2006: een goed muziekjaar

Dubbel Check checkt dubbel bij 3VOOR12 vrienden

De laatste dagen van het jaar, 3VOOR12 ontkomt er niet aan. Ook Dubbel Check blikte in de laatste uitzending van 2006 terug met een belrondje langs goede bekenden en trok al snel de conclusie: het was eigenlijk een heel goed jaar.

Dubbel Check checkt dubbel bij 3VOOR12 vrienden

2006 was een roerig maar goed jaar voor de popmuziek. Dat blijkt uit de beweringen van meerdere mensen uit de popwereld. Zo bejubelt Vera programmeur Peter Weening het aantal nieuwe bands dat in 2006 voorbij kwam. Gerard van Itallie van de Amsterdamse Paradiso stipt hele andere mijlpalen aan: eindelijk duidelijkheid over de artiestenregeling, duidelijke afspraken over schadelijk versterkt geluid en een heuse popnota zagen in 2006 het licht. Hiphopsite State Magazine voorspelt dat de omarming van hiphop door een breder publiek haar piek nog lang niet heeft bereikt.

Ook de signalen uit de platenwereld zijn positief. Zowel Arthur van de Werf van Domino Records als Klaas Schippers van distributeur De Konkurrent zeggen een heel goed jaar achter de rug te hebben. Schippers: "2006 was het beste jaar ooit. De omzet steeg met twintig procent." Ook Van de Werf scoorde goed, vooral met Arctic Monkeys.

Label Excelsior tekent voor nog een jaar als 2006. Johan en Spinvis maakten allebei een goed verkopend album. "Dat Spinvis zo'n tent op Lowlands platspeelt of Johan Paradiso uitverkoopt en in de charts eindigt, daar word ik wel blij van," erkent Roseboom. "Heel fijn dat je de rekeningen kan betalen en op een fatsoenlijke manier in kunsten kunt handelen zonder dat je je handje moet ophouden."

Wel maakt Roseboom zich zorgen over de ontwikkeling van het zalencircuit: "Eigenlijk zou er een manifest moeten komen tegen nieuwbouw van poppodia. Want dat gaat helemaal verkeerd. Je ziet het nu met Tivoli in Utrecht. Dat moet dan samen met Vredenburg opgaan in een muziekpaleis terwijl die clubs helemaal niet boteren. En straks zijn we wel onze Tivoli kwijt." Roseboom ziet clubs met een grootte van rond de 500 verdwijnen en de sprong naar een grotere capaciteit maken. "Juist die clubs van dat formaat heb je nodig om een mooie tournee door het land te kunnen doen, maar ik zie nog niets nieuws opkomen. Is er in Eindhoven iets in de plaats gekomen voor de oude Effenaar?"

Zo somber ziet Geert van Itallie van Paradiso het niet in: "Het gaat al een tijdje heel goed. We zitten in een groeimarkt, het gaat hardstikke goed met de popmuziek. We hebben het idee dat het nog wel effe doorgaat. Iedere generatie komt er een generatie bij." Hij maakt zich dan ook geen zorgen dat de Melkweg en Paradiso elkaar gaan dwarszitten als de Melkweg "Tuurlijk, we zijn concurrenten, we zullen allebei onze best moeten doen om acts binnen te halen. Maar ik denk echt dat er genoeg belangstelling is voor twee van dit soort zalen."

Ook 3VOOR12 zag de belangstelling toenemen. De harde cijfers vind je elders op de site, maar het bezoek van de site was opnieuw hoger dan het jaar ervoor. Of dat lag aan de nieuwe site, zullen we nooit zeker weten. Die nieuwe 3VOOR12 site kampte in het begin met veel technische problemen en stelde het geduld van de bezoeker in eerste instantie op de proef. Die perikelen zijn in december eindelijk voorbij, waardoor ook 3VOOR12 weer vooruit kan kijken: in 2007 gaan we verder met uitrollen van community onderdelen in de site.

Daarnaast was 2006 natuurlijk het jaar waarin 3VOOR12 zendtijd op Nederland 3. Ook daar gaan we in 2007 gewoon mee door! Tot in januari!