Augustus 2006: festivals, festivals, festivals

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. Vandaag augustus.

3VOOR12 blikt terug

Augustus is traditioneel een maand waarin weinig gebeurt. Dat wil zeggen: buiten Biddinghuizen. 3VOOR12 trok ook dit jaar weer in volledige uitrusting naar Lowlands om verslag te doen, interviews af te nemen en sessies op te nemen. De twee acts die het festival kleur gaven, liggen vooral in leeftijd mijlenver uit elkaar. Iggy Pop imponeerde oud en jong door hun razend energieke show met louter Stooges-klassiekers. De piepjonge Arctic Monkeys spelen de Alpha plat, terwijl op de heuvels een bende met modder besmeurde gekken de aandacht trekt. Jawel, het regende weer ongenadig op de laatste dag van het festival. Zij zijn zeker niet de enige hoogtepunten, want 3VOOR12 kan dit jaar ongekend hoge cijfers uitdelen.

Meer Lowlands nieuws: de Friese reggaepopband Luie Hond speelt in de kleine Lima-tent, maar verkoopt bij festivalwinkel Boudisque meer cd’s dan welke andere act dan ook. “Een combinatie van een goed optreden en leuke goodies”, volgens Richard van der Veen van Boudisque.

Dan is er ook nog een komische anekdote: een bezoeker van het festival wordt door de beveiliging aangehouden omdat hij verdacht veel lijkt op een terrorist. Niets blijkt natuurlijk minder waar: de bomgordel die hij om zijn middel droeg was een ludiek promotiemiddel van danceorganisator Ex Porn Star, de explosieven maakten van hem een sexbom. Paniek om een (vestje) van niks dus. Helemaal vreemd is de commotie niet. Kort daarvoor heerst er grote onrust in Engeland als 21 vermeende terroristen aangehouden worden en het vliegverkeer volkomen ontregeld wordt. Op een paar afzeggingen na heeft het voor de muziekwereld heeft het nauwelijks gevolgen, maar het verklaart wel waarom deze grap niet zo lekker valt.

Natuurlijk zijn er ook andere festivals, zo midden in de zomer. Vlakbij Maarssen wordt voor de tweede keer Rockit Open Air gehouden. Het dansfeest vindt plaats aan de Maarsseveense plassen, dus een beetje zon komt wel van pas. De weergoden zijn kennelijk goed verzocht, want het is een zonovergoten dag. Aan de weergoden heeft het Voltt Open Air festival op de Amsterdamse NDSM-werf eigenlijk geen boodschap. De organisatie kan namelijk bij slechte voorspellingen naar binnen verhuizen, en doet dat ook. Het feestje van dj Bart Skils biedt een mooi alternatief voor het immense Mysteryland, dat op dezelfde dag gehouden wordt op het Floriadeterrein. Even lijkt het feest bedreigd te worden door natuurbeschermers, maar dat blijkt achteraf een grappige promotiestunt van iemand bij de organisatie.

In Rotterdam wordt voor de tiende keer het FFWD festival gehouden, een Hollandse variant op de Love Parade. Met honderdduizenden bezoekers moet je als organisatie natuurlijk wel wat uit de kast halen. Een Dikke Bertha bijvoorbeeld, een vuurspuwkanon bij het hoofdpodium, dat een vlam van zo’n veertig meter uit kan braken. De koude regen zorgt er bijna voor dat het feestje in het water valt, maar ruim 200.000 bezoekers trotseren het barre weer. De afterparties zijn drukker dan ooit. Er worden ongetwijfeld veel toppertjes gedronken, al zal het liedje dat van dat drankje een rage maakt vast niet gedraaid op de rijdende discotheken.

Nou vooruit, ook nog iets anders dan festivalweides: bij Nighttown blijft het licht voorlopig nog uit, al sluit de zaal wel een principeakkoord met Heineken om een doorstart te maken. Rotterdam haalt opgelucht adem. De bierbrouwer neemt naar verwachting de naam, goodwill en inventaris over. Het podium is een maand gesloten en lijkt met deze ontwikkeling gered. Lijkt…