammer’. “Want de goodwill die we van de bewoners vragen, krijgt hierdoor een klap. Ook voor de onderlinge sfeer met Dronten is dit niet goed. Zij krijgen een heel pakket bands en wij krijgen niets. Geen Stones dus, het is jammer voor de sfeer.”

Lowlands woordvoerder Hans van Rompaey werpt een ander licht op de zaak. “Wij leveren helemaal geen bands aan Dronten. Wij steunen de Meerpaal Dagen in Dronten financieel, als sponsor. Elburg is van harte uitgenodigd om daar te komen.”