3VOOR12/Utrecht: drummer Gem stapt hals over kop op

"Hij heeft besloten dat de motivatie er niet meer is"

Vrijdagavond zit Gem in 3VOOR12.TV. Een reportage over de laatste tour in Duitsland wordt nu echter al ingehaald door het laatste nieuws: drummer Iclo Slikker, bekend als het altijd vrolijke gezicht van Gem, stapt hals over kop uit de band. Dat meldt 3VOOR12/Utrecht.

"Hij heeft besloten dat de motivatie er niet meer is"

llco Slikker legt voorlopig zijn drumstokjes neer. Hij heeft besloten Gem te laten voor wat het is. Volgens een verklaring op de bandsite laat hij weten het altijd prima naar zijn zin te hebben gehad, maar dat het tijd is voor wat anders. De drummer speelde meer dan tweehonderd shows met de Utrechtse rockers, maar de gebruikelijke koek was op.

Slikker wil zelf niet reageren, bassist Vincent Lemmen wel: "Hij heeft voor zichzelf besloten dat de motivatie er niet meer is.'' Ook gitarist Bas de Graaff kan zich vinden in deze uitleg. "Hij heeft een weloverwogen keuze gemaakt. In de afgelopen jaren hebben we intensief gewerkt met de band en best veel bereikt. Het is wel vierentwintig uur en zeven dagen lang. Zeker bij onze band. Hij is op een punt gekomen waarop hij na ging denken wat hij met zijn leven wil. De keuze die Ilco heeft gemaakt is jammer, maar we staan allemaal achter hem."

Afgelopen maandag bracht Slikker de rest van de groep op de hoogte van zijn besluit. Na 'drie geweldige jaren en ruim tweehonderd concerten' in binnen- en buitenland, is het boek Gem voor hem bijna gesloten. Afgelopen zaterdag speelden de Utrechters nog in de Haarlemse Patronaat, Slikkers laatste optreden in Nederland.

Ilco Slikker kwam bij Gem op het moment in 2003 dat de band voor twee nummers de studio van producer Frans Hagenaars in ging. Op de eerder opgenomen demo drumde Tony Van Best nog mee. Sindsdien was hij een vast onderdeel van de hechte groep.

"Ik heb er echt geen woorden voor... dit is echt té erg!" Een fansite van Gem lijkt sinds het bekend is dat Ilco Slikker de band verlaat meer op een condoleanceregister dan een forum. "Wat is Gem nou zonder Ilco? Ik ga hem echt ontzettend missen." De fans op die site willen dolgraag weten waarom 'hun Illy' ermee stopt.

Slikker, bij de fans bekend als altijd vrolijk en lachend achter zijn drumstel, is ook bij zijn vrienden uit de band geliefd. "Ilco is een hele toffe gast", bevestigt Lemmen. "We hebben drie jaar lang veel lol gehad. Het is erg jammer dat er dan iemand mee stopt." De Graaff noemt hem 'een super goede drummer' en 'één van de beste muzikanten waar hij mee heeft gespeeld.' Dat Slikker in de toekomst wellicht ergens anders opduikt als drummer, wil De Graaff niet uitsluiten. "Ik denk wel dat hij muziek blijft maken."

De overgebleven bandleden vinden het nog te vroeg om over een vervanger na te denken. Lemmen: "Het is nog zo vers, in deze fase zijn we daar nog niet mee bezig." Eerst wordt er een korte rustpauze van enkele weken benut om alles te laten bezinken. "We hoorden het maandag, dus dit is een week waarin alles nog even tot je door moet dringen'', vervolgt De Graaff.

Een optreden in Duitsland dat voor deze week stond gepland, is afgezegd. "Dat was niet zo'n groot iets. Het zou te snel zijn geweest in de hectiek van dit moment." Wat nog wel op de agenda staat is de Rockpalast show in de Palladium in Keulen, die gefilmd zal worden door telelevisiezender WDR. De band kijkt erg uit naar het festival, dat al zo'n dertig jaar bestaat. De Graaff: "Die show willen we allemaal graag spelen, ook Ilco."

Vrijdagavond wordt de reportage van Gerben Schmidt en Peter Bijl over Gem in Berlijn en Keulen uitgezonden in 3VOOR12.TV op Nederland 3, om 00.20 uur.